Kada sam krajem ožujka objavio tekst pod naslovom:“Da li se s gradonačelnikom grada  Zadra dogovorio Ričard ili Enio?“ potajno sam se nadao da sam pogriješio i da nisam u pravu, ali na moju žalost nisam, piše na početku svog priopćenja kojeg objavljujemo u cijelosti, Davor Čerkuč, potpredsjednik Skupštine Zadarske županije 

Na jučerašnjoj sjednici gradskog vijeća smo imali priliku pratiti finalni čin u kojoj su vijećnici SDP i Enia Meštrovića pokazali svu licemjernost i političku nezrelost.

Politički licemjer Enio Meštrović sa svojom pratnjom danas je redom dizao ruke protiv amandmana Akcije mladih koji su bili usmjerni na poboljšanje uvjeta socijalnih službi, umirovljenika i ranjivih skupina. Sutra očekujem da se Enio i njegova bezidejna pratnja naslikava po raznim skupovima tih istih skupina iskazujući lažnu empatiju kao što je lažan i sam Enio Meštrović. Kako drugačije opisati osobu koja jedan dan izjavljuje: “Došli smo na sastanak kako bi čuli kojom širinom kreativnosti će izvršna vlast objasniti koliko smo naivni i glupi“., da bi onda pod izlikom pregovora koji su u svojoj naravi  uspješno uvjeravanje da je upravo Enio i dalje ništa drugo nego po vlastitom priznanju  Naivan i ….

Enio Meštrović je danas i kroz pitanje na aktualnom satu pokazao totalno nepoznavanje i nezainteresiranost za gradske teme i probleme. Da podsjetim On  je svoje pitanje postavio ovako “Sajam oružja na Višnjiku dostupan svoj djeci grada, zar vam je samo profit važan!?” Ono što vijećnik Meštrović ne zna i ne razumije da je sajamski turizam jedna od važnih grana turizma posebno u predsezoni, da on akumulira veće prihode od Radetinih apartmana je l’ je potrošnja u kraćem periodu puno veća, a o promociji Grada i okolice koja je ujedno i besplatna da ne govorimo. Njemu očigledno nitko nije uspio objasniti da sajamska industrija danas ‘vrti’ silne milijarde dolara ili eura, od kojih samo jedna desetina otpada na prihode sajamskih organizatora. Sve ostalo odlazi u – turizam: hotelski smještaj, gastronomske usluge, promet, suveniri i trgovina, da nabrojimo samo one najvažnije stavke. U tom smislu su sajmovi ‘zlatna koka’ i mnogi svoj imidž grade upravo kao sajamska destinacija.

Što se tiče SDP-a svaka riječ je suvišna jer dok god njihov čelnik GO SDP uživa u blagodatima popunjenosti svojih apartmana  njemu odgovara da HDZ i dalje obnaša vlast. Neobična je pojavnost promjene političke paradigme SDP-a i potreba gradskog ogranka SDP-a da održi HDZ na vlasti u gradu Zadru. Politička naivnost čelnog čovjeka SDP koja se iskazuje ponovo kroz vjerovanje da su promjene moguće dokazuje da SDP nastavlja iskazivati potrebu ostanka vječite oporbe te da rezultati koji upućuju da sa svakim izborima gube broj vijećnika kako u Gradu tako i Županiji nije slučajna već rezultat nedosljednosti, neznanja i političke naivnosti.  Gospodin Marko Vučetić nedavno je postavio pitanje: “možda su samo besramno očajni pa pristaju na sve samo kako bi ostali tamo gdje sada jesu? Odgovor znam: sitniš je u stanju očaja.“ Da li je ovo pitanje upućenu HDZ-u ili SDP –u ?

Predlažem da na idućoj sjednici vijećnici NL i SDP sjednu skupa s vijećnicima HDZ jer su njihove politike zajedničke pa stoga neka i tim činom pokažu da su zajedno. HDZ- u mogu jedino čestitati na činjenici da su u Gradu osigurali dobre koalicijske partnere iako su neki od njih samo za jednokratnu upotrebu.

Ne mogu, a ne ponoviti i pitanje davno upućeno Juri Zubčiću koji se silno trudi negirati činjenicu da SDP pod njegovim vodstvom bliži HDZ nego ikad prije i zbog toga moje pitanje glasi: Gospodine Zubčić nisu li se stekli uvjeti za člankom 127 Statuta vaše stranke? „Ako tijela organizacijskog oblika teško povrijede Statut ili ne ispunjavaju programske i političke ciljeve SDP-a, odlukom se mogu raspustiti tijela organizacijskog oblika.

Za one koji ne znaju nedavno su izbacili vijećnika SDP–a Šimu Vučetića kako kažu „…više nije predstavljao politike i programe stranke za dobrobit stanovnika…“

Realno pitanje gospodinu Zubčiću da li to znači da ponašanje g. Radete i drugih u Gradu Zadru predstavlja politike SDP-a i program SDP-a ?

Na kraju, ne mogu se ne osvrnuti  i na  gospodina Marka Vučetića. Gospodine Marko Vučetiću vi ste u svom nastupnom govoru rekli: … „”kako je predsjednik Gradskog vijeća sve ono što ne želim biti. Dobio sam antitezu da ću biti jer tako mi želimo. Nakon toga dobio sam sintezu kao formiranje većine, pa prihvaćam jer očekujem da se glasanjem očituje antihadezeovska većina u Gradu, ako ne, onda odustajem“. Da li vi sad smatrate sebe kao dio teze ili dio sinteze? Te da li se i vi osjećate ugodno kao dio stabilne hadezeovske većine? Gdje je nestala osoba koja  je izgovorila riječi: “ mene zanima prekidanje politika banalnosti zla“.?

Građani Zadra moraju biti svjesni da do kraja ovog mandata u GV Zadra postoji tek nekolicina oporbenih vijećnika svi ostali izgubili su i prodali svoj politički kredibilitet i do kraja njihova mandata svaka njihova izgovorena riječ treba biti uzeta sa sumnjom.

Nadam se da će na  sljedećim izborim kazniti upravo liste i pojedince koji su olako prodali svoj politički kredibilitet, te istinski podržati promjene koje će im biti predstavljene.

Davor Čerkuč

 Županijski vijećnik stranke Centar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime