Zlatko Balaško, HDZ-ov političar iz Ludbrega i ugostitelj, jedan od suvlasnika kluba “Noa” na Zrću osumnjičen je 2017.godine da je počinio kazneno djelo protiv imovine – utaja

Prema dostupnim podacima, Zlatko Balaško je poslovao sa tvrtkom Polet d.o.o. iz srpskih Užica koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom velikih LED ekrana. Iz te poslovne suradnje Polet d.o.o. ostao je oštećen te su iz te srpske tvrtke putem jednog odvjetničkog društva iz Zagreba podnijeli nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru kaznenu prijavu.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je 30. siječnja 2017. optužnicu broj: K-DO-609/16 te je u veljači 2018. godine optužnica i potvrđena na Općinskom sudu u Zadru. Tijekom 2018.godine u sudskom postupku promijenilo se dvije uređujuće sutkinje, a Zlatko Balaško je ustrajao u tome da ne dolazi na ročišta zbog “osobne spriječenosti”. Tako je prošla cijela godina da bi 2019. odvjetnica tvrtke iz Srbije poslala nekoliko požurnica Općinskom sudu u Zadru, ali bez uspjeha. U studenom 2020. godine obzirom na činjenicu da se iz nekog razloga rasprave nisu zakazivale, odvjetnica tvrtke Polet d.o.o. iz koje su postavili i imovinsko-pravni zahtjev, odvjetnica se obraća uredu predsjednice Općinskog suda u Zadru zahtjevom za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

Odgoda za odgodom

Rješenjem predsjednika prvostupanjskog suda broj: Su Kzp I-10/20-5 od 18. siječnja 2021. odbačen je kao nedopušten zahtjev podnositelja, uz u bitnom obrazloženje da podnositelj nije ni tužitelj ni okrivljenik u predmetnom kaznenom postupku. Odvjetnica upućuje žalbu na takvo rješenje Županijskom sudu u Zadru koji usvaja žabu i vraća predsjedniku prvostupanjskog suda na ponovno odlučivanje. Novim rješenjem predsjednika prvostupanjskog suda broj: Su Kzp I-10/20 od 22. veljače 2021. odbijen je zahtjev podnositelja za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, uz u bitnom obrazloženje da je on kao oštećenik imovinsko-pravni zahtjev u predmetnom kaznenom postupku podnio (tek) 8. ožujka 2019. »dakle prije nepune dvije godine i da se na predmetu aktivno radi«. I tako je prošlo prvih četiri godina uzalud.

Uređujuća sutkinja je potom konačno zakazala raspravu 21.siječnja 2021. dakle četiri godine od počinjenja kaznenog djela! Krenula je pandemija COVID-a, zakazane rasprave su se odgađale i prošla je i 2021.godina. 2022. godine zakazano je pet rasprava od kojih su četiri odgođene! Kako su godine prolazile, odvjetnica tvrtke iz Srbije postavila je ustavnu tužbu smatrajući da im je zbog dugotrajnosti kaznenog postupka koji se vodio pred Općinskim sudom u Zadru pod brojem K-120/18 povrijeđeno ustavno pravo na donošenje odluke u razumnom roku, zajamčeno člankom 29. stavkom 1. Ustava.

Ustavni sud je prije nekoliko dana donio Odluku prema kojem je Općinski sud u Zadru dužan donijeti odluku u predmetu u najkraćem mogućem roku, ali ne duljem od šest (6) mjeseci računajući od danas. Podnositelju ustavne tužbe trgovačkom društvu Polet d. o. o. sa sjedištem u Užicama, Ul. Vojvode Bojovića 42, Republika Srbija, određuje se primjerena naknada zbog povrede ustavnog prava u iznosu od 1.008,68 eura i to iz državnog proračuna. Pametnome dosta.

Tko je Zlatko Balaško?

Zlatko Balaško dobro je poznat javnosti. Bio je HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Grada Ludbrega, no puno je poznatiji po svojoj ugostiteljskoj karijeri kao suvlasnik kontroverznog kluba “Noa” na Zrću u kojem se prošle godine dogodilo svirepo ubojstvo Gorana Vlaovića, kriminalca iz Crne Gore. Povezan je i sa ugostiteljem Tomislavom Ricovom, jednim od ključnih ljudi vrlo zamršene mreže registriranih tvrtki koje su povezane za Sunset Sports Media festivalom u Zadru, a kojeg izdašno financira Turistička zajednica grada Zadra na čelu sa notornim Mariom Palekom. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime