Jutros u 6 sati u Hrvatsku je stiglo prvih 9750 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa

Čuvat će se u HZJZ-u, odakle će se razvoziti u ostale županije. U nedjelju ujutro prva osoba u Hrvatskoj primit će cjepivo.

Iz Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu čekaju potvrdu da će to biti upravo njihov štićenik. U Dubrovniku će prvu dozu primiti zdravstveni djelatnici. U Šibenik stiže 155 doza cjepiva.

Prema riječima Krunoslava Capaka, šefa HZJZ-a, ovo je najvažniji događaj od početka pandemije. 

“Od sutra krećemo s cijepljenjem najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid cjepivom i djelatnika hitne medicine. Za sada to je simbolična količina cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga svakog tjedna nam stižu nove doze što očekujemo sukladno planu cijepljenja. Pozivamo sve građane da se odazovu cijepljenu sukladno našem sloganu Misli na druge – cijepi se”, poručio je Capak.

Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe i zdravstvene djelatnike, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima te na kraju cjelokupno stanovništvo.

Plan cijepljenja

Vlada je u srijedu objavila dokument u kojem je predstavila plan cijepljenja protiv covida-19.

Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno, a osigurano je ukupno 5.905.000 doza, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković koji očekuje da se cijepi najmanje 70 posto stanovništva.

Sigurnost i djelotvornost cjepiva temelji se na rezultatima kontroliranih kliničkih ispitivanja, istaknuo je premijer na konferenciji za novinare predstavljajući plan cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj koji je vlada donijela na današnjoj sjednici.

Cjepivo će u Hrvatskoj biti ravnomjerno raspoređeno i dostupno u svim županijama po načelu pravednosti, solidarnosti i nužne skrbi za najpotrebitije osobe u odnosu na rizik od infekcije za dob i posao kao i rizik od teških oblika bolesti i komplikacija.

Želimo da se što više sugrađana cijepi, uspjeh plana cijepljenja ovisi o tome koliko će se ljudi htjeti cijepiti, istaknuo je.

Stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštititi ako 70 posto stanovnika bude cijepljeno. Ciljamo na minimalno 70 posto naših sugrađana da se cijepi, Tako će se sigurno smanjiti pandemija koja je u Hrvatskoj i svijetu odnijela puno života, istaknuo je Plenković.(INDEX)