Iz Kaznionice u Požegi gdje je na odsluženju kazne, Anka Samardžić (66) iz Omiša zatražila je od Županijskog suda u Splitu isplatu 10.000 kuna na ime honorara za vještačenje, za koje je tražila i uzela 100.000 eura mita, zbog čega je po USKOK-ovoj optužnici pravomoćno osuđena na četiri i pol godine zatvora.

Splitski sud je odbio isplatu računa za sporno vještačenje, navodeći kako je osuđena za teško koruptivno kazneno djelo, čime je rješenje o isplati novca koje je doneseno prije toga poništeno. Poduzetna Omišanka svojim je zahtjevom namjeravala namiriti barem dio sudskih troškova koji su joj stavljeni na teret pravomoćnom presudom kojom joj je određen zatvor.

Prebijanje troškova

Unatoč depresijama koje su je morile tijekom suđenja, te zdravstvenim problemima zbog kojih je dobila i odgodu služenja kazne, svojim prijedlogom o prebijanju troškova Anka Samardžić je pokazala kako sve nedaće te boravak u zatvoru nisu umanjile njezinu sposobnost baratanja novcem, zbog čega je i postala stalni sudski vještak za financije i knjigovodstvo. U vrijeme kada je odlučila dodatno zaraditi na ilegalan način, Anka Samardžić je bila vlasnica tvrtke “Pax Dei” za financijske i poslovne usluge u Omišu i zaposlena u omiškoj tvornici rublja “Galeb”. Poziv koji je bio presudan za njezinu karijeru, ali i životni sunovrat, dogodio se 2007. godine, kada je zatraženo da napravi nalaz i mišljenje u jednom od postupaka na Županijskom sudu u Splitu. Radilo se o kaznenom postupku nad Ivanom Vilićem, koji je 1981. godine pravomoćno osuđen na šest godina zatvora jer je kao poslovođa trgovine broj 128. OUR-a “Napredak” u Kreševu iz dnevnih utržaka tijekom osam mjeseci 1979. godine uzeo oko 456.000 tadašnjih dinara. Tada je Vilić otišao u inozemstvo, a uhićen je po tjeralici 1990. godine na granici te je zatražio obnovu kaznenog postupka, što mu je godinu dana kasnije i odobreno. Tijekom 1992. godine nekoliko puta je zakazana glavna rasprava, ali je postupak zapravo krenuo tek 2007. godine.

U sklopu dokaznog postupka nad Ankom Samardžić pregledane su i popisane sve zaplijenjene novčanice, što je trajalo četiri sata. U 20-ak dana od kada je uzela 100.000 eura do uhićenja, Anka Samardžić potrošila je oko pet tisuća. Novac je bio u apoenima od 100, 200 i 500 eura. Anki Samardžić je pravomoćnom presudom zabranjeno da se bavi sudskim vještačenjem za financije i to u trajanju od osam godina nakon izdržavanja zatvorske kazne. I nakon tog perioda nema mogućnosti naći se na listi sudskih vještaka jer to nije moguće za osobe koje su osuđene za kaznena djela za koja se goni po službenoj dužnosti.
U sklopu dokaznog postupka nad Ankom Samardžić pregledane su i popisane sve zaplijenjene novčanice, što je trajalo četiri sata. U 20-ak dana od kada je uzela 100.000 eura do uhićenja, Anka Samardžić potrošila je oko pet tisuća. Novac je bio u apoenima od 100, 200 i 500 eura. Anki Samardžić je pravomoćnom presudom zabranjeno da se bavi sudskim vještačenjem za financije i to u trajanju od osam godina nakon izdržavanja zatvorske kazne. I nakon tog perioda nema mogućnosti naći se na listi sudskih vještaka jer to nije moguće za osobe koje su osuđene za kaznena djela za koja se goni po službenoj dužnosti.

Tada je u slučaju zatraženo novo vještačenje koje je dodijeljeno Anki Samardžić, koja je prisegnula za sudskog vještaka 1996. godine. Ona je od Vilića zatražila novac kako bi izradila nalaz njemu u prilog, a on je o tome obavijestio USKOK i postao njihov svjedok pouzdanik. Tijekom kasnijih susreta s Ankom Samardžić imao je skrivenu kameru i mikrofon, tako da je USKOK za dokaz imao brojne njezine fotografije kako uzima kuvertu s novcem i broji novčanice te snimke razgovora radi dogovora o primopredaji novca. Zamjenik ravnatelja USKOK-a koji je zastupao optužbu bio je Vladimir Živaljić. Na temelju toga je podignuta optužnica te je Anka Samardžić u konačnici i osuđena na četiri i pol godine zatvora na Županijskom sudu u Splitu u rujnu 2009. godine. Osim nje osuđena je i njezina sestra, koja je dobila uvjetnu kaznu zbog pomaganja. Predsjednik Sudskog vijeća Zoran Kežićposebno se u obrazloženju presude osvrnuo na činjenicu da je optužena poljuljala povjerenje u rad sudskih vještaka.

Zov novca

– Pokazala je da je pokleknula u trenutku „zova novca“ i udarila ljagu na ovu časnu instituciju, ljude koji su svojim radom uistinu pomoć sucima. To zaslužuje svaku vrstu prijekora! – kazao je sudac. Budući da je Anka Samardžić u međuvremenu izradila vještačenje u slučaju Ivana Vilića, u kojem navodi “mišljenja sam kako ne mogu izraditi nalaz i vještvo kako ste tražili jer je originalna dokumentacija manjkava”, za to je 2007. godine ispostavila račun Županijskom sudu u Splitu. Zbog takvog nalaza u kaznenom predmetu protiv Vilića zatraženo je treće financijsko vještačenje. U konačnici je Vilić oslobođen optužbe jer posljednje vještačenje nije utvrdilo pronevjeru. Pošto je ona tada bila tek pod sumnjom za počinjenje kaznenog djela primanja mita, tada je na Županijskom sudu u Splitu odobrena isplata 10.000 kuna za njezino vještačenje. Ona i sestra su naknadno završile u pritvoru, osuđene su pravomoćno te je račun ostao nenaplaćen. Vrhovni sud je 2012. godine potvrdio presudu od četiri i pol godine zatvora. Istom odlukom Anka Samardžić je morala platiti troškove sudskog postupka te vratiti 5000 eura, jer je kod nje nakon uhićenja nađeno oko 95.000 eura. Početkom 2014. godine Anka Samardžić dobiva poziv da se javi na izdržavanje kazne zatvora. Tada je zatražila odgodu zbog brojnih zdravstvenih problema, među kojima je i visoki šećer u krvi te preboljeni moždani udar zbog kojeg je bila hospitalizirana. Dobiva tri mjeseca odgode nakon čega, u svibnju 2014. godine, odlazi u požešku kaznionicu. Osim odsluženja kazne čeka je i naplata sudskih troškova, te se Anka sjetila odobrenog, ali nenaplaćenog računa za vještačenje u slučaju Ivana Vilića. Šalje stoga Županijskom sudu u Split dopis prema kojem predlaže umjesto isplate novca na njezin račun isplatu 10.000 kuna u državni proračun kako bi na taj način bar dijelom prebijanjem troškova umanjila sumu sudskih troškova koje mora platiti.

Nema nagrade

Na splitskom sudu o svemu odmah obavještavaju Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, koje je početkom ovog mjeseca podnijelo žalbu na rješenje o isplati novca za vještačenje. Žalba je prihvaćena i rješenje o isplati pobijeno. U odluci suda navedeno je kako je Anka Samardžić teško povrijedila pravila vještačke struke, te kako zbog toga nema uvjeta da joj se isplati nagrada za izradu nalaza i vještačenja. (Slobodna Dalmacija)

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime