11. lipnja je jedan od najiščekivanijih datuma svih ljubitelja sporta u Hrvatskoj. Tada će započeti Europsko prvenstvo u nogometu, a kao što znamo, na njemu će nastupiti i naša reprezentacija. Još su nam u sjećanju fantastične scene sa zadnjeg velikog natjecanja na kojem je igrala Hrvatska, a riječ je, naravno, o Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji gdje je Hrvatska igrala finale i naposljetku osvojila povijesno srebro

Puno se od tada promijenilo, a možemo slobodno reći da ova Hrvatska nije više ista. Mnogi su baš zato počeli postavljati pitanje koliko zapravo daleko mogu Dalićevi izabranici doći na Europskom prvenstvu?

Neka nova Hrvatska

Iako su neki od glavnih junaka sa Svjetskog prvenstva poput Modrića, Vide, Lovrena ili Perišića ostali u reprezentaciji te bi trebali nastupati na Europskom prvenstvu, ne možemo reći da je ovo ista ona Hrvatska od prije tri godine. Definitivno se jako osjeti odlazak nekih legendi kao što su Rakitić ili Mandžukić, a to se odrazilo i na rezultatima koje je Hrvatska ostvarivala u periodu od njihovog odlaska pa do danas.

Lošija forma duže vrijeme

Hrvatska je netom nakon završetka Svjetskog prvenstva u Ligi nacija dobila čak šest golova od Španjolske i to je bio prvi znak za uzbunu. Uslijedio je jedan težak period, ali reprezentacija je uspjela izboriti nastup na Europskom prvenstvu. U ožujku su krenule kvalifikacije za iduće Svjetsko prvenstvo i stari problemi još su jednom isplivali na površinu. Već u prvoj utakmici Slovenija je upisala tri boda protiv Hrvatske, iako je Hrvatska bila favorit prema procjenama kladionice Bet at home i drugih koje se mogu pronaći na stranici stavidoma.com. Naša je reprezentacija slavila u svoja dva iduća susreta, a oni su bili protiv Malte i Cipra te u njima Hrvatska definitivno nije izgledala pretjerano dobro na terenu. Od tih je utakmica prošlo gotovo tri mjeseca, a sada nam ostaje vidjeti u kakvoj će formi Hrvatska doći na Europsko prvenstvo.

Prvo slijede pripreme

Kao što je to slučaj pred svako veliko natjecanje, reprezentacija će odraditi pripreme, a odigrat će i dvije prijateljske utakmice. One će biti protiv Armenije 1. lipnja te Belgije pet dana kasnije. Tu bi trebali vidjeti kolika je realna snaga naše reprezentacije, a onaj susret protiv Belgije bit će posebno zanimljiv jer je riječ o ekipi koja je sjajna te ima i broncu sa spomenutog Svjetskog prvenstva u Rusiji. Tu bi trebali vidjeti i razne kombinacije budući da je Dalić za Euro pozvao čak 26 igrača što znači da će biti puno traženja idealnog sastava.

Hrvatska na Euru kreće 13. lipnja

Prva utakmica Hrvatske na Euru bit će protiv Engleske 13. lipnja. Ujedno je riječ o najjačem protivniku u našoj skupini koji slovi i za glavnog favorita za osvajanje čitavog natjecanja prema procjeni kladionice Bet at home. Našu skupinu osim Hrvatske i Engleske čine još i reprezentacije Škotske te Češke, a teško je u ovom trenutku govoriti o tome kako će Hrvatska izgledati protiv njih. Na papiru ćemo definitivno biti blagi favoriti u te dvije utakmice, ali to će trebati pretvoriti u djelo. U osminu finala idu dvije najbolje ekipe iz skupine, a postoji šansa za prolaskom i kao trećeplasirana ekipa ako će ona biti među četiri najbolje ekipe koje su završile na trećem mjestu skupine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime