Region, prostor koji su nazvali međunarodni moćniciili Jugoistočna Europa kao naziv novijeg datuma, zamjenio je naziv Balkan, zbog negativnog prizvuka.

Prostor raskrižja civilizacija, srednjoeuropske, istočnoevropske i orjentalne. Raskrižje religija, rimokatoličke i pravoslavne crkve, krćanstva i islama. Stabilnost regiona nekada je održavan uz velikosrpske, komunističke ideje  u državi Jugoslaviji, koja je bila stvorena i potpomognuta Staljinovim utjecajem. Danas je Region na raskrižju, približavanju i odmicanju od europskih integracija. Utjecaj Islamskih lidera načelu s Erdoganom, blokira BiH pristup EU. Utjecaj Rusije, Putina blokira pristup Srbije EU.

Hrvatski kontigent vojnika sudjelovao je u sklopu međunarodne vojne vježbe ‘Anakonda 16’ koja se održavala u Poljskoj do 17. lipnja.  Serija vježbi Anakonda u naravi je poljska nacionalna vježba koja se provodi svake dvije godine, a ove godine to je i najveća vježba Američkihsnaga u Europi te najveća združena vježba u zadnjih nekoliko godina na kojoj će sudjelovativiše od 31.000 vojnika. Hrvatski vojnici, njih 130, vježbe provode u mjestu Żagań u pokrajini Šleskoj u kojoj sudjeluje 3.200 vojnika. U Srbiji  se početkom studenoga održala vojna vježba “Slavensko bratstvo 2016” u kojoj su sudjelovali srbijanski, ruski i bjeloruski vojnici i koja je  izazvala negativne reakcije Zapada. Vježba se od 2. do 15. studenoga održala blizu Beograda, a osim pripadnika ruskih desantnih postrojbi, tri zrakoplov aIljušin Il-76MD prebacila je u Srbiju više od 50 vojnika vojno-transportne avijacije. U Srbiju se  dopremilo i tri oklopna vozila BMD-2, bespilotna letjelica “Tahion” te četiri terenska vozila quad. Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je uz vojne počasti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u ponedjeljak u Berlinu, nakon čega su započeli s razgovorom u kancelarskom uredu. Plenković je u nedjelju nakon dolaska u Berlin izjavio kako očekuje “kvalitetan sastanak“ te da će razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa i gospodarskih veza, kao i o pripremama za Europsko vijeće. Nakon razgovora njemačka kancelarka i hrvatski premijer su se obratili novinarima. Merkel iPlenković zaključili su da su njemačko-hrvatski odnosi izvrsni te su istodobno naglasili potrebu jačanja potpore zemljama jugoistočne Europe na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji, posebice pritom istaknuvši Bosnu i Hercegovinu. Isti dan u Beogradu šef ruske diplomacije Sergej Lavrov stigao je  u dvodnevnu posjetu Beogradu, a na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je srpski kolega Ivica Dačić, koji je i domaćin njegovog boravka u Srbiji. U isto vrijeme delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem napustila je Bruxelles  zato što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU. RH je članstvom u EU i NATO-u uvećala sposobnosti održavanja visoke razine svoje sigurnosti. Pripadnost euroatlantskom političkom okviru donosi brojne gospodarske, političke i sigurnosne prednosti na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu,  ali,  istodobno,  pred RH postavlja nove izazove kroz su djelovanje u političkim i sigurnosnim aktivnostima EU-a i NATO-a. Uz to, članstvo u EU donosi i niz izazova koji utječu na svakodnevni rad SOA-e poput lakšeg prelaska državnih granica, povećanja broja sigurnosnih provjera, većeg migracijskog pritiska, pojačano gobavještajnog interesa trećih država i potrebe za intenzivnijom međunarodnom sigurnosno obavještajnom suradnjom.

Zabrinjava  postojanje radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama, kao i odlasci džihadista porijeklom iz tih država koji se bore u sirijskom i iračkom sukobu na strani ISIL-a i dalje zabrinjavaju. Od 2012. godine oko 900 osoba s područja jugoistočne Europe otišlo je na područje sukoba u Siriji i Iraku. Radi se o osobama koje uglavnom potječu iz BiH, Kosova, Srbije/Sandžaka, Makedonije i Albanije. Većinom se radi o muškarcima koji odlaze u džihad, a u Siriji i Iraku najviše su se priključivali ISIL-u, ali i Al Qaidinoj Al NusraFronti. Međuo sobama koje su otišle na teritorij pod kontrolom ISIL-a ima i žena i djece.

Bilježi se i povratak džihadista u matične države nakon ratnih iskustava. Iako u RH trenutno nema povratnika iz Sirije i Iraka, povratak džihadista u susjedne države mijenja sigurnosnu situaciju, neizravno utječući i na RH. Na područje jugoistočnog susjedstva RH vratilo se oko 300 džihadista. Od početka migracijske krize postojale su indicije da bi se ona mogla koristiti za prebacivanje terorista u Europu, što se potvrdilo kada je utvrđeno da supojedini počinitelji terorističkog napada u Parizu iz studenoga 2015. godine tranzitirali i preko Hrvatske u sklopu migracijskog vala, navodi SOA u svojim izvješćima.

Geopolitika kao znanstvena disciplina koja istražuje odnos između prostora moći i stanovništva svakako ima dinamična događanja u zadnje vrijeme. Na lokalnoj razini u saboru RH odbor za Ustav raspravlja o ploči HOS-a koja je podignuta na sjećanja poginulih pripadnika HOS-a u Jasenovcu. Predstavnik srpske nacionalne manjine Pupovac je uvrijeđen, kolegica Pusić  traži šarafciger, odvijač da skine ploču, predstavnici braniteljskih udruga ne dozvoljavaju uspoređivati komunizam, totalitarizam s Domovinskim ratom.  Svakako politika se mijenja pod utjecajemf aktora koji na nju utječu. Trenutna razlika između RH i Srbije može se ogledati u stavu Milorada Pupovca u HrvatskomSaboru u predmetu spomen ploča HOS-a u Jasenovcu i Hrvatske nacionalne manjine u Srbiji koje nemaju niti udžbenike na svom maternjem jeziku,  o predstavnicima Hrvata, zastupnicima Hrvatima u skupšini srbije da ne govorimo. Vučić je demonstrativno napustio Bruxelles zbog blokiranja poglavlja 26. Da li možemo očekivati da će i Milorad Pupovac napustiti sabor, Republiku Hrvatsku radi spomen ploče HOS-a ? U politici je sve moguće ! Činjenica je da Regionu prijeti kontiuirana nestabilnost zahvaljujući Pupovcima, Vučićima, Erdoganima, Putinima, kao političkim faktorima.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime