Predstavljanje knjige „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda“

0

Predstavljanje knjige „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda“ Višnje Starešina održat će se u utorak 17. travnja 2018. g. u 20 sati u Nadbiskupskom kaštelu (MGK), na adresi Gospojska štrada 1 u Kaštel Sućurcu

Knjigu će predstaviti autorica Višnja Starešina. Organizatori: Hrvatska udruga Benedikt i Gradska knjižnica Kaštela.

O KNJIZI
“Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda” je svojevrsni vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu, autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi, koje su preko njega vodile rat poslije rata. U knjizi koja se koja se čita kao triler, autorica daje dokumentirane odgovore na pitanja: zašto je Vukovar trebao biti krunski slučaj Haaškog suda i kako je postao najveća travestija međunarodne pravde? Zašto je Slobodan Milošević morao umrijeti? Kako je Oluja postala jedina ratna operacija kojoj se sudilo u Haagu? Zašto suci nisu prepoznali isti likvidacijski model u slučaju Srebrenica i slučaju Vukovarska bolnica?

O AUTORICI
Višnja Starešina je novinarka, publicistkinja, scenaristica i redateljica dokumentarnih filmova. 
U svom publicističkom i filmskom radu bavi se uglavnom političkim temama iz bliže hrvatske prošlosti i njihovim manje poznatim, nedovoljno istraženim, a nerijetko i kontroverznim aspektima. 
Autorica je knjiga: „Vježbe u laboratoriju Balkan“ o međunarodnom mirovnom menadžmentu u ratu nakon raspada bivše Jugoslavije, „Haaška formula“ o prvim pokusnim kunićima međunarodne pravde pred Haaškim sudom te „EU u 100 koraka“ zbirke kolumni- eseja o hrvatskom putu u EU.
Scenaristica je i redateljica dokumentarnih filmova: „Treći pohod“, „Zaustavljeni glas“ i „Neprijatelj naroda“.
Kao stalna dopisnica „Večernjeg lista“ pri UN-u u Ženevi pratila je međunarodne mirovne pregovore za bivšu Jugoslaviju, a bila je i posebna izvjestiteljica iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.
Piše tjedne političke kolumne za Slobodnu Dalmaciju i poslovni tjednik Lider.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime