Znaju li u, javno sve prisutnijem, Hrvatskom generalskom zboru tko je među njima pravi general, a tko uopće nije general?

Pitanje je sasvim na mjestu kad se uzme u obzir da neki od istaknutih članova tog udruženja nikada nisu dobili generalski čin, a u službenim tijelima zbora vode se kao generali, te se usput i široj javnosti predstavljaju za generale. Dva istaknuta predstavnika Hrvatskoga generalskog zbora i člana Upravnog odbora Zbora Željko Sačić i Ivan Bobetko predstavljaju se kao brigadni generali, a da to nisu. Da nemaju generalski čin potvrđeno nam je u Uredu predsjednika RH. – Navedenoj gospodi nije dodijeljen čin generala Oružanih snaga Republike Hrvatske, niti su u takav čin bili promaknuti od predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske – stoji u odgovoru koji smo dobili od pročelnika Vojnog kabineta predsjednika Republike, brigadnog generala dr. sc. Ivice Kindera.

Torbom gađao zastupnika

Ivan Bobetko, sin je mnogo poznatijega generala Janka Bobetka. Ostao je poznat i po incidentu što ga je izazvao u prvom sazivu Hrvatskog sabora, nakon prvih višestranačkih izbora, kada je torbom iz klupe gađao zastupnika Srpske demokratske stranke Milana Tanjgu. Pričuvni brigadir je od svibnja 1994. Željko Sačić, poznat kao ratni načelnik stožera specijalne policije MUP-a i vatreni govornik na braniteljskim prosvjedima. Ovaj “general”-političar osnivač je i stranke Akcije za bolju Hrvatsku. Prema pojašnjenju iz MUP-a, “ukazom o dodjeli činova, promaknuća i prevođenju u činove pričuvnih časnika Oružanih snaga RH predsjednik RH, dr. Franjo Tuđman je 1992. godine dodijelio Željku Sačiću čin – pričuvnog pukovnika“. – Uf…Zašto me to pitate? Pa dobro, znam da nisu generali – neočekivano otvoreno će general zbora Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora kojeg je naš poziv zatekao negdje na putu za volanom automobila. – Na web-stranicama Zbora i u javnosti se predstavljaju za generale, a da to nisu. To nije baš lijepo prema građanima, a ni pošteno prema palima za našu domovinu – velimo generalu. – Pa nisam znao za te podatke na našim internetskim stranicama. Ispravit ćemo tu pogrešku – kaže Miljavac, nakon čega nas je ljubazno pozdravio i prekinuo telefonsku liniju. I izvan redova Hrvatskoga generalskog zbora, na političkoj sceni, ima onih koji se kite generalskim zvjezdicama. Među takvima je i Marko Lukić, prvi zapovjednik specijalne jedinice MUP-a u Domovinskom ratu. Lukić, inače predsjednik stranke Zavjeta za Hrvatsku, ima čin pukovnika.  Da priča bude do kraja bizarnija, na jednoj od obljetnica akcije “Plitvice”, podno sjena poginulih, političkoj sviti Lukić se predstavio za generala. Govoranciju “generala” pažljivo su slušali tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor, tadašnji ministar obrane Branko Vukelić i cijeli vojni vrh predvođen šefom Glavnog stožera, generalom Josipom Lucićem.

Slučaj Štrok

I u Splitu se možemo pohvaliti s jednim generalom koji to nije. Radi se o Vladimiru Bencu koji se voli novinarima predstavljati za brigadnoga generala. Kako nam je potvrđeno u Uredu predsjednika RH, ni Benac taj čin nikada nije dobio.  Benac se proslavio s nekoliko spektakularnih akcija; upad automobilom u zgradu Policijske uprave splitsko-dalmatinske županije, pucanje u strop predvorja Gradskog poglavarstva Splita, sa zoljom u ruci na više sati je zatočio gradonačelnika Ivicu Škarića… Učestale su i novinske osmrtnice u kojima se pored imena pokojnika, poput izvjesnog Tomislava Mesića, navodi generalski čin. U MORH-u, a ni u MUP-u, za “generala” Mesića nikada nisu čuli. Zanimljivo da pojedine “generalske fatamorgane” vuku korijene iz vremena Jugoslavije. Eklatantan je primjer Izidora Štroka, narodnog heroja NOB-a i oca hrvatsko-engleskog biznismena Gorana Štroka. – Nosio sam kompleks tate generala – kazat će Štrok u razgovoru za jedan dnevni list u studenome 2007. godine. Vojne enciklopedije i leksikoni bivše JNA, kao i popisi narodnih heroja Jugoslavije, nigdje ne navode da je Izidor Štrok bio general. U arhivskim primjercima beogradske “Borbe”, zagrebačkog “Vjesnika” u izdanju od 7. lipnja 1984. godine, objavljenima nakon pokopa Izidora Štroka, izvještava se o sprovodu španjolskog borca, jednog od osnivača partizanskih jedinica u NOB-u, zapovjedniku partizanske brigade “Braća Radić” i zapovjedniku 32. divizije. Ni u osmrtnicama nema slova o generalskom činu Izidora Štroka koji je u mirovinu otišao s činom – pukovnika. (Slobodna Dalmacija)