Sumnje se obistinile: S izbjeglicama, u Europu stižu i teroristi!

0
Tovarnik, 17.09.2015 - Vlak sa oko 1000 izbjeglica krenuo je danas u 21.30 sati prema Zagrebu. Nakon odlaska vlaka veliki dio izbjeglica ostao je na željeznièkom kolodvoru u Tovarniku. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

S valom izbjeglica u Europu su ušli u militanti Islamske države, upozorava bivši šef Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Gert Polli, javlja Tanjug. On tvrdi kako ćemo se u to uvjeriti za najkasnije 5 mjeseci.

“Tu situaciju iz sigurnosno-političkog ugla gledano nije više moguće staviti pod kontrolu”, istaknuo je Polli koji je do 2008. vodio austrijsku obavještajnu službu za novine Kronen Zeitung, koje je prenio Tanjug. Tvrdi kako se trenutno događa “sigurnosno-politički let na slijepo”. Opasnom smatra nekontroliranu migraciju desetaka tisuća ljudi. “Jasno je da je među njima i boraca Islamske države. Oni znaju koristiti aktualnu situaciju u Europi, a oružje im nije ni potrebno”, upozorio je te dodaje kako sigurnosne službe u Europi sada više ni na koji način ne mogu među masom izbjeglica detektirati teroriste. “Njemačka obavještajna služba je zbog toga vrlo zabrinuta, jer borci IS-a koji su stigli neće čekati da im se uđe u trag, već će prije toga djelovati.  To ćemo vidjeti najkasnije za pet mjeseci”, rekao je Polli. Upozorio je da Europljani uvoze i žrtve i zločince, te se mora računati na opasne situacije u izbjegličkim i azilantskim centrima. Direktor Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Peter Gridling potvrdio je da su osobe, za koje se vjeruje da su islamisti, već pokušale izbjeglicama u Austriji nuditi pomoć. I on tvrdi da bi val izbjeglica mogao biti zloupotrebljen, no i kako se vodi računa o takvim informacijama te da se na svaku takvu reagira. On, za razliku od austrijskog obavještajca, ne smatra da bi teroristi mogli koristiti val izbjeglica za dolazak u Europu. Ukazuje na uvjete transporta koji su opasni po život, ali i činjenicu da bi potencijalni teroristi morali cijelo vrijeme biti među ljudima koji baš od njih bježe. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime