Još jednom ću se osvrnuti na nedavni reizbor nove/stare ravnateljice Kazališta lutaka Zadar (radi se o točki dnevnog reda zadnje skupštine Zadarske županije održane 22. veljače 2021. god. preko aplikacije Zoom). Zašto? Čitatelji će u danjem tekstu i sami zaključiti da taj događaj i nije toliko bitan (a nije ni nebitan). On je samo povod za nešto daleko ozbiljnije i dublje. Riječ je o DEVASTACIJI. Sam pojam predstavlja imenicu koja je nastala od latinske riječi devastation, što znači pustošenje, haranje, razaranje, uništavanje, rušenje

A sada da se vratimo na reizbor. Dakle, kao što sam to već javno rekla, ne razumijem što bi trebao značiti tekst „kao jedan od najvažnijih ciljeva postavila sam povratak lutke i lutkarskog zanata u predstavu“ i „vratili smo lutku na scenu“. Ovdje se, da bih čitateljima bila jasnija, referiram na tekst aktualne ravnateljice donesen na svega 9 stranica, a radi se o prijedlogu programa rada Kazališta lutaka Zadar za razdoblje od 2021.-2024. god. Nadalje, ne razumijem ni tekst „inzistiranje na metafori kao pomalo zanemarenom pjesničkom i lutkarskom oruđu“, te „korištenje metafore u lutkarskoj predstavi“, kao da metafora nije nikad dosad postojala, pa tako ni u kazališnoj predstavi.

Dakle, s jedne strane imamo neinventivnost, bezidejnost i zastarjelost, dok nam se s druge strane nudi kreativnost, ideja i pogled u budućnost. Ovdje mislim na „futurističku“ Maju Šimić, protukandidatkinju i njezin prijedlog programa rada iste institucije donesen na 46 stranica teksta.

A sada se vratimo na DEVASTACIJU. Kao što crkva Sv. Dominika koja je u vlasništvu institucije o kojoj govorim propada, godinama, bez nekog prevelikog pokazivanja interesa za nju, a radi se o NAJSTARIJOJ GOTIČKOJ CRKVI U DALMACIJI (mogla bih slobodno reći da je DEVASTIRANA), tako nam i ovaj reizbor pokazuje da svjedočimo dugogodišnjoj i sustavnoj DEVASTACIJI. Radi se o devastaciji ljudi i ljudskosti, devastaciji kulture i kulturnoga, devastaciji urbanizma i urbanoga, devastaciji morala. I mogla bih tako nabrajati u nedogled.

            Zadre, dokad?           

            Mr. sc. Suzana Jakovac, Županijska vijećnica Zadarske županije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime