Josip Topalović, nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Općine Baška Voda na posljednjoj je sjednici otkrio skandal o poklanjanju općinskog zemljišta koje potpisuje načelniku Josko Roščić

Prema dostupnim informacijama koje je na Općinskom vijeću iznio Josip Topalović, Josko Roščić je bez znanja vijećnika, Općinskog vijeća, općinskih vlasti vlastoručno potpisao pripajanje oko 121 m2 općinske zemlje obitelji Žaja (Mirko i Milica). Dokument, usput rečeno, nema pečat Općine!

Kuća obitelji Žaja sa dvorištem koje je zahvaljujući potpisu Joska Roščičća sada veće za 121 m2 bez plaćene jedne kune

Riječ je o zemljištu sa velikom kućom u samom centru Baške Vode, a iz povijesnog izvatka zemljišnih knjiga vidi se da je zemljište prije Roščićevog potpisa imalo površinu od 730 m2. Nakon suspektnog potpisivanja, zemljište se povećava na ukupnu površinu zajedno sa kućom na 851m2.

Josip Topalović je stoga još u rujnu ove godine poslao službeni dopis Općini Baška Voda u kojem traži da mu se odgovori kako je moguće da načelnik Josko Roščić svojim potpisom, bez znanja Općinskog vijeća, knjiži općinsko zemljište na privatnu osobu. Topalovića je zanimalo i je li možda raspisan javni natječaj za prodaju zemlje i jesu li na račun općinskog proračuna sjeli novci od eventualne prodaje. Do danas na njegov dopis nije odgovoreno.

Inače, kada se radi o prodaji, zamjeni ili izvlaštenju općinskog zemljišta, o tome su dužni raspravljati općinski vijećnici te većinom glasova donijeti nekakvu odluku. U ovom slučaju toga nije bilo.

Ostaje nejasno i kako je Općinski sud u Makarskoj proveo promjenu vlasništva u korist obitelji Žaja, ako o tome nije odlučivalo Općinsko vijeće. Nejasno je i to odakle Josku Roščiću pravo općinsku zemlju pripajati, poklanjati, prepisati nekom drugom. Tim više što mnogi žitelji Baške Vode godinama negoduju zbog otuđivanja privatnog zemljišta kroz model tobožnjih nerazvrstanih cesta.

Postavlja se i pitanje koliko vrijedi kvadrat građevinskog zemljišta u centru Baške Vode? 200, 300, 500 eura? Zašto obitelj Žaja nije Općini platila određeni iznos za 121 metara kvadratnih. Je li Josko Roščić načelnik Općine Baška Voda ili gazda, vlasnik svega u Baškoj Vodi pa raspolaže imovinom kako je njega volja?

O svemu se na svom Facebook profilu oglasio i Josio Topalović čiji status prenosimo u cijelosti: “Na zadnjoj sjednici vijeća iznenadio sam načelnika Roščića kada sam mu postavio pitanje zašto općinsku zemlju (radi se o 130 metara kvadratnih, i to u centru Baške Vode) pripaja tj. prepušta vlasnicima susjedne privatne parcele. Tada sam mu pokazao elaborat koji je naravno on potpisao i njime se odrekao spomenute općinske zemlje, a da pri tom općina nije dobila ikakvu naknadu za to. Njegov odgovor na to je da je on potpisao samo za legalizaciju kuće na privatnom zemljištu, a ne za vlasništvo. Ali spomenuti papiri ne lažu poput našeg načelnika! Na pribavljenim dokumentima očito se vidi da je ista (privatna) parcela povećana i uknjižena, a općinska smanjena za 130 kvadrata. Baškovođanima otima djedovinu, a u isto vrijeme pojedincima “poklanja” općinsku zemlju uz napomenu da taj poklon ipak nije besplatan! Jasno nam je svima tko je dobio nagradu za ovu prljavu igru!”.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime