Zadnjih nekoliko dana Slobodna Hrvatska javnosti otkriva zastrašujuću razinu netransparentnosti u predizbornim radnjama od strane tvrtke APIS d.o.o.

U utorak, 21. svibnja je ovlašteni promatrač pokušao izvršiti uvid u pripremu izbornog procesa, sukladno Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, no u tome je bio spriječen netočnim informacijama, poluinformacijama i na kraju fizički.

U međuvremenu smo otkrili da APIS d.o.o. ima pristup državnoj bazi podataka i/ili vlastitu bazu osobnih podataka građana Republike Hrvatske – i onih koji izravno ne sudjeluju u izbornom procesu, osim kao birači. I to bez njihove dozvole. Neznanje o tome gdje se glasački listići nalaze, sprječavanje ovlaštenog promatrača u izvršavanju uvida, neutvrđenost točnog broja birača, mogućnost manipulacije osobnim podacima birača… Sve to rezultira vrlo netransparentnim izbornim procesom u nedjelju te upitnom regularnošću izbora.

Stoga pozivamo medije i zainteresirane građane da nam se sutra u 11 sati pridruže ispred Državnog izbornog povjerenstva (Visoka ulica 15, Zagreb) gdje ćemo iznijeti sva saznanja o metodologijama izborne prevare te urudžbirati izvješće promatrača. Prisutnima će se obratiti ovlašteni promatrač Damir-Kristijan Rogina, supredsjednik Slobodne Hrvatske Ivan Pokupec te nezavisni saborski zastupnik Marin Škibola.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime