Kapetan ribarskog broda iz Sjeverne Koreje javno je pogubljen jer je slušao zabranjenu radiostanicu, piše LADbible

Muškarac u četrdesetima osuđen je na smrt nakon što je priznao da je više od 15 godina slušao radiostanicu koja je u toj diktatorskoj državi zabranjena. Sjeverna Koreja ima stroga pravila oko toga što njeni građani smiju raditi, a uključuje mnoga ograničenja koja se odnose i na zabranu pristupa informacijama koje dolaze izvan zemlje.

Kapetan je prije radio kao radiooperater u vojsci

No kapetan Choi, kao i mnogi pomorci, mogao je uhvatiti signale stranih radiopostaja dok je plovio na moru. Čini se da ga je jedan od članova njegove posade prijavio u ribarskoj bazi u gradu Chongjinu. Vjeruje se da je Choi, koji je prije bio radiooperater u vojsci, već tada počeo slušati strane vijesti. Optužen je za “subverziju protiv stranke”. Nakon njegovog priznanja ribolovna baza je ukinuta, a otpušteni su i službenici osiguranja te neki stranački dužnosnici koji su ondje radili.

Kapetan je pogubljen ispred stotinjak drugih ribara i rukovodioca ribarske baze

“Sredinom listopada kapetana ribarskog broda iz Chongjina pogubio je streljački vod jer je dulje vrijeme redovito slušao Radio Slobodna Azija”, rekao je izvor te dodao da je pogubljen ispred 100 drugih kapetana i rukovodioca ribarske baze. Nesretnog kapetana navodno je prijavio ribar koji mu se želio osvetiti zbog njegovog “bahatog i nepristojnog ponašanja”.

No unatoč drakonskim kaznama, čini se da sjevernokorejske vlasti ne uspijevaju u namjeri da zabrane svojim građanima slušanje stranih vijesti. Dvoje izbjeglica koji su iz Sjeverne Koreje pobjegli u susjednu Južnu Koreju ispričali su za Radio Slobodna Azija kako tamošnje stanovništvo redovito sluša strane vijesti jer je znatiželjno.

“Poznato je da vojni radiooperateri i ribari slušaju radio”, rekli su.(index.hr)