Nakon što se redakciji portala Megamedia obratio Željko Poljak iz Sinja tvrdeći kako ga maltertiraju sinjski policajci, dobili smo očitovanje od načelnika PU Splitsko-dalmatinske, Slobodana Marendića

Podsjećamo, Željko Poljak ima više od 200 tisuća kuna kazni koje mu je temeljem različitih prekršaja izdala policija, u jednom danu ga znaju zaustaviti kao vozača i po nekoliko puta, nedavno mu je izvršena i premetačina automobila te kuće u kojoj stanuje, a u predstavci koju je uputio i unutarnjoj kontroli MUP-a, tvrdi da ga neki policajci namjerno provociraju te da za to postoje svjedoci.

Evo što kažu u PU Splitsko-dalmatinskoj:
„U odnosu na vaš upit obavještavamo Vas kako su policijski službenici u obvezi sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, te Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, poduzeti mjere i radnje prema osobi koja krši zakonske odredbe i  prometna pravila. Policijski službenici u svakodnevnom radu provode nadzor cestovnog prometa, te pri tom sankcioniraju osobe koje se ponašaju suprotno Zakonu o sigurnosti prometa na  cestama.

Obzirom na Vaše navode o 200 tisuća kuna različitih kazni prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, obavještavamo Vas kako  odluke policijskih službenika nisu konačne jer u slučaju izjavljenih prigovora, odnosno žalbi,  konačnu odluku o odgovornosti i sankciji donosi nadležni prekršajni sud. Nezadovoljna stranka ili stranka koja smatra kako nije počinila prekršaj, ima zakonsko pravo žaliti se na odluku policije. Međutim činjenica je i da sudovi prilikom donošenja meritornih odluka uzimaju u obzir da li je osoba recidivist i u kojoj mjeri je njegovim ponašanjem bila ugrožena sigurnost prometa. Činjenica da li je osoba već ranije počinila isti ili istovrsni prekršaj otegotna je okolnost i ukazuje da ranije izrečena sankcije nije utjecala na svijest osobe da se suzdrži od daljnjeg kršenja zakona. Nakon obavljene analize utvrdili smo kako je prema osobi postupalo preko 30 policijskih službenika iz različitih ustrojstvenih jedinica iz čega je razvidno da se na radi o postupanju isključivo određenih policajaca. I ova činjenica ukazuje da nisu utemeljeni navodi stranke da je sankcioniranje prekršaja rezultat osobnog stava policajca o njemu ili antagonizma, već su postupanja policijskih službenika  isključio utemeljena na zakonu.

Isključujemo mogućnost da bi  sankcioniranje određene osobe bilo rezultat osobnog antagonizma ili kako ste naveli da je osoba „ na piku“ policijskih službenika koji obavljaju poslove nadzora i kontrole prometa na cestama. U odnosu na pritužbe  obavještavamo Vas kako su 2009 i 2012.godine temeljem pritužbe stranke provedeni postupci utvrđivanja svih iznesenih činjenica o čemu je podnositelj pritužbi i obaviješten pisanim putem. Također, u ovom trenutku u tijeku je postupak pokrenut novom predstavkom stranke  podnesenom 22. veljače 2018.g.

U odnosu na iznesene navode o postupanju policije vezano uz pretragu doma i vozila, obavještavamo Vas kako je pretraga provedena temeljem naloga prekršajnog suda zbog postojanja sumnje da osoba posjeduje oružje za koje nema odobrenje, obzirom da je isti javno objavio fotografije s oružjem. Napominjemo kako je osoba u svojstvu stranke nazočila službenoj radnji, te je potpisala zapisnik o obavljenoj pretrazi bez iznošenja primjedbi.“

S poštovanjem,

Policijska uprava splitsko-dalmatinska
(NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime