30. travnja 2019. Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud Republike Hrvatske poništili su jedno od temeljnih građanskih prava, građanski nadzor predstojećih izbora, poručuju iz udruge Antikorupcija

Tumačenjem zakona na do sada nezabilježen način odbili su zahtjev Udruge Antikorupcija za promatranjem izbora te time zabranili više od 1.000 volontera da promatraju zakonitost izbornog procesa i uvjere se u njegovu regularnost.

Odredbom članka 74. stavak 2. Zakona o izboru članova Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske izričito i nedvosmisleno je propisano da će Državno izborno povjerenstvo dozvoliti promatranje izbornog postupka svim udrugama koje su registrirane kao udruge koje djeluju na području nezavisnog promatranja izbornih postupaka i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava, za što je Udruga Antikorupcija registrirana.

Iako je Zakon jasan i ne ostavlja nikakvu mogućnost proizvoljnih tumačenja i odbijanja zahtjeva udrugama koje su registrirane za te djelatnosti, Državno izborno povjerenstvo i SDP-ova dužnosnica Vesna Fabijančić Križanić odlučili su pribjeći pravnom nasilju nad Ustavom i zakonima Republike Hrvatske te odbiti zahtjev uz obrazloženje da su na mrežnim stranicama Udruge pronašli da Udruga podržava svojega predsjednika Mislava Kolakušića. Povodom izjavljene žalbe Ustavni sud i HDZ-ov dužnosnik Davorin Mlakar ustvrdili su da je SDP-ova Vesna Fabijančić Križanić imala pravo tumačiti odredbe Zakona iako sam Zakon ne ostavlja ni najmanju mogućnost za bilo kakvo tumačenje jer kao uvjet za dozvolu promatranja izbora propisuje isključivo registraciju jedne od traženih djelatnosti.

Sumrak demokracije je još izraženiji zbog činjenice da će u biračkim odborima sukladno istom Zakonu biti nekoliko desetaka tisuća članova HDZ-a i SDP-a koji će za to biti nagrađeni s više od 30 milijuna kuna iz državnoga proračuna, odnosno džepova građana kojima nije dopušteno besplatno promatranje tih istih izbora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime