Ante Žoni Maksan, brigadir HVO-a i pukovnik HV, načelnik operative SPGSHV obratio se medijima pismom pod naslovom “Postojanost  i vjera u Boga i živjeti za Domovinu” u kojem se osvrnuo na aktualnu temu mogućnosti pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača kao i na negativne komentare na račun generala Ante Gotovine, jednog od potpisnika pisma

Njegovo pismo objavljujemo u cijelosti.

“Odmah na početku ovog očitovanja moram, kao prvo napomenuti, vjera  u Boga je osnovna i temeljna motivacija da se stave na papir neke životne teme, posebice kreposti koje na poseban način učvršćuju naš kako ljudski, pa tako i kršćanski  život.

Kao drugo, navodim riječ “dijalog” koji je fundamentalni temelj svakog međusobnog poštovanja i razumijevanja u ljudskim promišljanjima. Naime, od dijaloga se dolazi do međusobnih dobronamjernih zaključaka da ljudi međusobno dijalogiziraju, prihvaćajući različitosti jedni drugih koje na poseban način u dijalogu imaju duboko ljudsko značenje “oči u oči”. Ovo je za političare koji nas vode.

Kada dvije osobe vode dijalog trebaju potpuno oboje sugovornika skinuti maske sa lica. Tada se dijalog pretvara u svoju iskrenu širinu i ne gleda se tko će izgubiti razgovor ili tko će u razgovoru pobijediti, neka pobijedi jači duhovni argument po istini i po pravdi.

U sadašnjim zbivanjima na političkoj sceni nema dijaloga u našoj Domovini. Tko je kriv, mi, oni ili netko treći?

Očitovanje osobnosti i onoga što ne bih htio, jest da ne bih potpisao zahtjev za pomilovanje osoba koje su nanijele štetu obiteljima koji su bili žrtve UDB-e, ali to mi ne donosi pravo da osobe koje to traže smatram bilo kakvim pristašama nekog režima,  pogotovo g. Antu Gotovinu koji je upravo zbog režima morao biti u Hagu i braniti čast naše/svoje Domovine, a tako i ostali generali ili druge osobe.

Sramotno je da netko g. Antu Gotovinu naziva udbašem i zaista preda mnom to neće nitko napraviti.

General se vodi načelima vjere, da je vrijeme  izvrstan simbol velikodušnosti. Svakog jutra Bog nam daje vrijeme kao što (Mt 5,45) ”daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednima”.

Suvremeni čovjek osjeća u većoj ili manjoj mjeri stanje potištenosti. Zato je čovjeku današnjice u mnogim životnim situacijama potrebna hrabrost. Naime, hrabrost je jakost, snaga koja potiče čovjeka da se suoči s nečim. Drugim riječima to znači da oni koji su sada u zatvoru se moraju suočiti sa svojim zlodjelima koliko god učinili za našu domovinu u početku stvaranja 90-tih godina.

Ali opet se vraćam na obrazloženje mojih misli…

Jak je onaj koji može izreći bez straha svoju misao…

Ljudska narav nije apstraktna, nego stvarna. Kada  pristup prema ljudima nije zasnovan na razumu, ubrzo ćemo se naći u svijetu gdje ne postoji nikakvo pravilo, a to se zove anarhija, da svatko radi što hoće i želi.

Ponizan čovjek pred Bogom je i velikodušan i dar je pomoći ljudima u nevolji  usprkos djelima koja su počinili…

Ja sam uz tebe Generale pukovniče Ante Gotovina.”

Brigadir HVO-a i pukovnik HV-a

Ante Žoni Maksan

2 KOMENTARI

 1. PETA BOŽJA ZAPOVJED GLASI:”Ne ubi”
  Ubojstvo
  (Mt5-21,22,)
  21″Čuli ste da je rečeno starima:Ne ubij! Tko ubije,bit će odgovoran sudu. 22- A ja vam kažem:Svatko tko se ljuti na svog brata bit će odgovoran sudu. A tko rekne svome bratu:Raka!, bit će odgovoran Velikom vijeću. A tko ga nazove luđakom odgovarat će za to u , ognju paklenom.”
  SUD JE REKAO SVOJE! SUD, OBITELJ ŽRTVE I DELINKVENTI O TOME NEKA RASPRAVU VODE,TO JE NJIHOVA STVAR . ŠTO SE TIČE VJERE, DAKAKO I ISUS KRIST KADA SE SUOČE SA NJIM, SVI DRUGI SU NEKOPENTENTNI O TOME PRIČATI,A KAMOLI ZAKLJUČKE POMILOVANJA I OPROSTE DONOSITI.
  ODLUKE DONOSITI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime