Prije par dana u jednoj maloj zagušljivoj kavani na periferiji Makarske Markan objašnjava za prvim stolom do šanka kako se povijest ponavlja…

Nabraja Markan o svemu i svačemu, tvrdi vratit će se nama Jugoslavija, a Stane mu veli kad na vrbi rodi grožđe. Klarić ljut što se pravaštvo u Makarskoj devastiralo i razjedinilo i kaže da su HOS ovci jedina prava vojska koja do danas čuva tekovine pravaštva. Mudro sve sluša stari HDZ-ovac i veli da su svi u pravu.
– Evo primjer iz povijesti kako su Klarićevi pravaši vodili makarskog Sokola, na kraju kao dobrovoljačka četa za obranu Austrije, veliki dio članova Sokola je mobiliziran, al ima uvik oni što uteku, tako su tada Josip Antunović i Kleme Ribarević pobjegli u Srpsku vojsku, kasnije su došli ugasili Sokola i prikrstili u Jugoslavenskog sokola. Sabor Sokola održan je u Novom Sadu, na kojem je usvojen Sokolov ustav i Deklaracija ujedinjenog Sokolstva. Tako vam se provodila ideologija unitarizma sa srpskom dominacijom. Sokolovo društvo obnovljeno je u Makarskoj 1919. godine, prvi predsjednik bio mu je Slavko Pavlović, kasnije istaknuti član Orjune, kasnije ga je nasljedio 1928. Živko Alačević, u to vrijeme predsjednik lokalne organizacije  SDS-a. 1929. godine osnovan je Sokol Kraljevine Jugoslavije pod izravnim pokroviteljstvom dvora i dinastije Karađorđević, kojem su morala pristupiti sva sokolska društva. E mogu vam malo ispričati i o Orjuni, navodi HDZ ovac. – Organizacija jugoslovenskih nacionalista osnovana je da i fizički po potrebi članovi brane ujedinjenje jugoslovenskih naroda, da podiže i širi u narodu misao i svijest o dužnostima spram zajednici, da se bore protiv svih pojava, koje su odraz težnje za separatizmom. Oštro su zastupali ideologiju unitarnog jugoslovenstva s ciljem stvaranja jedinstvene  jugoslavenske nacije, a u borbi protiv neistomišljenika često su se služili silom. Članovi lokalnog makarskog DS-a bili su članovi Orjune u Makarskoj. Istaknuti članovi bili su; M. Ribičić,  Milena Obradović, N.Ribarović, Marcela Barbijeri, Vice Lalić, Vjekoslav Pekić, Andrija Lovrinčević, drži predavanje HDZ-ovac.
– Dobro HDZ ovac šta si se navio, koga to zanima, pita HOS-ovac?
– Pa Markan je rekao da se povjest ponavlja, pravda se HDZ-ovac.
– I?, pita HOS-ovac.
– Šta I? Ako se povjest ponavlja eto nama ponovo Jugoslavije, ljutito će HDZ ovac. Stane pijuckajući pivu ponavlja, kad na vrbi rodi grožđe! Klarić tvrdi da je HDZ- ovac: „Proučite prezimena ovih Orjunaša,  pa vidite danas gdje su im unuci, i gdje su bili 1991. godine? Oni su vam bili u zagrljaju s JNA armijom, zato što su vjerovali u armiju. Pogledajte malo arhivu Slobodne Dalmacije i tekst od 18 03.1991 godine “Vjeruju u armiju”, komunistički lideri: Ljubo Lalić, Ilija Antunović, Ivo Mravičić, Boris Vladušić, Nikola Visković ,Ivan Seršić. Komunisti- antifašisti su tada tvrdili da oni kao komunisti vjeruju u armiju, koja je Jugoslavenska i narodna, opravdavali su postupak oduzimanje oružja Teritorijalne obrane, razoružavanja hrvatskog naroda, čiji je po njima bio cilj spriječiti krvoproliće, podsjeća HDZ-ovac.
– Lipo su ga spriječili, tvrdi HOS – ovac i spominje Vukovar, Škabrnju, Dubrovnik…
– Kako im se zvao Pokret za Jugoslaviju?, pita HOS-ovac.
– E zato nama na obljetnici 156. brigade zagubi se ratna zastava, sve je to slučajno , jel tako?, pita HOS-ovac, pijuckajući pivo. Jedan od okupljenih nakon četvrte čaše lošeg vina kaže kako su djeca komunista odigrala značajnu ulogu u stvaranju hrvatske države, pa nabraja glavne igrače: Tuđman, Bobetko, Manolić, Mesić… Prekida ga HDZ- ovac i moli da ne mješa kruške i jabuke.
– Šta ću ja miješati brani se ovaj crvenoga nosa, ja sam dobio ime po ruskoj podmornici, dide i ćaća tada su virovali Rusiji ,Lenjinu, Staljinu, Titi, za njih je to bilo tada tako, ne bi mi drugačije dali ime, zaključuje dižući praznu čašu u zrak u smjeru šanka, a ostarjela šankerica mu samo namigne u znak da je shvatila da ide po još vina.
– E jesu ti dali, poklopi ga kritički HOS-ovac. Stane se uključi u raspravu tvrdeći da nema ništa od nove Jugoslavije ili regiona kako ga oni zovu.
– Da je Josipović ostao predsjednik, možda bi i bilo, srićom u SDP u vam je Milanović uveo reda da je potira Linića, Baldasara, Komadinu, i sve ove pametne komuniste, a ostavio Bilića , Bebeka  i ovakve. Sad je SDP doživio pad kao i komunistička partija na prvim višestranačkim izborima, završava monolog Stane.
HDZ-ovac mudro potvrđuje kako su svi u pravu i pita: „Evo vidite danas, po pedigreu, gdje je tko od ovih orjunaša, sokolova?
HOS ovac tvrdi da su svi u HDZ- u.
– Dijelom je istina, tvrdi Stane.
Kako ovi komunisti mogu danas biti antifašisti? Evo ovaj je dobio ime po ruskoj podmornici, dosta je naših ulica dobivalo imena po komunističkim diktatorima, što Titi što lokalnim, meni se sviđa ovaj Bilić, Bebek, Družijanić, Lalić, Brkan, dica komunista, orjunaša, danas antifašista, koji su lideri demokratskih stanaka, oni polažu cvijeće jednako na spomenik Revolucije na Glavici ,Tuđmanu, oni betoniraju šetnice, nasipaju pomorska dobra, sklanjaju novce, a sutra će po potrebi i Miloševiću položiti cvijeće, govori HDZ-ovac.
– Stari komunisti su virovali u Armiju, ovi novopečeni antifašisti, demokrati  iz Arbuna još viruju u Jugoslaviju, al kad na vrbi rodi grožđe, mudro će Stane.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime