Već 23 godine Ivan Šulog bavi se uzgojem egzotičnog voća i povrća, a upravo je indijanska banana njemu najdraža

“Ona je starija od pčela, nezin cvijet koji oprašuju kukci, smrdi po pokvarenom mesu. Plodovi su kao da jedete kremu od banane, a zove se indijanska ili sirotinjska jer su to jeli indijanci i sirotinja do prije 10, 15 godina kada je otkriveno da je i do 10 tisuća puta jača od kemoterapije”, rekao nam je ovaj uzgajivač egzotičnog voća i povrća.

Nema veze s bananom

Neke veze s bananama kakve poznajemo kaže nema već je riječ o bobičastom voću čiji plodovi mogu težiti i do 800 grama.

“Do ove biljke došao je posve slučajno i dok mnogi za indijansku bananu nisu ni čuli, on uzgaja već 40 različitih vrsta i to s kooperantima diljem Hrvatske. Stjecajem okolnosti čovjek je došao i donio mi je plodove. Ja sam mislio da je mango, ali ne bila je indijanska banana za koju ja u tih 15 godina nisam ni čuo. Priča je toliko dobra da nisam tri mjeseca spavao dok nisam nabavio prve sadnice”, prisjeća se gospodin Šulog.

Spremni za berbu

Plodovi njegovih banana bi za 20-ak dana trebali biti zreli za berbu, a indijanske banane mogle bi pronaći mjesto i na hrvatskim policama.

“Ove godine će biti dostupne po trgovačkim centrima, a prošle godine smo počeli izvoziti tamo gdje i inače izvozim Italija, Austrija Nizozemska, Belgija, Engleska”, rekao je Šulog koji uz indijanske banane, uzgaja još 50-ak egzotičnih vrsta voća i povrća.

“Imamo žute lubenice, špageta tikve, goji bobice s Tibeta. Tamarind brat rogača, raste samo u Indoneziji, a bez problema bi mogao i kod nas” zaključio je Šulog koji dodaje kako planova za uzgoj novih egzotičnih vrsta u Hrvatskoj ima još. (VIJESTI.RTL.HR)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime