Split će dogodine postati središte svih ljubitelja računalnih igara jer će u ožujku biti domaćin Gejmerskog festivala Dota Pit i Counter Pit, što je jedan od najvećih eSport događaja u ovoj regiji.

Što će se od 17. do 20. ožujka događati u Spaladium Areni novinarima su u ime organizatora tvrtke “One game” predstavili Ivan Marušić i Dino Lujetić.

Kvalifikacijski turniri

– Ovaj događaj će u Split dovesti više od deset tisuća ljudi, natjecatelja iz cijele regije, a uz to će biti i dobra prilika svim ljubiteljima računalnih igara da uživo prate natjecanje. Na taj način ćemo promovirati Split i Dalmaciju jer će prijenos preko “streama” uživo gledati više od milijun gledatelja diljem svijeta – kaže Dino Lujetić. U manje od dvije godine One game natjecanja u Dota 2 i CS:GO postala su jedna od najprepozantljivijih u svijetu gamera te tako privukla sto milijuna gledatelja. Organizatori su pojasnili i zbog čega su željeli da ovo prvenstvo bude organizirano upravo u Splitu. – Bila su nam ponuđena još neka mjesta jer je veliko zanimanje za ovakve događaje u cijeloj regiji, no mi smo htjeli ovaj gejmerski spektakl prirediti upravo u Splitu jer je cijela ideja krenula iz ovoga grada, a ovo će uz sve biti i izvrsna promocija našega grada i Dalmacije i kao uvod u turističku sezonu – kazao je Ivan Marušić. Što se samog natjecanja tiče, u tijeku su kvalifikacijski turniri za posljednjih osam timova iz cijelog svijeta. Među svim gejmerima i Split će imati svoje snage jer će se u Spaladium Areni natjecati 23-godišnji Splićanin Damir Škaričić-Adilović. – Velika mi je čast što ću sudjelovati na ovom svjetskom natjecanju, u svijetu računalnih igara sam već punih osam godina, igram za najbolji tim i očekujem pravi spektakl u Spaladium Areni – kaže mladi Splićanin koji na računalu provodi osam sati dnevno i pred njim je još igranja kako bi se što bolje pripremio za svjetsko gejmersko natjecanje. Damir je u Splitu završio srednju Elektrotehničku školu, a od računalnih igara se, kako govori, može dobro zaraditi.

Dobra zarada

– Treba igrati i očekivati zaradu, moj rekord zarade je 15 tisuća eura – kaže Damir Škaričić-Adilović. Oni koji dođu na svjetski gejmerski spektakl u Spaladium Arenu osim natjecanja će pratiti i druga zbivanja jer će se na festivalu nuditi i najnovija dostignuća gejmerske industrije. O popularnosti eSporta govori i podatak kako je gaming drugi na listi multimedija iza glazbe, ali popularniji od sporta i filmske industrije. Najbolji na ovom gejmerskom natjecanju osvajaju vrijedne nagrade, i to 80 tisuća dolara za Dota Pit, dok početni nagradni fond za Counter Pit iznosi 100 tisuća dolara. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime