Sedam vijećnika većine u Općinskom vijeću Općine Vir poslalo je medijima priopćenje nakon što je jučer po 3.put otkazana sjednica Općinskog vijeća. Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti

Kao što smo i očekivali, i danas je Antonio Vučetić po 3.put zaredom odgodio 9.sjednicu Općinskog vijeća Općine Vir čime je nastavio primitivni politički igrokaz na štetu svih žitelja otoka Vira.

Ovaj put je kao izgovor za odgodu sjednice OV-a naveo kako su „krivci“ vijećnici novoformirane većine, dakle nas sedam vijećnika jer smo tražili dopunu dnevnog reda, a nismo, tvrdi Antonio Vučetić, dostavili materijale koji bi pratili prijedlog dopune dnevnog reda.

To je, naprosto, grubo poigravanje činjenicama i manipuliranje medijima i javnošću sa izmišljanjem razloga zbog kojih sjednica Općinskog vijeća ne bi trebala biti održana. Naime, mi kao većina u Općinskom vijeću smo, doista predložili dopune dnevnog reda, ali ih nismo dužni obrazlagati niti dokumentacijom pratiti. Taj posao odrađuje pravna služba Općine Vir odnosno nadležni odjel. Da dodatno pojasnimo, svatko ima pravo na sjednici predložiti dopunu dnevnog reda bez obzira radi li se o vijećnicima manjine ili, kao u našem slučaju, većine.

Prava istina je sljedeća. Antonio Vučetić je svjestan da kao propali poduzetnik sa stotinama tisuća kuna gubitaka u tvrtki koju je osnovao uskoro postaje i politički nebitan. Dokle god se odgađaju sjednice, on se i dalje može predstavljati kao predsjednik Općinskog vijeća. Na prvoj sljedećoj održanoj sjednici OV-a, Antonio Vučetić će morati podnijeti ostavku ili ćemo ga mi, kao većina, smijeniti. I on to vrlo dobro zna. To je tek dio razloga zbog čega uskoro propali političar Antonio Vučetić ne želi održati sjednicu Općinskog vijeća već se hvata za slamku pa izmišlja razloge koji bi u javnosti trebali zvučati kao logični.

Drugi dio neviđenog igrokaza, nepoštivanja većine odnosi se na političku rehabilitaciju „posebnog savjetnika“ Kristijana Kapovića koji se dosad nije uspio pomiriti sa činjenicom da je politički nebitan. Upornim odgađanjima sjednica Općinskog vijeća, Antonio Vučetić i njegovi jataci žele isprovocirati prijevremene izbore, ali ne za Općinsko vijeće, već za načelnika! Ukoliko aktualni načelnik Marino Radović do 15.studenoga do kada vrijede zakonski rokovi, ne predloži Općinskom vijeću proračun za 2023.godinu, stvaraju se formalni uvjeti za prisilnu smjenu načelnika i sazivanje izvanrednih izbora na kojima bi se kao kandidat za načelnika mogao pojaviti upravo Kristijan Kapović. Upravo je to opasna igra dvojca Antonia Vučetića i Kristijana Kapovića u kojoj će kazneno odgovarati Marino Radović kao dobrovoljna žrtva njihovog poigravanja sudbinama svih žitelja Vira!

Dakle, izjava Antonia Vučetića da „oporba nastavlja opstruirati održavanje virskog općinskog vijeća“je netočna iz najmanje dva razloga. Kao prvo, mi nismo oporba i to od lipnja ove godine kada smo nas sedam vijećnika postali legitimna većina u Općinskom vijeću. Kao drugo, ne opstruiramo mi rad Općinskog vijeća nego Antonio Vučetić i Marino Radović koji ni 5 mjeseci nakon što su izgubili većinu, nisu u stanju priznati poraz i konačno održati sjednicu Općinskog vijeća.

Ni Antonio Vučetić kao ni Marino Radović ne shvaćaju da u svakom demokratskom društvu, pa čak i u Hrvatskoj, pa čak i na Viru, većina ima određena prava i obaveze. Volju većine su dužni poštivati i onda kada im se to ne sviđa. Sjednica Općinskog vijeća će se morati održati, a Antonio Vučetić će morati odstupiti sa  mjesta predsjednika i povući se u oporbene klupe.

U Viru, 24.listopada 2022.

                                                                                  Josip Bašić
                                                                                  Šime Vučetić
                                                                                  Jadranka Okreša
                                                                                   Vesela Vučetić
                                                                                  Šime Buškulić
                                                                                  Frane Vučetić
                                                                                  Veseljko Orlić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime