Za početak smo dužni pojašnjenje pojma “slučajni gradonačelnik”. Naime, Branko Dukić je gradonačelnik najviše zbog činjenice što je član HDZ-a. Svojedobno je HDZ kao kandidatkinju za gradonačelnicu postavio i Anu Lovrin pa je prošla, a kamoli Branko Dukić

Da su se kojim čudom u HDZ učlanili Ante Rubeša ili Marko Pupić Bakrač i oni bi 2021. imali veliku priliku osvojiti gradonačelnički mandat. Tako je bilo do 2021. do kada je bilo tko s članskom iskaznicom HDZ-a kao kandidat mogao ujedno postati i slučajni gradonačelnik. Branko Dukić o politici pojma nema. Vrstan liječnik, veseo čovjek sklon svakodnevnom druženju uz dobru kapljicu u politiku je zalutao i svidjelo mu se.

Nakon bezveznog prvog mandata od 2017.-2021., mnogi su se u HDZ-u ponadali kako će se Dukić vratiti u Opću bolnicu. Ipak mu taj liječnički poziv najbolje leži. Međutim, u nedostatku bilo kakvog kandidata, izbor je opet pao na Dukića koji je u prve četiri godine svojim nepromišljenim postupcima nanio trajnu i nepopravljivu štetu i HDZ-u i građanima Zadra.

Promašeno kadroviranje poput Maria Paleke kojeg mnogi u HDZ-u zovu gradonačelnikom u sjeni, govori o sposobnosti prosudbe aktualnog gradonačelnika Dukića. Sjetimo se Jerka Trogrlića kojeg je angažirao Branko Dukić da mu sastavlja govore i priopćenja jer se sam ne snalazi baš najbolje kada treba govoriti. Na stranu to što gradonačelnik zlatnog osmijeha ne zna ocijeniti kada taj osmijeh treba prikriti…

Nije ni u prethodno navedenom najveća šteta. Branko Dukić naprosto nije dorastao gradonačelničkoj funkciji i niže gaf za gafom. Od pozajmice NK Zadar do financiranja bezveznih manifestacija navodnog “gradonačelnika u sjeni” Maria Paleke, a dodajmo i aglomeraciju, slučaj “Ledana”, sugeriranje povećanja plaća direktorima trgovačkih društava i brojne druge gafove, Branko Dukić je zapravo uzeo novac iz ruku svih građana Zadra.

Jedna od većih svinjarija za koje je odgovoran, a tko drugi nego Branko Dukić je očajnički obračun sa ugostiteljima na Poluotoku kojima je pokušao oduzeti pravo na rad na samom početku turističke sezone. Mnoge je tako potjerao na Zavod za zapošljavanje, onemogućio punjenje gradskog proračuna kroz porez na dohodak i druge lokalne poreze koje bi ugostitelji plaćali da rade.

Po ocjeni mnogih HDZ-ovaca s kojima smo imali priliku razgovarati kao i sa građanima, Branko Dukić je svojim djelovanjem sebe negativno promovirao više kao štetočinu nego kao gradonačelnika. Nažalost ili nasreću, ovisi kako tko gleda, HDZ zbog Branka Dukića vjerojatno još dugo godina više neće imati svog gradonačelnika. Svojim postupcima, Dukić je od HDZ-a odvratio velik broj birača koji su mu skloni još od ranih devedesetih.

Da je Hrvatska pravna država, a o tome postoje određene sumnje koje ne treba posebno elaborirati, onda bi Branko Dukić odgovarao za svoje postupke, posebice financijsku štetu koje je pričinio gradskom proračunu dijeleći novac po samo njemu znanim linijama. Međutim, on navodno razmišlja i o trećem mandatu, nesvjestan da u HDZ-u u ovom trenutku postoje najmanje četiri osobe koje pretendiraju na mjesto gradonačelnika u mandatu od 2025.-2029.godine. Sve te osobe u HDZ-u posljednjih mjeseci vrlo naporno rade na njegovoj diskreditaciji za što im materijala ne manjka.

Naime, Branko Dukić im svojim ponašanjem uvelike olakšava posao. Na kraju dodajmo još i to da su neki mediji posljednjih tjedana o Dukiću pisali vrlo negativno sugerirajući kako isti ima problema kontrolirati određene porive i poroke. No, nije na nama da se o tome očitujemo prije nego Branko Dukić eventualno demantira kompromitirajuće navode, a očekuje se i reakcija nadležnih institucija kojima je u opisu posla da provjere takve navode. (NASTAVLJA SE…)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime