Prema istupu gradskih vijećnika makarska koalicijska vlast SDP-HNS pomalo gubi čvrstih deset ruku potrebnih za bezbrižno osiguravanje donošenja odluka.

Prije otprilike mjesec dana Aleksandar Bajić s NL Tonča Lalića, koja je lista također glasala za vladajuću većinu, istupio je protiv prijedloga o ukidanju državne himne na početku sjednice. Na 9. sjednici u hotelu “Meteor” u petak Bajiću nije dozvoljeno postavljanje pitanja, jer se nije prijavio 15 minuta prije početka sjednice. Situacija među koalicijskim partnerima s Markovog trga u blažem obliku prelila se i na makarsko Gradsko vijeće. Vijećnik i predsjednik HNS-a Zlatko Lalić pročitao je sva obećanja koje je gradonačelnik Tonći Bilić uvjerljivo lani davao građanima na sjednici Vijeća kako će se urediti podkoncesije za ležaljke na plaži.  Pročitao je njegove riječi kako će “Makarski komunalac” otkupiti ležaljke od iznajmljivača na plaži i zaposliti 60 školaraca i studenata da preko ljeta na njima rade. Također i građane prema socijalnom kriteriju.  Ali ove godine ponavlja se svakogodišnja praksa problema i gotovo kaosa, što su, kao oporba u prošlom mandatu, SDP-ovci stalno prigovarali vladajućem HDZ-u. Bilić je rekao kako će smijeniti direktora “Makarskog komunalca” Željka Bagarića ukoliko to ne provede.  Bagarić je smijenjen, pa je upitao hoće li sada smijeniti i novog direktora Čedu Crljena, koji također nije sposoban provesti zaključak. Gradonačelnik Tonći Bilić prolongirao je rješenje za sljedeću godinu i potpuno ozbiljan najavio kako će smijeniti Crljena dogodine, ukoliko posao ne odradi. Zlatko Lalić se s govornice Gradskog vijeća duboko ispričao građanima za neizvršeno obećanje.

Aktualni sat

Inače, na aktualnom satu govorilo se o kaosu na gradskim ulicama i plaži, a zbog alarmantne situacije sa smećem HDZ-ova vijećnica Kristina Kozlina Rakušić zatražila je od gradonačelnika Bilića da podnese ostavku, iz moralnih razloga, jer nije u stanju riješiti taj problem. Također, Aktualni sat, koji redovito premašuje dogovoreni sat vremena, postaje najzanimljiviji dio sjednice.  O nedopustivom stanju grada u predsezoni, kao što su raskopani Sv. Petar po kojem bruje rovokopači, žalo skupljeno na hrpe na plaži, smeće po ulicama, pitanja je pokrenuo oporbeni HDZ-ov vijećnik Jure Brkan. Međutim, takva pitanja u vrijeme kada u gradu boravi 1000 turista, a za 1. svibanj je najavljeno 2.000 gostiju, vladajući SDP nije zabrinjavajući. Dogradonačenica Lori Veličković kaže da su ranije počeli s uređenjem, da će žalo biti razgrnuto do predstojećih praznika, javna rasvjeta se etapno postavlja na Sv. Petru.  To je upravo ono što smo građanima obećavali, kaže Lori Veličković, dodajući da će se podesti za postavljanje kandelabera završiti do konca svibnja.  Zašto se iz godine u godinu sve kasnije završavaju radovi za sezonu i kada zapravo ona počinje, da i za Uskrs, kao što se deklarirano recitira, ili kada majstori s ulica odu, nitko odgovoran nije dao odgovor. (Slobodna Dalmacija)