Za svoju dobrobit i otpornije tijelo možemo mnogo učiniti sami prije nego što bude prekasno. Stoga su prvi mjeseci jeseni posvećeni jačanju imunološkog sustava, a budući da je i vrijeme prehlade te brzo možemo uhvatiti virus, prehladu ili gripu, dobro je tijelo dodatno ojačati kvalitetnim dodacima. Koji su to dodaci? Otkrit ćemo u ovom članku …

Što su točno probiotici?

Bilo koji stariji gospodin ili dama reći će vam da su kod kuće na selu jeli puno mlijeka i kupusa. Već tada su znali da, ako želite biti zdravi, morate jesti što raznolikije. I ispravno su mislili! Probiotici su prirodno prisutni u fermentiranim mliječnim namirnicama i u fermentiranom povrću. Njihova se količina može povećati kvalitetnim probiotičkim dodacima hrani.

No prvo, razjasnimo stručnom definicijom – što su točno probiotici? Su mikroorganizmi koji blagotvorno utječu na zdravlje osobe koja ih konzumira. Dobar probiotik otporan je na kiseli pH u želucu i bazičan u tankom crijevu. Probiotik također mora biti otporan na probavne enzime, kako se ne bi razgradio i uginuo tijekom probave. Što sve to znači?

Probiotske bakterije su živi organizmi i zato ih je prije svega vrlo važno održati na životu. Prvenstveno su osjetljive na utjecaj vanjskih čimbenika. Sobna temperatura, vlaga i svjetlost uzrokuju smanjenje koncentracije probiotičkih bakterija u proizvodima. Kada se uzimaju fermentirani proizvodi, prirodni probiotici u njima dospijevaju u želudac kroz probavni trakt. Budući da je želudac vrlo kiselo okruženje, a probiotske bakterije su vrlo osjetljive, ovo okruženje za njih može biti smrtonosno. Osim toga, probiotici također trebaju hranu za život, logično. Međutim, često se dogodi da im ponestane te hrane, iz različitih razloga. Tada se razgrade i umru.

Probiotici za odrasle – osigurajte si dobar imunološki sustav

Probiotici za odrasle u kapsulama su većini poznate kao čudotvorne pilule za dobro nauljeni probavni trakt, ali malo nas je zapravo svjesno da su oni ujedno i najbolja prevencija bolesti i učinkovit način jačanja imunološkog sustava.

Najprije je potrebno pridržavati se starih dobrih preporuka za zdrav način života. Redovito i umjereno vježbanje, posebno na svježem zraku ili u prirodi, održavanje odgovarajuće tjelesne težine, dovoljna količina kvalitetnog sna i smanjenje stresa različitim tehnikama opuštanja (budnost, eft, vizualizacija, meditacija itd.), jedenje zdrave i uravnotežene prehrane bogate povrćem i voćem. Alkohol, kofein i pušenje morat će se eliminirati iz svakodnevnog života, što je više moguće.

A kada je riječ o prehrani i otpornosti tijela: jeste li znali da se čak 80% imunološkog sustava nalazi u crijevima? Može se čak reći da smo zdravi koliko su zdrava naša crijeva. Međutim, vrlo često se događa da se crijevna flora u potpunosti uništi i na taj se način ugrozi naše zdravlje.

Jesu li bolje probiotici kapsule ili tablete?

Najbolje kombinacije mikrobnih bakterija trebale bi sadržavati kvalitetne bakterijske sojeve. Nije bitan samo broj sojeva, već i njihova kombinacija. Dobar probiotik mora sadržavati najmanje milijardu živih bakterija. Bakterijski sojevi praha su najstabilniji, zbog toga je preporučljivo kupiti mikrobiološke bakterije u kapsulama, jer su probiotici kapsule najučinkovitiji način za upotrebu. Bakterije u kapsuli aktiviraju se samo kada se kapsula razgradi, tj. u crijevima. Pored mikrobioloških bakterija, probiotik mora sadržavati i hranu za njih, koja potiče rast i razmnožavanje korisnih bakterija, što je ključno za njihovo učinkovito funkcioniranje.

Probiotici tablete su druga opcija koja se preporučuje za vaše zdravlje. Koncentrirana kombinacija učinkovitih liofiliziranih probiotičkih bakterija kombinira se u jednoj tableti. To znači da se probiotičke bakterije isuše i uspavaju. Tijekom sušenja, one mijenjaju oblik, odmaraju se i čekaju povoljno, vlažno okruženje, u kojemu se onda ponovno aktiviraju. Uz to su u mikrotabletima mikročestice praha obložene posebnim slojem koji omogućava veću stabilnost probiotika.

Obratite pozornost kod kupovine probiotičkog proizvoda

1. Informirajte se koji sojevi bakterija se nalaze u probiotičkom proizvodu kojega kupujete

Prvo, što je to soj? Sojevi su skupine probiotičkih bakterija iste vrste. Važno je znati da nisu svi sojevi za sve probleme i ne djeluju svi na isti način. Probiotik koji je preporučio vaš liječnik uz liječenje antibioticima najvjerojatnije neće pomoći kod proljeva uzrokovanog npr. rotavirusom.

2. Probiotski dodatak prehrani treba sadržavati najmanje milijardu živih bakterija

Broj probiotičkih bakterija izuzetno je važan, jer ne prežive sve do crijeva, posebno zbog želučane kiseline.

3. Najbolji su probiotici u kapsulama

Prah produljuje život i stabilnost bakterijskih sojeva. Kao što je već spomenuto, postupkom liofilizacije, probiotske kulture se suše i tako stavljaju u san. U tom obliku počivaju dok ne dođu u dodir s vlagom. Kako se to osigurava? Zatvara ih se u kapsule i na taj način produljuje njihov život dugi niz godina. Bakterije u kapsuli stoga počinju djelovati tek kada se kapsula razgradi, tj. u crijevima. Suprotno tome, probiotske bakterije pomiješane u tekućini aktiviraju se odmah, što znači da bakterije brže umiru zbog nedostatka hrane.

4. Kvalitetni probiotici trebaju sadržavati i prebiotike

Kada govorimo o probioticima, moramo znati da se uz njih preporučuje uzimanje prebiotika. Što su točno prebiotici? Vrlo je lako opisati prebiotike kao hranu za probiotske bakterije. To su vlakna koja tijelo nije u stanju probaviti. Budući da ih tijelo ne probavlja, oni u crijeva ulaze neprobavljeni i stoga su vrlo korisna hrana za probiotike. Na taj način potiču rast i razmnožavanje probiotika. Prirodni prebiotici nalaze se u namirnicama kao što su luk, poriluk, šparoge, češnjak, korijen cikorije, špinat i banane. Zato je najbolje prilikom kupovine odabrati probiotički proizvod koji već sadrži mješavinu prebiotičkih tvari koje poboljšavaju rad probiotika.

5. Terapija probioticima trebala bi trajati 4 do 6 tjedana

Sva su crijeva drugačija, to je istina. Ali, otkrilo se da je potrebno negdje do 2 mjeseca da se u tijelu uspostave trajne kolonije bakterija, tako da dobre probiotske bakterije prevladaju nad lošima.

Koji probiotici su najbolji za vas?

Ako se osjećate loše, umorno, nemate energije ili motivacije za prevladavanje dnevnih obaveza, probiotici za odrasle će vam koristiti posebno koda:

•          oslabljenog imunološkog sustava,

•          probavnih smetnji,

•          zatvora ili proljeva,

•          natečenosti, umora itd.

I ovdje, kao potpora, djeluju probiotici Malinca. Riječ je o probioticima koji sadrže 100% čistih živih bakterija koje djeluju na probavu i pomažu u održavanju crijevne mikroflore. Jedinstvenom kombinacijom probiotičkih bakterija i prebiotika oni daju čak 20 milijardi živih kultura po kapsuli.

Zašto probiotici za odrasle kod Malince?

Malinca je na hrvatskom, slovenskom i njemačkom tržištu predstavila probiotike u vlastitim kapsulama, koje razvija i testira posljednjih mjeseci. Tvrtka Malinca odlučila je razviti i proizvesti vlastite probiotike upravo zbog veće kontrole kvalitete sastojaka i utjecaja na samu recepturu proizvoda. Želi tržištu ponuditi kvalitetan proizvod:

•          bez GMO-a (genetski modificiranih organizama),

•          soje,

•          mlijeka i

•          glutena.

Kao dodatak prehrani, odrasloj osobi preporučuje se jedna kapsula dnevno. Preporučuje se da je progutate prije obroka (ručak ili večera). Hrana koju jedete osigurat će da imunobiotik stigne do mjesta na kojemu je potreban – u crijeva – što je brže moguće. Uzmite kapsulu s čašom vode ili čaja, ili po savjetu liječnika.

Proizvod osigurava stabilnost sojeva, čak i kada se čuvaju na sobnoj temperaturi, te njihovu učinkovitost do roka trajanja. Probiotici u kapsulama sadrže jedinstvenu mješavinu probiotičkih i prebiotičkih bakterija za koje je dokazano da blagotvorno utječu na probavu i pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore: Lactobacillus casei, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus rhamnosus – to su sojevi bakterija koji pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore u tijelu.

Želiš li ih naručiti? Samo klikni na malinca.hr/probiotici

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime