Proruski prosvjednici su u gradovima na istoku Ukrajine, Donjecku, Harkivu i Luganjsku izazvali nemire i tražili su odcjepljenje. Ukrajinska policija je odgovorila

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je antiterorističku akciju u gradu Harkivu na istoku zemlje. Uhitili su najmanje 70 ljudi, a ministar Arsen Avakovje objavio kako su policajci oslobodili zgradu regionalne uprave koju su ranije zauzeli proruski aktivisti. Centar grada je i dalje blokiran, javlja RT.

Podsjetimo, proruski prosvjednici su zadnja dva dana u gradovima na istoku UkrajineDonjecku, Harkivu i Luganjsku izazvali nemire i tražili su odcjepljenje. Zauzeli su većinu zgrada uprave. U Donjecku su čak proglasili nezavisnost i najavili su da će u svibnju održati referendum po uzoru na Krim. Također su pozvali Rusiju da pošalje svoje vojne jedinice te da ih zaštite. Ukrajina je pak u sva tri grada poslala snage sigurnosti.

Amerika za nemire proziva Rusiju. Američki tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov su razgovarali telefonom i Kerry je Lavrovu poručio će Rusija za eventualno miješanje u Ukrajinu snositi posljedice.

“Ista taktika kao i na Krimu”

Vitalij Kličko, bivši boksač i ukrajinski političar rekao je kako je situacija na istoku Ukrajine ista kao što je bila na Krimu. Smatra da Rusi koriste istu strategiju. Vjeruje i da je riječ o ruskoj invaziji te da Rusija sada želi zauzeti i Donjeck, Luganjsk i Harkiv.

Podsjetimo, i na Krimu su ljudi u neidentificiranim uniformama, za koje se odmah pretpostavilo da su Rusi, zauzimali vojne baze i zgrade uprave. To je na kraju dovelo do aneksije Krima od strane Rusije.