Pravilnikom o unutarnjem radu Grada Makarske koji je nedavno stupio na snagu predviđeno je ukidanje tri radna mjesta čime tri komunalna redara Pero Gazilj, Zdenko Roso i Siniša Mračević po svemu sudeći ostaju bez posla!

Riječ je o trojici redara koji su USKOK-u jesenas kazneno prijavili svog šefa Tonija Skaku i dogradonačelnicu Lori Veličković zbog sumnje u počinjenja više kaznenih dijela. Nakon kaznene prijave (http://www.mega-media.hr/korupcijska-afera-u-makarskoj-gradskoj-upravi-kazneno-prijavljeni-toni-skako-i-lori-velickovic/) reagirao je u rekordnom roku USKOK (http://www.mega-media.hr/uskok-upao-u-grad-makarsku/) čiji su istražitelji obavili razgovor sa odgovornim osobama, između ostalih i gradonačelnikom Tonćijem Bilićem, a ovih dana, kako neslužbeno doznajemo je slučaj preuzeo DORH i očekuje se podizanje optužnica. U intervjuu za jedan tjednik gradonačelnik Bilić je izrekao prijetnju kako „dvojica komunalnih redara još rade, a pitanje je do kada“! Upravo se Bilićeva prijetnja i ostvarila spomenutim izmjenama u Pravilniku (sistematizaciji)  prema kojoj bi komunalni redari trebali imati višu stručnu spremu, a koju, za sada, nemaju ni Gazilj, ni Roso ni Mračević.
U čitavoj priči oko sistematizacije je sporno što se gradonačelnik Bilić nije savjetovao sa sindikatima što je sukladno Zakonu o radu bio dužan učiniti.
Razgovarali smo sa Bojanom  Miletom, šefom sindikata državnih službenika i namještenika u Gradu Makarskoj koji nam je potvrdio da se gradonačelnik Bilić nije savjetovao sa sindikatom, a trebao je.
– Posljednjim Pravilnikom o unutarnjem radu u Odsjeku komunalnog redarstva  predviđeno je pet umjesto dosadašnjih osam radnih mjesta. Nisam siguran je li potreban takav stupanj naobrazbe za komunalne  redare (viša stručna sprema) jer onaj tko s takvom stručnom spremom dođe na mjesto komunalnog redara ne želi ostati na tom mjestu nego napredovati, kazao nam je Mileta.
na pitanje koliko je potrebno komunalnih redara Gradu Makarskoj, Mileta je odgovorio da ne zna, ali da bi to trebalo pitati voditelja komunalnog redarstva Tonija Skaku ili gradonačelnika Bilića.
Teško se oteti dojmu da su izmjene Pravilnika (sistematizacija) zapravo posljedica kaznenih prijava koje su protiv odgovornih osoba u Gradu Makarskoj podnijeli komunalni redari, pa sve skupa sliči na osvetnički čin prema ljudima koji su upozorili na kriminal i korupciju u makarskoj Gradskoj upravi.
Doznajemo i to da je jučer Bojan Mileta na postupanje Grada Makarske prema komunalnim redarima izvijestio središnjicu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, a dopis možete pogledati ovdje:Dopis središnjici P Gazilj
Portal www.mega-media.hr u posjedu je opširne dokumentacije koja ukazuje na uznapredovalu korupciju u Makarskoj o čemu ćemo u nastavcima pisati sljedećih dana. Nažalost, imamo materijalne dokaze i svjedočanstva iz kojih proizlazi da su u raznorazna koruptivna dijela bili uključeni mnogi visokopozicionirani Makarani, a čije ćemo rabote u interesu javnosti već sljedećih dana razotkriti. (NASTAVLJA SE…)