Dobrodošli u čarobni svijet hrvatskog sporta, mjesto na kojem nerijetko svjedočimo nekim od najljepših sportskih priča i gdje se iznova dokazuje kako nema veće strasti od one koja se rađa na sportskim terenima

U “lipoj našoj” Hrvatskoj, sport nije samo igra, već i način života, identitet utkan duboko u kulturu, kao i trajni izvor ponosa, motivacije i dobrog raspoloženja. Hrvatska, iako poznata po svojim prirodnim ljepotama i bogatoj kulturnoj baštini, oduvijek je bila i plodno tlo na kojem su se rađali i razvijali neki od najvećih svjetskih sportista svih vremena, pa tako će imena poput Dražena Petrovića, Luke Modrića, i mnogih drugih ostati vječno ispisana zlatnim slovima u historiji hrvatskog i svjetskog sporta.

Hrvatski sportaši i momčadi već godinama uspješno i sa ponosom predstavljaju Hrvatsku na brojnim međunarodnim natjecanjima, a https://casino-bonus.hr/psk-registracija/ vam omogućava da i vi sudjelujete dok im pružate podršku druge strane malih ekrana. U nastavku ovog teksta vam donosimo neke od najljepših sportskih priča koje će se prenositi generacijama, i koje su nam donijele mnogo lijepih trenutaka vrijednih pamćenja. 

Trijumfi na nogometnom polju

Poljud, Maksimir, Santiago Bernabeu, pa čak i stadion Lužniki u Moskvi, svjedoče da Hrvatima nije bitno gdje, već za koga igraju, jer dok sa ponosom nose hrvatski grb, a sa tribina čuju dobro poznatu pjesmu, oni su uvijek kod kuće. Nogomet je duboko ukorijenjen u hrvatskoj kulturi; kada Hrvatska igra na ulicama je praznik,ulice postaju pozornica za slavlje, a na teren arena za borbu. Stoga ni rezultati koje niže hrvatski nacionalni tim nisu iznenađujući.

Jedna od najljepših priča sa nogometnih terena dolazi iz, sad već davne, 1998. godine kada je naša nogometna reprezentacija bila brončana na Svjetskom prvenstvu savladavši reprezentaciju Nizozemske sa 2-1.

Da je ovo bio tek početak čarobnog doba za naše nogometaše  potvrđuje i srebrna medalja sa svjetskog prvenstva iz 2018. godine, kada je Luka Modrić dobio titulu prvog hrvata koji je osvojio zlatnu loptu. Danas naši igrači dominiraju najboljim nogometnim ligama širom svijeta, dok nas Hajduk i Dinamo predstavljaju u europskim natjecanjima. Zanimljiva je i činjenica da je prema nedavnim statistikama, Hrvatska je u odnosu na broj stanovnika postala najvećim izvoznikom nogometaša u svijetu.

Rukometna i vaterpolo dominacija

Pored nogometa, Hrvatska se posebno može ponositi uspjesima koje su ostvarili njeni sportisti u ova dva sporta. Hrvatski vaterpolisti ubrajaju se u jednu od najboljih svjetskih reprezentacija, a njihove medalje gotovo da više i nisu neka novost. Donijeli su nam mnogo inspirirajućih priča,donoseći kući nevjerojatnih 29 medalja, od čega je 8 zlatnih, 11 srebrnih i 10 brončanih – dok se posebno pamti zlatna medalja sa Olimpijskih igara u Londonu 2012 godine.

Sa druge strane imamo rukomet, koji također važi za jednu od najbolji svjetskih reprezentacija ikada, a čiji je uspjeh teško nadmašiti. Značajna činjenica jeste su je u posljednjih devet velikih natjecanja uključujući Olimpijade, europska i svjetska prvenstva, bili  učesnici čak osam polufinala. Njihova najsjajnija odličja su svakako dvije zlatne medalje sa Olimpijade, kao i svjetsko zlato, a naš Ivano Balić zauvijek ostaje upisan u historiju svjetskog rukometa kao jedan od najboljih igrača svih vremena.

Sjaj individualnih sportova

Pored impresivnih uspjeha koje reprezentacije nižu u kolektivnim sportovima, Hrvatska je gotovo jednako uspješna i na sceni individualnih sportova, a atletika, tenis, streljaštvo i alpsko skijanje su samo neki u kojima su se skupila brojna odličja i priznanja. Pa tako u tenisu imamo legendarnog Gorana Ivaniševića, osvajača Wimbledona 2001 godine, kao jedinog osvajača ikada sa wild kartom. Pored njega zapažene rezultate osvajali su Iva Majoli, Marin Čilić i mnogi drugi.

Potom se selimo na Sljeme, koje je ,iako nije poznato po skijanju kao Alpe, izrodilo čuvenu Janicu Kostelić i njenog brata Ivicu. Uz Natka Zrnčić-Dima oni su godinama dominirali svjetskim skijaškim stazama, osvajajući brojne medalje i postavljajući rekorde. Popularna Janica se čak 30 puta pela na pobjedničko postolje u svjetskom kupu, oborila rekord po broju osvojenih bodova tokom jedne sezone i pobijedila u svim skijaškim disciplinama, također u jednoj sezoni.  Njen brat Ivica je također imao jako uspješnu karijeru, a pored četiri srebrne medalje sa olimpijskih igara, najveći uspjeh mu je zlato u slalomu iz St. Morisa.

Prije nego što zakoračimo u svijet atletike, vrijedno je istaknuti i streljaštvo, još jednog individualni sport u kojem Hrvatska briljira. Preciznosti, koncentracija i vještina su samo neke od oslika naših strijelaca, među kojima se posebno izdvaja Giovani Cernogoraz. Što se tiče “kraljice sportova,” i tu su napisane neke lijepe priče, a posebnu radost su nam donosile Blanka Vlašić i Sandra Perković. Sandra je tokom svoje bogate karijere dva puta donosila olimpijsko zlato, Dijamantska ligu je osvojila 6 puta za redom, koliko ima i europskih medalja. Sa druge strane, Blanka, iako se nikada nije okitila najsjajnijom medaljom od svih, zabilježila je neke impresivne rezultate, a najznačajnije su dvije zlatne medalje sa svjetskih prvenstava.

Na kraju dana, možemo slobodno reći da je Hrvatska, zemlja raskošnog sportskog talenta i velikih sportaša. Iako se trenuci koje proživljavamo prateći naše sportiste nekad čine kao čuda, istina je da iza njih stoje mukotrpan rad i predanost. Naši sportaši vrijedno rade, a njihova strast prema sportu i nacionalnom grbu je toliko velika da nas uvodi u čaroban svijet gdje je sve moguće i gdje se ispisuju najljepše sportske priče i gdje snovi postaju stvarnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime