Podaci istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskopa, pokazuju kako se Živi zid nalazi na četvrtome mjestu, odmah iza HDZ-a, SDP-a i ORaH-a. HDZ je ponovno potvrdio nadmoć nad SDP-om, dobivajući skoro 30 posto glasova, dok je SDP na drugome mjestu osvojio 23,5 posto.

Živi zid na četvrtome mjestu

Da su izbori provedeni u razdoblju od 2. do 5. siječnja te da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, uz izlaznost od 52 do 56 posto, a vodeći se stranačkim rejtingom, HDZ bi dobio 29,3 posto glasova, SDP 23,5 posto, dok bi ORaH osvojio 10,2 posto, na četvrtome mjestu našao bi se Živi zid. Peto mjesto zauzeo je HNS s 2,4 posto ukupne potpore, na šestom HSS s 2 posto, na sedmome HDSSB s 1,7 posto te Hrvatski laburisti s 1,5 posto. Podsjetimo, HDZ je u odnosu na istraživanje koje je provedeno prije mjesec dana ojačao za 2,6 posto, SDP se podigao za 1,6 posto, a veliki gubitnik je ORaH, koji je u odnosu na prosinac izgubio 4,4 posto.

HDZ-ova koalicija najpopularnija

Ljestvica preferencija koalicija pokazala je kako je i po tom pitanju HDZ u prednosti. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS tako je ostvarila izbor od 33 posto, dok je SDP-ova koalicija dobila 25,9 posto. Na ovome popisu stranačka lista ORaH-a je dobila je 11,4 posto, a Živi zid je ostvario izbor od 7,8 posto. Savez za Hrvatsku ostvario je 3,9 posto te završio na petom mjestu, a Hrvatski laburisti dobili su 1,7 posto. Na začelju liste našle su se NL Milana Bandića s 1,2 posto te NL Ivana Grubišića i NS Reformisti, i jedna i druga s po 0,6%.

Najpopularniji Josipović, najnegativniji Karamarko

Ivo Josipović najpopularniji je hrvatski političar, s 25,6 posto, a na drugome mjestu nalazi se njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović s 11,3 posto. Treće mjesto zauzela je Mirela Holy s 10,3 posto, na četvrtome je Andrej Plenković s 4,1 posto, a na petome Tonino Picula s 3,7 posto. Ivanu Viliboru Sinčiću pripalo je šesto mjesto, s osvojenih 3,7 posto izbora. Milanović i Karamarko svrstani su na dno ljestvice pozivinih političkih doživljaja, s po 1,6 posto svaki. Najnepopularniji hrvatski političar i dalje je Karamarko, s 31,3 posto, no Milanović ga prati u stopu, s izborom od 30,3 posto. Sinčić i Živi zid pokrenuli su velike promjene na inače uspavanoj političkoj sceni, rušeći pritom podršku ORaH-u i Laburistima. (index.hr)