Mještani Morinja, grada u Crnoj Gori, blokirali su jučer cestu zbog postavljanja spomen-ploče na logoru u kojem su zlostavljani brojni hrvatski branitelji i civili tijekom Domovinskog rata

Devedesetak mještana okupilo se i blokiralo cestu automobilima koji sprečavaju prolazak konvoju Vojske Crne Gore prema logoru Morinj. U Morinj su se zaputili i hrvatski predstavnici, ministri Tomo Medved i Gordan Grlić Radman, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, konavoski načelnik Božo Lasić, dožupan Joško Cebalo, državni tajnik Frano Matušić te predstavnici bivših logoraša Morinja.

Spomen-ploča je ipak postavljena, otkrili su je crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane Ranko Krivokapić i Raško Konjević. Pločom se ističe crnogorsko žaljenje zbog postojanja logora i patnji zatočenika. Na ploči piše da je tijekom velikosrpske agresije nad Hrvatskom na tom mjestu bio logor, takozvani Centar Morinj te da je ona posvećena zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima.

“Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi”, piše na ploči. U Morinju je logor za zarobljenike iz Hrvatske bio od listopada 1991. do kolovoza 1992. Ondje su u tom razdoblju boravile 292 osobe iz dubrovačke regije, od čega je 169 svjedočilo o nečovječnom postupanju prema njima.

Nakon dugog perioda u kojem je ondašnji crnogorski režim upotrijebio sva sredstva kako bi izbjegao odgovornost za učinjeno, godine 2013. četiri su osobe pravomoćno optužene i osuđene na ukupno 12 godina zatvora za zlostavljanje zatočenika. Optuženi su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru, kršeći njihov tjelesni integritet i osobno dostojanstvo. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime