Iako je prema najavama ministara Linića i Grčića hrvatska Vlada danas trebala predstaviti mjere smanjenja deficita za dodatnih 0,4 posto, to će se na zahtjev koalicijskih partnera odgoditi za iduću sjednicu, piše HRT.


Pod pritiskom Bruxellesa Vlada mora smanjiti proračunski deficit za 2,3 posto. Neslužbeno se doznaje da će zbog toga trošarine na gorivo porasti za 20 lipa. Uvest će se naknade za mobilnu telefoniju, oporezivanje drugog dohotka, zabraniti zapošljavanje u javnim poduzećima, a smanjit će se i plaće njihovim menadžerima za 6 posto te dodaci na plaće.
“Vlada je ocijenila da je bitno prihvatiti preporuke Europske komisije da smanjenje ovogodišnjeg deficita bude za 2,3 posto kroz strukturne promjene”, rekao je jučer ministar Linić te naglasio da bi u suprotnom ušli među one zemlje koje moraju provoditi određene posebne mjere EK.
“U rješavanju prekomjernog deficita neće pomoći samo javne i državne službe, već će teret podnijeti i trgovačka društva s monopolnim položajem”, poruka je Linića koji je najavio rezanje plaća u javnim poduzećima.
“Management ali i trošenje plaća, kolektivni ugovori – sve će se to u dobrom djelu u narednim godinama prilagoditi”, kaže.
Vlada će na sjednici donijeti odluku o raspuštanju Gradskog vijeća Vukovara i razrješenju gradonačelnika Željka Sabe i njegovih zamjenika. Epilog je to odbijanja gradskog proračuna, nakon što je Sabo odbio na zahtjev oporbe dati ostavku. Vlada će imenovati povjerenika za Vukovar, a izbori se moraju održati najkasnije u roku 90 dana.
Na sjednici će se naći i odluka o osnivanju Povjerenstva za odabir strateškog partnera za Imunološki zavod, te jamstvo za zaduženje HŽ Carga ‘teško’ 250 milijuna kuna za financijsku konsolidaciju društva te zbrinjavanja viška radnika. (index.hr)