Nakon dvije godine mukotrpnih razgovora i pregovora dobili smo tri obvezujuće ponude za izgradnju trećeg bloka Termoelektrane Plomin.

To je za nas veliki uspjeh jer je riječ o iznimno kompliciranom i zahtjevnom postupku – doznajemo u Upravi Hrvatske elektroprivrede (HEP) dva dana nakon što je objavljeno da su za TE Plomin C stigle tri obvezujuće ponude. U HEP-u ne žele otkriti imena ponuđača zbog toga što ponuđači među sobom ne znaju tko im je konkurencija, ali i zbog pravila samog natječaja. No, nagađa se da su ponude dala tri konzorcija – južnokorejski Daewoo sa svojim partnerima, južnokorejski Samsung i talijanski Edison te japanski Marubeni s francuskim Alstomom. Ponude Samsunga i Marubenija za Plomin nedavno je najavio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Bez obzira na to s kojim će se konzorcijem u konačnici potpisati ugovor, ovo će biti najveća dalekoistočna investicija u Hrvatsku u njenoj povijesti. Naime, procjenjuje se da će investicija u Plomin C iznositi imeđu 800 milijuna i milijardu eura. U HEP-u posebno naglašavaju da je riječ o direktnoj investiciji u Hrvatsku bez ikakvih jamstava države ili HEP-a. – Mi nikad ne bismo mogli sami investirati u ovakav projekt, a partner u ovom projektu će dug konsolidirati u svoju bilancu, što je za nas izuzetno važno – naglašavaju u HEP-u.

Američki savjeti

S obzirom na kompliciranost procesa, HEP je za ovaj postupak angažirao dvije poznate američke konzultantske tvrtke Hunton & Williams i Booz. U sljedećih mjesec dana u HEP-u će preliminarno pregledati opsežne ponude konzorcija kako bi utvrdili odgovaraju li uvjetima natječaja i nakon toga će objaviti njihova imena. Potom slijede četiri mjeseca detaljnih analiza ponuda i objava partnera s kojim će se pregovarati o konačnom ugovoru. No, istovremeno neće biti odbačene ponude druga dva konzorcija. Ako pregovori s odabranim ponuđačem ne urode plodom, krenut će se u razgovore s drugorangiranim. Sve u svemu, potpisivanje ugovora očekuje se krajem ove godine, a određeni radovi mogli bi početi sljedeće godine i trajati od 4 do 4,5 godine. HEP će zajedno s izabranim konzorcijem osnovati zajedničku tvrtku koja će upravljati cijelim projektom te će nakon puštanja u rad trećeg bloka njime 20 godina zajednički upravljati. U tu zajedničku tvrtku HEP će uložiti 50 posto equityja. Najvjerojatnije kroz zemljište. U trećem bloku snage 500 MW godišnje će se proizvoditi od 3,5 do 4 TW sati električne energije. HEP je obavezan polovicu te struje kupiti za svoje potrebe, a ostatak će zajednička tvrtka prodavati na tržištu. – Činjenica da imaju sigurno tržište za 50 posto proizvedene energije sigurno je jedan od važnijih razloga interesa ulagača u ovaj projekt – smatraju u HEP-u. Po kojoj će cijeni HEP kupovati električnu energiju od ove tvrtke tek se mora dogovoriti. Pripremu projekta pratile su brojne tužbe organizacija zelenih i Istarske županije. Kako doznajemo, tužba Zelene akcije na okolišnu dozvolu nedavno je pala na Ustavnom sudu, a na riječkom Upravnom sudu je još žalba Istarske županije na jednu od lokacijskih dozvola. No, u HEP-u smatraju da će to biti pozitivno riješeno za njih. (Slobodna Dalmacija)