Nikako da se stiša buka oko postavljanja dviju betonskih prepreka nedaleko od kuće obitelji Matić u mjestu Tučepi

Podsjećamo, prije par dana su dvojica zaposlenika Općine Tučepi po nalogu općinskog načelnika Ante Čobrnića postavili dvije betonske prepreke nedaleko kuće oporbenog vijećnika Željka Matića i njegove majke. U općini su uvjereni da je riječ o javnom dobru-nerazvrstanoj cesti, no Željko Matić tvrdi da je zemljište privatno. Jedna od osoba koja je sudjelovala u postavljanju betonskih prepreka i čija se kuća nalazi u blizini, Ante Šarić dostavio nam je i preslik presude Općinskog suda u Makarskoj prema kojoj je obitelj Matić dužna ukloniti betonski zid duljine šest metara.

U međuvremenu su betonske prepreke ispred kuće obitelji Matić uklonjene, a izvori iz općine tvrde da su ih uklonili članovi Nezavisne liste Tučepi. Načelnik Ante Čobrnić u ponedjeljak podiže kaznenu prijavu zbog uklanjanja betonskih prepreka koje su u vlasništvu Općine.

Presuda na koju se poziva Ante Šarić je poništena

S druge strane, Željko Matić upozorava na ništavnost presude koju nam je dostavio Ante Šarić jer je ista poništena rješenjem Županijskog suda u Velikoj Gorici. – Ne smijem komentirati sudski postupak koji je u tijeku kako ne bih utjecao na odluku suda na bilo koji način, no iz rješenja Županijskog suda u Velikoj Gorici se vidi da je prvostupanjska presuda Općinskog suda u Makarskoj ukinuta i da se cijeli postupak vraća na početak, kazao nam je Željko Matić.

Dostavio nam je i plan Općine Tučepi koji se može preklopiti s Katastrom i Zemljišnikom i, tvrdi Matić, utvrditi nepobitno vlasništvo Marije Matić nad svojim nekretninama.

Ova fotografija, tvrdi Željko Matić prikazuje koliko je mala č.z. na kojoj Ante Šarić ima kuću (majka Milica) i da izlazi iz gabarita č.z. što se vidi iz Vlasničkog lista… 
Na ovoj fotografiji, tvrdi Željko Matić, vidi se č.z. u državnom vlasništvu, većinom putevi koju je Ante Šarić prisvojio u velikim količinama: parking, vrt.

– Na fotografijama dvorišta koje su obje nastale prije 20-30 godina, dakle prije optužbe o kilometarskom “putovanju” zida zorno se vide moja majka i nećakinja (slikano prije preko 20 godina) gdje su uočljiva dodatna dva unutarnja zida unutar kojih se s jedne strane nalaze trešnje, a s druge strane mimoza. Parkirano je i auto. Dok je kuća građena naravno da su u dvorište ulazili i kamioni svih vrsta. U našoj odsutnosti, prvo nam jedan susjed sječe trešnje, a drugi put mimozu. S obzirom da smo ostali bez većeg zelenila ukinuli smo i unutarnje zidove da bi dodatno proširili ulaz u dvorište (dobilo se dodatnih cca 1m). Prije 12 godina, opet u našoj odsutnosti, glavni ogradni zid je popucao, raspao se od namjernih udara kamionom i samo smo sagradili novi na istom mjestu. Sve ove fotografije govore da je to sve na istom mjestu. Ako se pozornije pogleda kanalizacijska šahta je na istom mjestu u odnosu na zid kao i na novim fotografijama. No, na žalost, razbijanje je bio samo prvi korak u ostvarivanju plana razbijača. Na žalost, nisam snimao tijek radova da se vidi da je sve na istom mjestu. I na drugoj fotografiji se vide opet dva unutarnja zida, kanta za smeće ograđena uz lijevi dio ulaza, pojašnjava nam Željko Matić.

Prema riječima Željka Matića, načelnik je da bi prisnažio svoj nastup na sudu lažno ucrtao u plan cestu kao postojeću u dvostrukoj većoj dužini iako se vidi da cesta završava u dvorištu Ante Šarića, a dalje su maslinici. No ta cesta je, tvrdi Matić, bila argument kao cesta je jako bitna pa se mora još proširiti jer ide daleko, daleko,… do mnogih kuća (kojih naravno nema niti su planom predviđene).

Za kuću Ante Šarića koji je sudjelovao u postavljanju betonskih prepreka, Željko Matić i danas tvrdi da je ilegalna te sugerira da se sve može provjeriti u zemljišnim knjigama i katastru. – Riječ je o velikoj kući na č.z. , no Ante Šarić je vlasnik zemljišta od samo 177 m2. Kuća je dijelom na državnoj čestici zemlje 4385/1, kao i parking, kao i prisvojeni vrt. A netko će trebati pomoći sutra iskoristiti zakon o dosjelosti na državnoj zemlji. Samo oko dodatnih 300 m2 u mjestu gdje 1 m2 vrijedi preko 500 eura. Tko će biti ta osoba? Svi znamo odgovor. Kao što je netko iskoristio izjavu načelnika da je put u stvari maslinik, a time ga i nepotrebno štititi kao javno dobro, tj. može se odobriti otuđenje. Obitelj Matić je već dala 15-20 m2 njemu za prolaz gdje prolaze čak i kamioni. Sa sjeverne strane po planu ima put koji je lažno ucrtan u plan kao “postojeći” koji je lako pretvoriti u pravi samo treba odustati od privatizacije državne zemlje i dobiva put znatno boljih značajki. Za razliku od obitelji Matić koja po izlasku iz dvorišta nikad neće moći “lomiti” 270° već će i dalje morati koristiti uski put kroz Gornji Ratac i Ekonomiju. No znamo je da je uvijek lakše “uzeti” nego zaraditi i pošteno platiti, tvrdi Željko Matić.

Sukob oko betonskih prepreka dobio političku dimenziju

Dostavio nam je i fotografiju na kojoj se vidi kako spornim putom prolazi kamion te da je prometnica potpuno iskoristiva kao što je uvijek i bila. – Zapravo bio je širi put dok susjed preko puta nije izgradio dvorište na državnoj zemlji. Kad sam načelniku prigovarao zašto dopušta da netko legalizira objekt na državnoj zemlji, a moju majku maltretira na njenom, on je odgovorio kako je lakše pomaknuti moj zid nego susjedu rušiti stube i ogradni zid. Pitao sam ga tada što bi bilo da sam ja sagradio garažu na međi, na što je odgovorio da bi u tom slučaju sve ostalo kako jest. Tako se vode mala mjesta sa šerifima na čelu, kazuje nam Željko Matić.

Sasvim izvjesno je da je utvrđivanje vlasništva nad dijelom zemljišta za kojeg jedna strana tvrdi da je javno dobro-nerazvrstana cesta, a druga strana da je privatna prerastao u međuvremenu u politički sukob vladajućih i oporbe. Nažalost, sukobu se ne vidi kraja, a tko je u pravu, utvrdit će nadležni sud u ponovljenom postupku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime