Od početka parlamentarnih izbora koji se u svim medijima kolokvijalno nazivaju ”izbori” bez prefiksa ”parlamentarni” pojavljuju se u medijima ankete koje uključuju samo 5 ili tek nekoliko više stranaka, upozorava Vladimira Mascarell priopćenjem kojeg objavljujemo u cijelosti

Tih pet stranaka su uglavnom izlistani redom kako slijedi: HDZ-SDP na prva dva mjesta, Možemo-DP-Most na preostala tri. Ostala imena stranaka se ne pojavljuju u anketama. Smatramo da je time povrijeđeno pravo na informiranje birača o izbornim dionicima, odnosno da su ankete sugestivne plasirajući informaciju o onima koji prelaze prag i ”ostalima”. I tako je od prvog dana nakon što je predsjednik Milanović proglasio 17. travnja izbornim danom.

Primjeri najnovijih anketa:

1. N1 od 10.4.2024. https://n1info.hr/vijesti/anketa-tjedan-dana-dijeli-nas-do-parlamentarnih-izbora-za-koga-cete-glasovati/

2. Jutarnji list 10.4.2024. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/stiglo-istrazivanje-i-za-zadnje-jedinice-evo-kako-bi-izgledao-raspored-mandata-u-saboru-15448831

3. Index.hr 10.4.2024. https://www.index.hr/vijesti/clanak/velika-anketa-izbori-su-za-tjedan-dana-za-koga-cete-glasati/2555080.aspx

Iz ovog se vidi kako je svejedno da li se radi o TV kući, portalu ili dnevnom tisku, trend sugestivnog informiranja građana i birača sveprisutan je i očigledno kršenje nepristranosti medija.

Sve TV kuće pozivaju na sučeljavanje isključivo ”one koji prelaze prag” što niti jedna stranka van ovih 5 ponuđenih u anketama ne može biti poimenice jer nije ni izlistana. Tako je dodatno onemogućeno transparentno informiranje birača o programima i kandidatima stranaka, što ove izbore stavlja na granicu neregularnosti jer se uz pomoć medija sugerira biračima što se ”isplati”, a što ne. Od D’Hondot-ove metode radi se fama, dakle dodatno sugestivno informira o ”isplativosti” glasanja, i to na žalost potpuno lažno.

Ako pogledate ankete na N1 ili Jutarnjem primijetiti ćete da su unatoč sugestijama uredništva ”ostali” ostvarili zanimljive postotke, na N1 5%, a na Jutranjem čak 12%.

No ni to nije dovoljno da bi ti ostali bili izlistani u anketama ili kasnije imali priliku na sučeljavanje s pet veličanstvenih. 

Time se prvim postupkom umanjio postotak svim ”ostalima” kao i šansa za osvajanje mandata koja se dodatno ponavlja nemogućnošću istupanja u vezi programa, samostalno ili na sučeljavanjima. Ustav propisuje drugačije ponašanje medija na izborima, a Zakoni podupiru transparentnost i ravnomjernost zastupljenosti SVIH kandidata na izborima. Iz anketa je razvidno koje stranke su podržane iz medijskih kuća.

VRIJEME U MEDIJIMA U SKLOPU IZBORNE PROMIDŽBE

Koliko nam je poznato, a i obavješteni smo tekstom da se izborna promidžba odvija isključivo u ”vremenu rezerviranom za promidžbu”. Što je također drugačije u praksi. Kakvo god mi stajalište kao stranka imali o ustavnosti kandidature predsjednika Milanovića na izborima ima ga i relevantni faktor Ustavni sud koji mu je zabranio sudjelovanje kao kandidatu. Pa je stoga razumno pitati: Zašto se Ustavni sud sada ne oglašava, a vidi u svim medijima aktivno učestvovanje Predsjednika Milanovića, obilazak ”izborne baze”, reklamiranje svih rijeka i pritoka pravde? 

Svi istupi predsjednika Milanovića vezani uz ”Rijeke” ali i sukobi s kandidatima HDZ-a su izborna promidžba SDP-a ili HDZ-a. Jednako kao i istupi svih kandidata na političkoj sceni koji se u toku kampanje izjašnjavaju o podršci Milanoviću u liku premijera nakon izbora. 

Što se tiče medija i vremena rezerviranog za promidžbu kandidata i izbora jasno je da je Zoran Milanović ”pojeo” vrijeme u kojem su trebale biti promovirane sve stranke i kandidati na izborima, makar nije kandidat i ne bi smio učestvovati u kampanji. 

Što još više ove izbore čini neregularnim. 

PREMIJERSKI IZBORI

Svi mediji ove parlamentarne izbore reklamiraju kao ”izbore” bez prefiksa, a istovremeno bajaju bajke o premijerskim kandidatima 5 veličanstvenih odabranika medija za slijedeći saziv Sabora. Time se građanima stvara dojam da biramo premijera, a ne zastupnike u Sabor. Naprosto se forsira lažna informacija na koju nitko od kontrolora ne reagira. Obzirom da sam ovih dana potrošila mnogo vremena objašnjavaju građanima kako ne biramo premijera, kako više nemamo polupredsjednički ili da nije proglašen kancelarski sustav već da smo i dalje u Ustavom određenoj parlamentarnoj demokraciji, da se izbori zovu Parlamentarni, da biramo zastupnike, a da će oni po konstituiranju Sabora predložiti predsjedniku države svog PREMIJERSKOG KANDIATA smatramo da sve stranke i nadasve mediji koji forsiraju ”dojam” daleko od ”duha Ustava” s čijim smo naglim buđenjem započeli ove izbore. Dojma sam kako je i predsjednik Ustavnog suda odmah nakon svoje izjave zatvorio probuđenog duha na neodređeno te da ne misli upozoriti sve stranke koje izbornom kampanjom otvaraju vrata mandatu u kojem Ustav više uopće neće vrijediti, makar su na to kao upozoravali za vrijeme prošlog sjedenja u Saboru.

Ova kampanja za PARLAMENTARNE IZBORE daleko je od ”duha Ustava” te vas molimo da se uključite i reagirate kako bi bar zadnja 3 dana protrljali svjetiljko i obasjali ovu našu sumračnu demokraciju DUHOM USTAVA. Mediji mogu pomoći, a HTV kao nacionalni sigurno, nadamo se i svi čuvari demokratskih procesa svojim istupima također.

S poštovanjem

Vladimira Mascarell

JAVNO DOBRO

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime