Da je nešto trulo u poslovanju kampova „Pisak“ i „Plantaža“ na prostoru općine Starigrad (Paklenica), istraživački tim portala Megamedia naslutio je još prije dva mjeseca.

Načelnik najtransparentnije općine u Hrvatskoj, Krste Ramić odbio je dati ključne informacije koje smo ga više puta tražili, a obzirom na brojne nejasnoće koje su se tijekom novinarske istrage pojavljivale kao gljive poslije kiše. Koliko je težak novinarski posao, najbolje ilustrira primjer nezakonitih kampova u Starigradu jer niti nakon dva mjeseca od pročelnika, načelnika i nadležnog Ministarstva turizma ne možemo dobiti odgovor imaju li navedeni kampovi ugrađeni biopročistač ili nemaju?!

Pročelnik Olivio Meštrović potvrdio je naše sumnje da ni jedan ni drugi kamp nemaju nikakvu dozvolu…

Tražili smo i odgovore na pitanja zna li Županijsko državno odvjetništvo u Zadru da je općina Starigrad potpisala nezakonite ugovore sa zakupcima navedena dva kampa, Šimom Bucićem i Tomislavom Ramićem? Zašto pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Marin Čavić nije ništa poduzeo u zaštiti imovine općine Starigrad? Kako je moguće da kamp „Plantaža“ u cijeloj sezoni prijavi tek 757 gostiju? Temeljem koje dokumentacije i kada su kampovi „Plantaža“ i „Pisak“ dobili tri zvijezdice? Imaju li navedeni kampovi uopće uporabnu dozvolu itd.
Nikola Petričević iz Ministarstva turizma danima nas je pokušavao uvjeriti kako je sve u redu, upućivao nas na Ministarstvo graditeljstva koje nema ništa s kampovima, izbjegavao dati sve tražene informacije, a onda nam je ususret izašao Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije koji nas je informirao da navedeni kampovi kao cjelina nisu ishodovali ni jedan jedini dokument kod nadležnog ureda! Ističe i to kako postoje riješenja o izvdenom stanju kao i rješenja o izvedenom stanju, no nigdje se ne spominje uporabna dozvola, a na koju se poziva Nikola Petričević iz Ministarstva turizma tumačeći nam da je upravo taj dokument nužan za kategorizaciju!
To upućuje na nekoliko stvari. Prema informacijama iz Ministarstva turizma, a koje je kampovima „Pisak“ i „Plantaža“ dodijelilo tri zvijezdice, proizlazi da su te tri zvijezdice dobili zahodi, recepcije, praonice itd., ali ne i kamp kao cjelina. Ostaje nejasno vrijedi li staro riješenje koje je izdano prije 23.travnja 2015.? Razumljivo je da zakupcima Šimi Buciću i Tomislavu Ramiću teško jer kakve god rezultate prikazali, nezakoniti su.

Prema tumačenju Ministarstva turizma, za katregorizaciju je potrebno imati uporabnu dozvolu… Ni kamp “Pisak” ni “Plantaža” uporabne dozvole nemaju…

Više nema sumnje da su ugovori o zakupu, a temeljem javnog natječaja nezakoniti niti su ugovorne obaveze ispunjene i više nema mjesta odgađanju raskida takvih ugovora. Ugovori nisu održivi, a ovo nije izdvojen slučaj već praksa postupanja kada je u pitanju „transparentna“ općina Starigrad gdje svi dupliraju funkcije od Upravnog vijeća vrtića, Nadzornog odbora tvrtke Argyruntum, pročelničkih pozicija, pa se upućenima s kojima smo razgovarali nameće zaključak kako je u Starigradu formirana prava pravcata zločinačka organizacija! Preuzimanjem dužnosti, Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan obećao je obračunati se sa lokalnim šerifima,a  primjer općine Starigrad jedan je od najboljih. Hoće li se obračunati sa Krstom Ramićem koji je zaveden od ranije u kaznenoj evidenciji, pokazat će vrijeme.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime