Danas u 10 sati na zagrebačkom Županijskom sudu održana je sjednica optužnog vijeća na kojoj se odlučivalo o optužnici iz afere Agram koja se odnosi na zbrinjavanje zagrebačkog otpada. Sud je potvrdio optužnicu

“Vijeće je potvrdilo optužnicu jer je zaključilo da ne može ulaziti u mišljenje vještaka, ali garantiram vam da će ovo završiti oslobađajućom presudom”, rekao je ispred suda Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo. Zamjenica ravnateljice Uskoka kazala je da im je drago što je potvrđena i ova točka optužnice. “Očekivali smo ovakvu odluku”, dodala je.

Optužnica zbog zbrinjavanja otpada

USKOK i obrana jučer su prezentirali svoje dokaze, a radi se o dijelu optužnice u kojem se Milana Bandića i Petra Pripuza te još nekoliko ljudi terete zbog načina na koji je Grad Zagreb zbrinjavao otpad. 

Sud je u dva navrata vraćao optužnicu na doradu USKOK-u nakon što su vještaci utvrdili da tim poslom zagrebačka Čistoća nije oštećena. Potom je sud tražio od USKOK-a da malo bolje obrazlože pojam neimovinske koristi, a Bandić se u ovom postupku tereti za zlouporabu položaja i trgovanje utjecajem.

Naime, USKOK je u drugoj optužnici tvrdio da je Bandić zapravo omogućio Pripuzu stjecanje neimovinske koristi. No, Županijski sud u Zagrebu takvu je optužnicu u ožujku ove godine ponovno vratio na doradu, tražeći od USKOK-a da precizno razjasni o kakvoj je neimovinskoj koristi riječ. 

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog  saveza Zdenko Antunović.

Bandić je, čini se, tražio da kći njegova rođaka dobije bolje radno mjesto, odnosno plaću.

“Ona je dijete mog rođaka koji je bio u Tigrovima i jedva je živu glavu izvukao…Imaš li srce? Gdje ti je domoljublje? Pa ona je bila dijete kad joj je majka oči sklopila…Imaj malo poštovanja prema gradonačelniku i onome što je on rekao…”, navodi se u transkriptu razgovora.

“Snimke su postale dio optužnice. Od podizanja optužnice prošlo je gotovo mjeseca dana, a u međuvremenu je Milan Bandić postao partner budućoj vlasti, onoj koja je objavila rat korupciji”, pisalo se te 2016. godine. (Index)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime