SDP već više tjedana ukazuje na potrebu pojačanog testiranja SARS-CoV-2 virusa  i aktivnog traženja potencijalno zaraženih osoba, u skladu sa stavovima Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatske liječničke komore. Trenutačno na milijun stanovnika imamo 10,200 testiranja što je značajno niže nego u zemljama u okruženju. Bosna i Hracegovina te Srbija testiraju više, Slovenija trenutno ima duplo više, a Austrija tri puta više testiranih na milijun stanovnika od nas.

Nakon što je više tjedana zdravstveni sustav bio u posebnom načinu rada zbog sprječavanja njegove preopterećenosti i sloma, sada se pomalo vraćamo u uobičajeni rad. Posebno je važno zadržati visoku razinu dostupnosti zdravstvene skrbi u ovom trenutku. Uz Covid-19 bolesnike, maksimum zdravstvene zaštite moramo osigurati i svima ostalima, pogotovo djeci, onkološkim, srčanim bolesnicima… Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti je na prvom mjestu i neće se zbog pandemije smanjiti. Stoga se aktivnijom zaštitom najizloženijih skupina te povećanim testiranjem moraju na vrijeme detektirati prenositelji bolesti. Zaštita zdravstvenih ustanova, zatvorenih ustanova poput domova umirovljenika te starijih sugrađana koji sami žive je posebno važna.

Žalosti nas trenutni razvoj situacije na Braču. Nadamo se da će broj zaraženih biti što manji te želimo svima uspješan oporavak. Dok druge županije broje „corona-free“ tjedne, kod nas stanje eskalira. Dok je u Republici Hrvatskoj 49 oboljelih na 100.000 stanovnika, u Istri je taj broj 43, u gradu Zagrebu 75, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji čak 115. Tko je odgovoran? Virus može biti kriv za puno toga, ali ne za sve!

Doc. prim. dr. sc. Joško Markić

Predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP SDŽ

Splitski gradski vijećnik

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime