Tonći Bilić, aktualni gradonačelnik Makarske, tijekom četverogodišnjeg mandata očito je ostvario očekivanja svoje stranke pa ga je SDP opet kandidirao za gradonačelničku funkciju. Razgovarali smo s Bilićem o projektima zbog kojih smatra da mu je mandat bio uspješan kao i o planovima za buduće četverogodišnje razdoblje, zbog kojih je uvjeren kako će ga Makarani opet izabrati.

Bliži se kraj aktualnog mandata, po čemu će ga, po vašem mišljenju pamtiti građani Makarske, odnosno što biste izdvojili kao najvažnije što ste napravili?

Makarska je 2013. godine, kad smo preuzeli odgovornost za grad, imala nula studentskih stipendija. Mi smo već 2014. dodijelili 20 stipendija, 2015. 23 stipendije, a 2016. godine 32 stipendije.

Prvi put u povijesti Makarske uveli smo sufinanciranje udžbenika osnovnoškolcima, besplatne školske marende za socijalno ugrožene obitelji i podigli standard u osnovnim školama uvođenjem produljenog boravka, a drugu godinu za redom osiguravamo sredstva iz EU fondova za pomoćnike u nastavi makarskih školaraca. Vratili smo božićnice umirovljenicima, povećali smo izdvajanja za sport i sportske klubove, a od ove godine financirat ćemo i trenere za rad s mladima u sportskim klubovima. Što se tiče komunalne infrastrukture, jednako smo ulagali u svim dijelovima grada, a kao veći infrastrukturni projekt moram spomenuti radove na rekonstrukciji i proširenju groblja u Velikom Brdu kojim smo konačno riješiti problem nedostatka grobnih mjesta koji nas je također dočekao dolaskom na vlast. Većina projekata o kojima smo govorili u predizbornoj kampanji ili su realizirani ili su radovi u završnoj fazi. Kada govorimo o onima koji će biti realizirani u ovom mandatu, prije svega mislim na rekonstrukciju i nadogradnju stare upravne zgrade na Gradskom sportskom centru kojom će Makarska dobiti prvi Multimedijalni centar na širem makarskom području, ali i nove smještajne kapacitete za razvoj sportskog turizma.

Osim radova na sportskom centru u završnoj su fazi i radovi u prostorima bivšeg Art Caffea čijim će završetkom Makarska konačno dobiti adekvatan prostor za zimska kulturna događanja, te radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Ciciban kojima smo stvorili uvjete za kvalitetniji boravak naše djece.

Što bih još izdvojio kao najvažnije?! Do 2013. Makarska se nije mogla pohvaliti povlačenjem sredstava iz tadašnjih pretpristupnih EU fondova, a iznosi povučenih sredstava iz nacionalnih fondova bili su minorni. Ozbiljno smo shvatili činjenicu da je gradski proračun opterećen višemilijunskim kreditom za sportsku dvoranu sve do 2021. godine i u godinu dana reorganizirali smo gradsku upravu s ciljem rasterećenja proračuna i pronalaska drugih izvora financiranja. U tri i pol godine Grad Makarska osigurao je oko 10,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava! Mislim da ta brojka sve govori.

Je li stanje u Makarskoj danas bolje nego prije četiri godine i zašto?

Makarska nije više ista kao prije četiri godine. Mislim da sve naprijed navedeno dovoljno govori u prilog tome. Uvjeren sam da će se sa mnom složiti većina građana Makarske; studenti, umirovljenici, sportaši, roditelji kojima je važno kakve vrtiće njihova djeca pohađaju i kakav je standard u našim osnovnim školama. Grešaka je bilo, ali važno je da smo izvukli pouke. Iza sebe imamo vidljive rezultate, a sve što smo radili i planirali vođeno je samo jednom mišlju vodiljom – javni, a ne privatni interesi. Mislim da to građani prepoznaju.

Ponovno ćete kao kandidat SDP-a u predizbornu utrku. Kakve planove imate za sljedeće četverogodišnje razdoblje, kratko navedite najvažnije projekte?

Naš predizborni program iz 2013. obuhvatio je i kratkoročne i dugoročne ciljeve. Ako dobijemo povjerenje građana, nastavit ćemo s izgradnjom mreže predškolskog odgoja: nakon obnove vrtića Ciciban, završit ćemo projekt Dječjeg vrtića i jaslica na Zelenki, kojim će Makarska nakon 30 godina dobiti prvi vrtić kao samostojeći objekt, i krenuti u realizaciju Dječjeg vrtića na Istoku. Nastavljamo i našim projektima kojima ćemo nakon izgradnje lukobrana zaokružiti novi izgled gradske luke: uređenje sportske luke Arbun, platoa ispred hotela Osejava i plaže Osejava s paviljonom Burolina čiji je autor poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić.

S ciljem produljenja turističke sezone nastavljamo s projektima koji omogućuju razvoj selektivnih oblika turizma. Prije svega mislim na projekt Žičare Makarska – Biokovo za koji smo, po pitanju pripreme dokumentacije, napravili više nego sve vlasti prije nas zajedno. Također, želimo realizirati projekt biciklističkih staza preko cijelog grada i priobalno i uz prometnice, obzirom da smo na temelju podataka Turističke zajednice u pred i post sezoni uvidjeli značaj cikloturizma na čitavo područje, te realizirati opsežni projekt revitalizacije kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina koji obuhvaća rekonstrukciju Velikog Kaštela i implementaciju Multimedijalnog centra sa kulturno-povijesnim, prirodnim i etnološkim segmentima, rekonstrukciju crkve Sv. Martina, uređenje platoa crkve Sv. Ante u „Kazalište na otvorenom“, postavljanje difuznog etnološkog postava kroz selo, uređenje staza s interpretacijskim sadržajem kroz čitavo selo kao i uključivanje gospodarskog sektora u integrirani program koji obuhvaća više segmenta i koji će razvojno doprinijeti turizmu grada s obzirom na to da je obuhvaćena upravo revitalizacija čitavog jednog područja.

Ovo je samo mali dio onog što ćemo uskoro predstaviti građanima u izbornom programu za predstojeće lokalne izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće.

Kažete da ste uspješni u povlačenju sredstava iz EU fondova. Koliko ste novca uspeli povući i za koje projekte?

S ponosom mogu reći da je u mom mandatu ustrojen gradski Odsjek za projekte i razvoj te da je uspješnost dosadašnjih prijava za projekte iz EU fonda 100%, a jedan od njih je projekt Pomoćnici u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju i to dvije godine za redom. Još tri projekta su trenutno u evaluaciji, a jedan u visokoj fazi procjene. Prolaznost na nacionalnim natječajima je nešto niža, no ukupno u zadnje tri i pol godine, za različite projekte smo u Grad Makarsku privukli oko 10.500,000 kuna bespovratnih sredstava, od čega je milijun i 700 tisuća usmjeren za energetsku obnovu DV Ciciban, koji se uspješno aplicirao na EU fondove.

S tim smo rezultatima zadovoljni, ali znamo smo da možemo još bolje te da je za provedbu navedenih i pripremu budućih projekata koji će se aplicirati na nacionalne i EU natječaje neophodno formirati tim koji će koordinirati svim projektnim aktivnostima, te je logičan bio iskorak i spajanje kapaciteta Odsjeka za projekte i razvoj Grada Makarske te Razvojne agencije MARE. U MARI će se formirati mali i efikasan tim koji će nastaviti dosadašnjom dinamikom uz dodatne aktivnosti poticanja gospodarskog i civilnog sektora. MARA će u budućem periodu djelovati kao servis osnivaču – Gradu za provedbu djelatnosti pripreme i provedbe projekata, ali i servis za pružanje savjetodavne i tehničke pomoći u pripremi projekata gospodarskih subjekata i organizacija civilnoga društva i duboko sam uvjeren da će upravo MARA biti jedna trajna vrijednost ovog grada.

Već sada imamo zahtjeve pojedinih gradova u našem okruženju za uslugama naše razvojne agencije, s obzirom na to da lokalne akcijske grupe čiji su oni članovi ne udovoljavaju njihovim potrebama.

Broj turista stalno raste, prošlog je ljeta otvoren i novi hotel. Ima li još prostora za povećanje turističkih kapaciteta ili ste blizu broja kada bi povećanje dolazaka izazvalo preveliku gužvu i komunalne probleme?

U izradi je Strategija razvoja Grada Makarske – strateško-planski dokument koji definira daljnji razvoj grada uz uključivanje sva tri sektora: gospodarskog, civilnog i javnog. To će nam biti najbolji putokaz kako dalje razvijati naš Grad. Novi turistički kapaciteti su poželjni, te ćemo ih poticati ali ćemo voditi računa da se očuva naša prirodna i kulturna baština vodeći se načelima održivog razvoja. Proteklih godina sve više se profilira obiteljski turizam i izgradnja obiteljskih vila, a grad je to podržao izgradnjom infrastrukture. Također mislim na razvoj kulturnog i rekreativnog turizma s naglaskom na cikloturizam. Jer, unatoč izuzetno bogatoj prirodnoj i kulturnoj resursnoj osnovi, problem sezonalnosti i dominacije proizvoda sunca i mora iz godine u godinu sve je izraženiji. Upravo se diverzifikacijom i selektiranjem ponude te razvojem specijaliziranih autentičnih turističkih proizvoda, s ciljem zadovoljavanja potreba posebne klijentele, može postići prepoznatljivost na globalnom turističkom tržištu.

Može li Grad pridonijeti produljenju turističke sezone i što činite po tom pitanju?

Na produljenju turističke sezone radimo kroz obogaćivanje ponude novim manifestacijama u predsezoni i posezoni te pripremom projekata kojima je cilj razvoj selektivnih oblika turizma. U veljači smo već treću godinu zaredom domaćini Interregionalnog kupa kuhara IKKER, u travnju na kongresima okupljamo turističke djelatnike i poduzetnike, treću godinu zaredom domaćini smo međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, krajem svibnja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DokuMa, a u studenom natjecanju konobara i barmena Grand Gourmet. Sve to je omogućilo konstantan rast broja noćenja i značajno produženje sezone.

Uz projekt ‘Žičara Makarska-Biokovo’ radimo i na drugim projektima koji su temelj razvoja selektivnih vrsta turizma, a spomenut ću samo neke: kulturni turizam (‘Revitalizacija zaseoka Kotišine’ za koji je pripremljena projektno-tehnička dokumentacija s građevinskim dozvolama vrijednost projekta oko 15 milijuna kuna), sportski turizam (‘Rekonstrukcija stare upravne zgrade’), cikloturizam (‘Uređenje i opremanje biciklističkih staza na području Parka prirode Biokovo’, ‘Tematska staza u čast makarskog slikara Antuna Gojaka’, ‘Uvođenje sustava javnih bicikla’), nautički turizam (‘Lukobran i uređenje sportske luke Arbun’), znanstveno-obrazovni turizam (‘Makarska zvjezdarnica i Astro-park’)

Što je sa žičarom do Biokova o kojoj se godinama govori?

O projektu Žičare Makarska-Biokovo se samo pričalo, ali do 2014. se nije napravilo ama baš ništa. Tek našim dolaskom sve se pokrenulo s mrtve točke, a sad smo već došli do napredne faze. U suradnji s Ministarstvom graditeljstva, u prostornom planu Parka prirode Biokovo uspjeli smo propisati detaljne uvjete za gornju postaju žičare kako bi se mogla izdati lokacijska i građevinska dozvola. Izrađena je Studija utjecaja na okoliš koja predstavlja stručnu podlogu za postupak Procjene utjecaja zahvata na okoliš. U tijeku je raspisivanje natječaja za izradu idejnog projekta, te poduzimamo sve radnje da se ovaj projekt vrijedan oko 20 milijuna eura proglasi strateškim projektom RH.

Makarska je imala veliki problem s otpadom, sjećamo se slika prije nekoliko godina punih kontejnera po gradu. Kako je to riješeno?

Ovaj problem očekuje mnoge gradove u Dalmaciji, zadnji primjer je Dubrovnik. Mi smo bili prvi i do sada smo se uglavnom snalazili sami, uz velike financijske troškove. No bez obzira na dodatni trošak od 2 milijuna kuna, građani to nisu osjetili na cijeni odvoza otpada. Dapače od 1. siječnja ove godine cijena odvoza otpada za kućanstva je niža. Ovaj problem mora i jedino može riješiti resorno Ministarstvo i Vlada RH, a Makarska je spremna za sve zajedničke dogovore. Još od 2014. provodimo informativnu kampanju koja je i na nacionalnoj razini polučila izvrsne rezultate, preko FZOEU nabavili smo različitu komunalnu opremu, izgraditi zelene otoke, a sada se aktivno radi na projektu reciklažnog dvorišta. Tako da onaj dio problema, koje kao jedinica lokalne samouprave možemo riješiti i što je u našoj nadležnosti, želimo realizirati besprijekorno.

