Na posljednjoj „pressici“ u 2013. (27. prosinca) gradonačelnik Makarske, Tonći Bilić, prigodno je darivao predstavnike lokalnih medija (obznanivši kako je to otvaranje nove stranice odnosa između medija i gradskih vlasti) zahvalivši im na korektnom i objektivnom izvješćivanju o radu gradske uprave, uz izražavanje želje da mediji i nadalje pišu i kritički, ali i konstruktivno.

Činilo se to tada kao početak „jednog divnog prijateljstva“ novih gradskih vlasti i medija, a sve u cilju, kako trenutno vladajući vole isticati, javnosti i transparentnosti rada. I moglo se kasnije to takvim i učiniti. Čelnici sazovu konferenciju za medije, pošalju priopćenje, očituju se o nekom od problema koji su se počeli kotrljati, a mediji to prenesu javnosti i sve se doima idilično. Uistinu korektna suradnja. Međutim, riječ je o tematskim susretima, pomno odabranim porukama koje ostavljaju malo prostora za dijalog. Informacija se prenosi od točke A do točke B na zadirući dublje u narav stvari i ukupno funkcioniranje gradskih poglavara i njima pridruženih institucija. Teško se iz toga može razabrati išta više od ponuđenog. U petak, 6. lipnja, navršava se točno godina dana od primopredaje vlasti u Makarskoj i prve pressice novog gradonačelnika i njegovih zamjenika. Godina dana upravljanja Gradom prava je prigoda za zbrajanje postignutog, mali rezime djelovanja na nešto širem uzorku od onog koji je prikazan kroz spomenute, tematski kontrolirane, susrete vlasti i medija. Upravo to je bio povodom za intervju koji smo prije više od mjesec dana dogovorili s gradonačelnikom Makarske. Dogovoreno je tada da pitanja pošaljemo elektronskom poštom kako bi se gradonačelnik mogao pripremiti i dati što kvalitetnije odgovore. Dogovoreno – učinjeno. Pitanja su poslana, a nakon tjedan dana – odgovora nema. Protekao je još jedan tjedan. Podsjetili smo gradonačelnika, no niti nakon toga – odgovora nema. Ponovili smo upit, ali opet bez odgovora i – protekao je još jedan tjedan. Posljednji pokušaj kako bismo dobili bilo kakvo očitovanje, bio je posredstvom glasnogovornice gradonačelnika koja nam je, na telefonski upit, odgovorila kako će “za pola sata” pitati gradonačelnika i odmah potom se javiti. Prošao je tjedan – a odgovora nema. Rekao bi naš narod: Ni čuš kenjče! Legitimna je odluka sugovornika da na neka pitanja ne želi odgovoriti ili da odustane od dogovorenoga, ali tada je legitimno i očekivati da za to ponudi neko objašnjenje. To bi donekle bio i smisao komunikacije – dijaloga, odnosa kojeg s pravom očekujemo na tragu izjava o javnosti i transparentnosti rada. Kako bismo barem dijelom ispunili želje izražene kroz poruku da mediji pišu o radu gradskih vlasti i kritički (valjda se misli: ne samo povlađujući), objavljujemo pitanja koja su ostala bez odgovora, pa i po cijenu da to bude početak kraja „jednog divnog prijateljstva“.

Intervju s gradonačelnikom: Pitanja bez odgovora

P: Gospodine gradonačelniče, bliži se godina dana od kada ste preuzeli vlast u Makarskoj. Kako biste Vi ocijenili dosadašnji rad vas i vaših suradnika?

O:

P: U dijelu javnosti prevladava mišljenje da ste se u proteklom razdoblju uglavnom bavili političkim kadroviranjem tj. smjenama dosadašnjih i postavljanjem vašoj stranci lojalnih ljudi, a najmanje razvojnim gradskim projektima. Možete li to komentirati?

O:

P: Možete li nabrojati projekte koje ste pokrenuli, a da nije riječ o nastavku već započetih za mandata prethodne vlasti, i smatrate li da se Makarska kvalitetno pripremila za turističku sezonu?

O:

P: Obećali ste nastavak radova na uređenju i rekonstrukciji dijela stare gradske jezgre, od Kalalarge do Trga Tina Ujevića, pa čak i postavljanje spomenika Tinu, do početka sezone. To se međutim nije dogodilo, a svakako valja napomenuti da je potrebno rekonstruirati završni spoj oborinske odvodnje, na dnu pristupa trgu Tina Ujevića, zbog mogućnost zagušenja odvodnih sustava u ekstremnim situacijama. Zašto taj projekt nije realiziran?

O:

P: Krizne situacije, vezano za izgradnju pristupne ceste zgradama POS-a te problem zbrinjavanja komunalnog otpada, svakako su značajno obilježile prvu godinu vašeg upravljanja Gradom. Mislite li da ste bili na visini zadatka, tj. da ste kvalitetno odgovorili na te izazove?

O:

P: Vlasnik tvrtke Abacus prozivao vas je za izigravanje dogovora sadržanog u „Zajedničkoj izjavi“, što je svojedobno dodatno zakompliciralo situaciju oko POS-a. Kakva je trenutna situacija, odnosno radi li se išta po tom pitanju?

O:

P: Situacija s otpadom je uistinu bila složena. Da stvar bude još gora dogodilo se i spaljivanje otpada na plaži Cvitačka. Građani su tada javno upozorili na to, međutim Vi ste ih, ali i medije koji su to objavili, javno prozvali za „namjerno plasiranje lažnih informacije“ i „foto montaže“. Nalaz inspekcije Ministarstva zaštite okoliša dao je za pravo upravo građanima. Možete li to komentirati?

O:

P: Premda ste s koalicijskim partnerom na nedavnoj zajedničkoj konferenciji za medije poslali poruku da su posljednja zbivanja u Gradskom vijeću bila tek privremenim nesporazumom ostaje ipak dojam da stvari i ne idu baš glatko. Vijećnik NL Aleksandar Bajić očito nije osoba na čiju „ruku“ možete bezuvjetno računati. Gdje i kada je „pukla ljubav“ po Vašoj ocjeni?

O:

P: Nerijetko za probleme krivite prethodnu vlast („mantra“ koju stalno slušamo na nacionalnoj razini), što je posve sigurno dijelom i točno, ali postaje već otrcano. Dolaskom na vlast obećali ste reviziju rada gradske uprave u prethodnom razdoblju. Dokle se stiglo s time i je li uopće u tijeku?

O:

P: Krajem mjeseca napunit će se godina dana kako je tajnik vaše stranke priveden zbog ispisivanja predizbornih grafita. Premda ste se tada javno ogradili od njegovog postupka kasnije ste tvrdili da tek treba dokazati njegovu krivnju te da ćete javnost obavijestiti o „sankcijama“ nakon što dobijete „pisano rješenje od strane pravosudnih vlasti“. Jedan od sudionika je tada bio i novoizabrani predsjednik Foruma mladih SDP-a (što neki tumače kao nagradu za „uspješnu akciju“). Jeste li dobili konačno to rješenje i što piše u njemu?

O:

P: Na samom početku mandata uklonili ste iz ureda gradonačelnika sliku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a nedavno ste ukinuli i intoniranje državne himne pred početak sjednica Gradskog vijeća. Koja je poruka i što je slijedeće u tom kontekstu?

O:

P: Za kraj vratimo se aktualnim zbivanjima. Sezona je već počela, a „preslagivanja“ štekata i koncesija na gradskoj plaži očekivano izazivaju nezadovoljstvo pojedinaca, pa čak i prilično žustre reakcije. Sve češće se govori o pogodovanju političkim istomišljenicima. Niču i novi štekati (poput onog na šetnici uz teniske terene za kojega se mnogi pitaju kome je dodijeljen), a došlo je i do novih zapošljavanja u upravi Grada. Recite nam nešto o tome.

O:
(makarska-post.com)