Vatra je posljednjih nekoliko dana progutala više od 50 hektara trstike i šaša na području općine Kula Norinske i grada Metkovića, a ugrožen je i ornitološki rezervat Pod gredom.

Uništena su staništa i gnjezdišta ptica močvarica, kojima ni kanader nije mogao pomoći jer je vatra gutala sve pred sobom. Osim što je vatra ugrozila staništa ptica, ugroženi su i nasadi mandarina na rubnim dijelovima močvare. Naime, paljenje vatre na otvorenom u močvari nije neobična pojava u dolini Neretve, poglavito tijekom suhih i burnih dana, pa čitava dolina bude ovijena visokim dimnim oblacima. S obzirom na močvarnu konfiguraciju terena, na kojem dominiraju trstika i šaš, pojedinci zbog različitih motiva pale vatru, pa se tako zna dogoditi da i po nekoliko hektara bude istodobno zahvaćeno plamenom.  Javna vatrogasna postrojba Metković tako je prošlih dana imala pune ruke posla, uglavnom na teško pristupačnom močvarnom području. Unatoč odaslanim upozorenjima, neodgovorni pojedinci i dalje pale vatru, a u najvećem broju slučajeva ostavljaju je bez ikakvog nadzora, što izravno ostavlja mogućnost nastanku požara širokih razmjera. Na ovaj problem upozoravaju iz Ornitološkog društva “Brkata sjenica”, ističući da je počinjena šteta u ornitološkom rezervatu Pod gredom nemjerljiva.

Lovci nisu krivi za požare

– Požar je progutao gnjezdišta i zimovališta ptica, koje se gnijezde isključivo u starim tršćacima – kazao nam je predsjednik “Brkate sjenice” Bariša Ilić. Njemu također nije jasno tko im i zbog kakvih pobuda pali močvaru. Posebno je zanimljivo to što počinitelji nikad nisu pronađeni, a policija je podnosila prijave protiv nepoznatog počinitelja. U dolini Neretve uvriježeno je mišljenje da trstiku i šaš pale lovci kako bi imali preglednija lovišta, ali Bariša Ilić odbacuje ovakve teorije. – Kontaktirali smo lovačke udruge, koje odbacuju bilo kakvu odgovornost za palež jer vatra ugrožava gnjezdišta pataka – objasnio je Ilić. – Treba stati na kraj ovom paležu. Najvjerojatnije netko pali iz obijesti, a možda se radi i o piromanu – zaključio je Ilić. Stanovnici Kule Norinske s kojima smo razgovarali ističu da često moraju spašavati svoje mandarine od vatre iz močvare. Stoga pozivaju nadležne institucije da otkriju počinitelja i primjereno ga kazne kako bi se spriječili požari u močvari. (Slobodna Dalmacija)