Bivšem metkovskom gradonačelniku Stipi Gabriću Jambi dugovi polako dolaze na naplatu. Milijunske kredite koje je podizao dajući u zalog svoja zemljišta, kuće, poslovne prostore, nije plaćao pa mu je Raiffeisen banka (RBA) – njegov najveći kreditor – i službeno “sjela” na sve vrjednije nekretnine koje posjeduje.

Općinski sud u Metkoviću donio je presudu koja je postala ovršna 7. ožujka jer se Jambo nije žalio. Riječ je o ovrsi Raiffeisen banke na iznos od 167 milijuna kuna, a odnosi se na potraživanje prema tvrtki “Sanabilis nekretnine” po ugovoru o kreditu iz 2007. godine. Naime, Jambo je mjenicom jamčio za ispunjenje svih obveza iz kredita koju je podignula ta zagrebačka tvrtka. Budući da kredit nije vraćan, sve što je založio sada je u posjedu banke. A kako neslužbeno doznajemo, u zalog je Jambo dao 200.000 četvornih metara zemljišta na Nuncijati, predjelu iznad luke u dubrovačkom Gružu, te obiteljsku kuću u Metkoviću i vilu u Kleku. Velike parcele na Nuncijati, te Jambine dvije kuće, tako bi mogle – na “bubanj”.

Iz sporta u građevinu

Podsjetimo, Gabrićev teren od 200.000 kvadrata punio je medijske stupce tijekom vladavine Dubravke Šuice (HDZ), bivše dubrovačke gradonačelnice. Nakon što je Jambo, naravno ne na svoje ime, tada kupio zemljište na Nuncijati, Šuica je te parcele koje su u GUP-u bile ucrtane kao sportsko-rekreacijska zona, prenamijenila u građevinsku zonu zbog čega je tadašnja gradonačelnica bila prozivana za pogodovanje Stipi Gabriću.

Šuica: Bio je to logičan potez

Premda je preuzimanjem zemljišta banka ostvarila preduvjet za naplatu potraživanja prema Jambi, vrijednog nešto više od 20 milijuna eura, pretpostavlja se da je zemljište na Nuncijati vrijedilo oko 150 eura po kvadratu u trenutku kada ga je kupovao tadašnji prvi čovjek Metkovića, ostvarujući time i svojevrstan popust na veličinu akvizicije u zoni u kojoj su se tada, procjenjuje se, četvorni metri manjih parcela nudili i po triput većoj cijeni. Prema tom izračunu, teren iznad gruške luke bio je vrijedan i 30-ak milijuna eura. Šuica je, inače, opovrgavala navode da je pogodovala Jambi, iznoseći kako je bilo logično “spojiti” parcele u vlasništvu Grada sa zemljištem u privatnim rukama radi “zaokruženja logične građevinske cjeline”, demantirajući da zna tko je vlasnik. I Jambo je demantirao svoju povezanost sa zemljištem na Nuncijati, no, bila je javna tajna da je zemljište njegovo. Zbog pritiska javnosti tada je samo dio od 200.000 četvornih metara Jambina zemljišta na atraktivnoj dubrovačkoj lokaciji postalo građevinskim. Presuda Općinskog suda u Metkoviću, koja je postala ovršna, zapravo nije jedina koju RBA provodi nad Gabrićem. Prema službenim informacijama iz metkovskog suda, u tijeku je i parnica u kojoj RBA od Jambe potražuje 1,57 milijuna kuna, a u slučaju potraživanja 105 milijuna kuna doneseno je rješenje o ovrsi njegovih nekretnina.

Ni telefona ni faksa

Kako bismo doznali o kakvom se jamstvu tvrtki “Sanabilis nekretnine” točno radi, i imaju li komentara na ovršnu presudu, pokušali smo doći do Dragice Koren, direktorice te tvrtke, ali nažalost bezuspješno. Naime, “Sanabilis nekretnine” nemaju registriran telefon, telefaks ni e-mail adresu.

Založio i djedovinu

Stipe Gabrić ima poprilično nekretnina, no, većina mu je opterećena hipotekama. Kako bi dobio višemilijunske kredite na ime tvrtke “Jambo” založio je vilu s okućnicom u Kleku, a na ime oca Ivana dvije oranice i pašnjak. Na vlastito ime u zalog je stavio još jednu oranicu i kuću u Metkoviću u kojoj živi, površine 820 četvornih metara, kao i vrijedno zemljište na Nuncijati. Treba spomenuti i da je vlasnik brojne imovine koja je bila u vlasništvu bivšeg “Razvitka”, od Metkovića i Hvara do Kleka, ali nije poznato je li i njih založio. (Slobodna Dalmacija)