Nekoliko djece i dvije odrasle osobe zaražene su, pišu mediji, kožnom infekcijom, impetigom zbog kupanja u moru u Selinama kod Starigrada

Na problem fekalija u moru u Starigradu, portal Megamedia upozoravao je nekoliko puta, no općinske vlasti su ignorirale činjenice. Tek potkraj prošlog mjeseca, Krste Ramić, načelnik općine Starigrad podnio je policiji u Obrovcu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog onečišćenja okoliša odnosno fekalija u moru ispred jednog kampa u općinskom vlasništvu.

I tada smo upozorili kako je riječ o prijavi po sistemu „muko moja, prijeđi na drugoga“ jer je bilo i više nego jasno da se obrovačka policija neće baviti fekalijama niti istraživati čija se go…a nalaze u moru.

Krste Ramić poslužio se jalovom kaznenom prijavom kako bi stvorio privid brige za žitelje, iznajmljivače, ugostitelje. No, ponavljamo, to je tek privid. Okružen brojnim suradnicima, pravnicima, Krste Ramić trebao je znati ili doznati da se to tako ne radi i da policija ne može riješiti problem ilegalnog trpanja fekalija u more koje su, rezultirale zarazom više osoba, među njima i djece.

Istraživački tim portala Megamedia konzultirao je više pravnih stručnjaka i u nastavku donosimo što je sve mogao i morao učiniti Krste Ramić u cilju sprječavanja zagađenja mora na Starigradskoj rivijeri.

Kao prvo, Zakon o zaštiti okoliša već u čl.4.st.32 definira kako „onečišćavanje morskog okoliša znači čovjekovo izravno ili neizravno unošenje tvari ili energije u morski okoliš, koje uzrokuje ili može prouzročiti pogubne posljedice na uvjete života biljnog i životinjskog svijeta u moru i morskom podzemlju, odnosno općenito ugroziti uvjete života u moru i ugroziti ljudsko zdravlje…“. Zakonodavac kaže kako o zaštiti okoliša prvenstveno računa vodi tijelo javne vlasti, u ovom slučaju općina Starigrad.

Krste Ramić, HDZ-ov načelnik općine Starigrad

Nadalje, u članku 10.st.6. se izričito navodi „kada prijeti opasnost od stvarne i nepopravljive štete za zdravlje ljudi i okoliš, ne smije se odgađati poduzimanje nužnih zaštitnih mjera, pa ni u slučaju kada ta opasnost nije u cijelosti znanstveno istražena.“. U čl.13. istog zakona definira se i sljedeće: “Ako je šteta u okolišu nastala kao rezultat djelovanja ili propuštanja propisanog obveznog djelovanja operatera, odnosno kao rezultat obavljanja djelatnosti fizičke ili pravne osobe, oni su dužni otkloniti, odnosno sanirati štetu u okolišu prvenstveno na izvoru nastanka“.

Prije nego nastavimo, a radi objektivnog informiranja javnosti, napominjemo kako smo Općini Starigrad uputili službeni dopis te nam je odgovoreno kako je načelnik Krste Ramić podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, no činjenica je da općinske vlasti, prvenstveno načelnik, nisu postupile po Zakonu o zaštiti okoliša koji predviđa jako puno mogućnosti u cilju zaštite mora odnosno sprječavanja onečišćenja.

Idemo dalje. Zakonodavac je predvidio da, u ovom slučaju, Općina Starigrad ne mora sama voditi brigu o zaštiti okoliša, mora već da solidarno može računati na Vladu RH, Zadarsku županiju itd. Krste Ramić to nije učinio, a zbog nečinjenja kupači obolijevaju od kožnih infekcija.

Općina Starigrad mogla je donijeti Program zaštite okoliša odnosno Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem te Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Nažalost, to nije učinjeno. Zbog nemara općinskih vlasti, određene posljedice će snositi i Zadarska županija obzirom da su oni dužni podnositi redovita izvješća o stanju u okolišu resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Da se poštivala zakonska procedura, u Starigrad bi stigli nadležni inspektori koje su trebali informirati općinske vlasti te bi sukladno čl.204 spomenutog zakona o svemu informirali Ministarstvo unutarnjih poslova. Ovako je načelnik Ramić preskočio brojne zakonske obaveze, zaobišao inspektore te sve prijavio policiji u Obrovcu?! Zapravo, podnio je prijavu protiv samog sebe jer je upravo Krste Ramić kao načelnik općine odgovoran za ovakvu situaciju. (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime