Ono što su mnogi u Makarskoj već neko vrijeme sumnjali, dobilo je i potvrdu: najistaknutiji makarski HDZ-ovci pod istragom su istražitelja USKOK-a i PNUSKOK-a!

Došli smo do ekskluzivnih informacija kako istražitelje zanima Turistička zajednica grada Makarske, Metalplastika, Specijalna bolnica Biokovka, prostorni plan itd. Metalpalstika posebno zanima istražitelje jer je riječ o izvršenoj kupoprodaji zemljišta prije sudske nagodbe, a u čemu je sudjelovalo više gradskih vijećnika HDZ-a. USKOK se, prema našim saznanjima, zainteresiarao i za projekt žičare obzirom da postoji sumnja kako su u sumnjivim rabotama u samom startu također sudjelovali makarski HDZ-ovci. Osim spomenutih afera, pri kraju su, navodno,  istrage oko tiskanja Makarskog primorja, basnoslovnih honorara te oko javne nabave u poduzećima koja su u vlasništvu grada. Do nas je neslužbeno došao detalj iz istrage kako je u jednom županijskom poduzeću 2014. godine naručeno čak pet idejnih projekata od kojih je svaki koštao nešto manje od 200 tisuća kuna kako bi se izbjegao Zakon o javnoj nabavi i zaključila neposredna pogodba. U takva poduzeća su dovedeni operativci iz Kerumove stranke, koji su zaposleni fiktivnim javnim natječajima te su postali članovi HDZ-a Makarska, a danas su pod opsežnom istragom. Posebno zanimljiv slučaj je jedne makarske obitelji, inače redom učlanjenih u HDZ protiv koje se provode istražne radnje za kriminal i korupciju koji se može ogledati u nesrazmjeru imovine i primanja. Kompletna obitelj je zaposlena u županijskim, državnim poduzećima i državnoj službi. Danas raspolažu s velikim brojem poslovnih i stambenih prostora, koje su kupili od građevinskog poduzetnika koji je trenutno pod širom istragom USKOK-a zbog ratnog profiterstva, utaje poreza i ostalih kaznenih dijela. Naravno, u središnjici stranke, u Zagrebu šokirani su saznanjima o svojim stranačkim kolegama u Makarskoj. Više puta su upozorili one protiv kojih se vode postupci ili su pod istragama da časno i na vrijeme odstupe i da  se u interesu stranke više ne kandidiraju na čelne pozicije. Neki su poslušali,  a neki makarski HDZ-ovci traže priliku kako ostati na vrhu i nastaviti s nečasnim radnjama. U Zagrebu strahuju da bi neki od kompromitiranih članova HDZ-a u Makarskoj ponovo mogli zasjesti na istaknute funkcije kao što su to već i dosada činili i da bi tako mogli ukroziti uspjeh HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine. Posebno su zabrinuti zbog najave jednog od svojih članova u Makarskoj da će se kandidirati za šefa stranke nakon što su prije nekoliko dana dobili opsežnu foto dokumentaciju kako je upravo taj kandidat evidentirani nasilnik, napadač na hrvatskog ratnog vojnog invalida.
– Ne možemo javno komentirati situaciju u Makarskoj jer bismo tako ugrozili demokratski postupak biranja novog predsjednika gradskog odbora na skoroj izbornoj skupštini, no nakon unutarstranačkih izbora ćemo se sigurno uključiti i one koje ruše ugled stranke ćemo zamoliti da vrate svoju stranačku iskaznicu i da na HDZ više ne mogu računati, kazao nam je član Predsjedništva HDZ-a.