Izgradnji reciklažnog dvorišta u Makarskoj bune se susjedi i ekološke udruge. Hoće li to zaustaviti projekt?

Uz primjenu najsuvremenije tehnologije, te poštivanje svih zakonskih odredbi, reciklažno dvorište neće predstavljati nikakvu opasnost za okoliš, te je bojazan potpuno neosnovana. Izgradnja RD je naša zakonska obveza, osigurali smo 70 tisuća kuna bespovratnih sredstva za tehničku dokumentaciju, a predviđena lokacija je pogodna jer je osiguran jednostavan i brz pristup vozila građana. Tu se vrši selekcija 33 komponente bezopasnog otpada, a taj prostor, onako kako ćemo ga realizirati, ni na koji način neće biti štetan za okoliš. Građani moraju biti svjesni da na tom području neće biti dopremljen i smješten miješani komunalni otpad koji stvara neugodne mirise, zbog čega su neki građani s pravom zabrinuti. U veljači kreće natječaj iz EU fonda na koji namjeravamo aplicirati sredstva za pokrivanje troškova izgradnje dvorišta.

Za sada je, uz vas, svoju kandidaturu istaknuo i HDZ-ovac Jure Brkan. Što mislite o njemu?

Usmjeren sam na svoju kampanju kao i kampanju svojih suradnika za Gradsko vijeće. Vjerujem da građani prepoznaju rezultate našeg rada i nadam se da će nam ponovo ukazati povjerenje i za sljedeće četiri godine. Gospodin Brkan ima dugogodišnje iskustvo u politici, no obzirom na to da većinom ne dijelimo iste stavove, nema potrebe da kažem nešto više. Vjerujem da će birači znati prepoznati razlike među nama.

Spekulira se kako će se na izborima za gradonačelnicu kandidirati i Hloverka Novak Srzić. Smatrate li je opasnom protukandidatkinjom?

Nikad nisam nikog smatrao opasnim pa tako ni gospođu Novak Srzić. Osobno smatram da se svi imaju pravo okušati u politici, ako procijene da su za to sposobni.

Zašto očekujete da ćete pobijediti na izborima?

Prije svega zato što imamo rezultate. Držim i da smo u prethodne četiri godine pokazali da smo bliže građanima od svih naših prethodnika i da nam je javni interes ispred privatnog. (Večernji list)

1 KOMENTAR

 1. Više si zla učinio judima nego svi zajedno od 45e.
  Jedino si sebi zemlju u Moči sredio a druge zajeba.
  I nadeblja se našin paran u Kalalargi.
  Je zaboravio san,i sina si zaposlio u hotelskom.to si učinija za mandata.

 2. Umrle babbe da ga hvale. Toliko drsog lažovaaa odavno nisam vidio.
  Hvali se reostrukcijom i nadgradnjom na sportskom centru, u ZELENOJ ZONI BEZ PROMENE DPU-a, može samo zato jer njegov pobočnik Ogfnjen Radić, ima duboke veze za zataškavanje riminala u građevinarstvu. Svojim marifetlucima, uključivanjem u projekt svoju priležnicu za pranje novca, pogodovanje obitelji Bilić, a Miji Pašaliću Apfelu i dr. moglo bi do zore. O uspiesima ove gradske vlasti, kako to Tonći Bilić navodi, kao reorganizacija, to je UHLJEB DO UHLJEBA, samo nekolicina, počevši od Batinić Tonča. Lovreta-neoliko,Buljana, Lalića, gdje je pogodovao Zlatku Laliću kod zapošljavanja kčeri na SC, a ni postojeći kadar nema pta raditi. Ima tog još, 90% laži je izrekao, da ga od gada ne m ožeš čitatri. Toliko je “bistar,” kao i njegova zamjenica Velićković, koa je mutila sa Ladislavom Šošićem, koje hje izvisio.

 3. Gomila gluposti i očigledno jeftine propagande, predivni odgovori pažljivo sastavljeni unaprijed da velikog vodju izdignu u nebesa i prikriju prazninu iznutra

 4. ipak govno od čovika ,sramota koje izjave lažne i demagogijon obasute ,,marš smrade ,eno ti bebek kompanjon pa u pržunu trunite.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime