Nakon dvije godine izbivanja, zbog svima nam znanih razloga, KvART se od 15. do 17.12.2022. vraća u jednom neuobičajenom izdanju. KvART je urbani zadarski festival koji okuplja mlade kreativce i njihove projekte te kroz njih ima za cilj revitalizirati zapuštene javne prostore, potaknuti novo promišljanje funkcije javnih gradskih prostora i sadržaja gradskih kvartova te promovirati urbanu kulturu i popularizirati mladenačku umjetnost. Osim što ove godine seli na novu lokaciju u Park SFINGA na Brodarici, mijenja i godišnje doba održavanja

Izoliranost i odvojenost kao posljedica pandemijskih godina upravo su ono čemu KvART prkosi. Zato i ove godine KvART oko sebe nastavlja okupljati brojne aktere i pokretače lokalne zajednice okupljenih oko teme zajedništva, stvaralaštva, umjetnosti, životnih radosti, pomaganja jedni drugima, topline, obitelji. Jer ŽIVOT JE U KVARTU! 

Ovogodišnji KvART otvara Bajkoplov, u četvrtak 15.12., u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar, a na druženje stiže i vrtićka skupina DV Radost PO Grigor Vitez.

Istog dana, u parku Sfinga, izložit će se plakat Advent(ure): Daruj se knjigom!; sa QR kodovima  preporuka za čitanje učenika Gimnazije Franje Petrića Zadar i knjižničarke Hajdi Mičić koji će biti postavljen u parku tijekom svih dana trajanja festivala.

U Dječjem vrtiću Grigor Vitez KvART će se predstaviti najmlađima i sa projekcijom Karneval životinja u organizaciji Koncertnog ureda Zadar, dok će Aladin u izvedbi Dragon Teatra djeci OŠ Šimuna Kožičića Benje uljepšati jutro.

Kino Zona sa projekcijom filma „Božićna priča“ vraća se u školske klupe i druži sa učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole. Zadarski plesni ansambl svoju ljubav prema plesu podijelit će sa djecom iz Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire, u kojem će u jutarnjim satima Udruga mladih Ahimsa održati i Božićnu radionicu.  

Glazbeni program božićnog KvART kreće u četvrtak, 15.12. u 20 sati kada nastupa PEĆO, dugogodišnji član kolektiva Shelter Team, koji se svojim kontinuiranim radom isprofilirao od perjanice zadarskog hip-hopa do jednog od najkvalitetnijih MC-jeva na domaćoj sceni. U 21 sat na pozornicu stupa GRŠE, rep-senzacija iz Trilja. Svojim se drugim albumom “Platinum” potvrdio kao jedno od najzanimljivijih i najenergičnijih novih imena na hip-hop sceni što dokazuje rasprodanim solo koncertima i nastupima na svim većim regionalnim festivalima.

U petak, 16.12., u jutarnjim satima knjižničarke Gradske knjižnice Zadar održat će radionice poticanja čitanja Knjiga na audicijiza učenike u OŠ Šimuna Kožičića Benje, a u 10 h na red dolazi program 65+ razloga da ti čitamu Domu za starije i nemoćne osobe Zadar.

U isto vrijeme održat će se Blagdansko druženje uz priču, čitanje priče i kreativna radionica za djecu u DV Radost PO Grigor Vitez, a za srednjoškolce Gimnazije Franje Petrića Zadar, na programu je radionica poezije za mlade Poetski kolaž. U Centar Mocire stiže i Udruženje Udaraljkaša Osijeka Udaros koji će sa djecom održati Radionicu muzikoterapije – Orffov instrumentarij.

Večernji program u petak u 20 sati program otvara FLUX BENDERS, zadarski autorski bend iza kojeg se krije cijela jedna mala vojska kreativaca, a svoj stil opisuju kao mediteranski pop s primjesama jazza. Željka Veverec, pjevačica predivnog toplog soul glasa poznata kroz zagrebački sastav Mangroove, zablistala je svojim albumom prvijencem “I Glow” objavljenim pod umjetničkim imenom JE VEUX. Album – koji je trijumfirao na nagradama Rock&OFF pokupivši onu za album godine, pjesmu godine, pop album i prasak godine, te osvojio Porina za najbolji album elektroničke glazbe – zadarskoj će publici predstaviti u 21 sat.

Nela Šarić i Tomislav Košta, za subotnje jutro 17.12., pripremili su glazbenu poslasticu – izvedbu božićnih i drugih prigodnih pjesama za naše sugrađane koji borave u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar.

Upravo je subota, 17. 2., posljednji dan KvART, čiji program zatvaranja započinje  u 21 sat  kada nastupa zadarsko-filipjanski bend JEREMIAH‘S. Pobjednici 22. HGF-a i 9. Croatian Blues Challengea te najbolji mladi bend po izboru Fender Mega Music Awards, poznati po energičnim nastupima i progressive blues rock zvuku, sjajan su uvod u beskompromisni punk–blues sinjske grupe M.O.R.T., koja će od 22 sata opravdati epitete benda žestokog zvuka i još žešćih živih nastupa. Od 2013. do danas su održali brojne nastupe u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Bugarskoj i Crnoj Gori; što samostalne, što na festivalima na od kojih se ističe pobjeda na Jelen Demofestu u Banjoj Luci, pobjeda na Rock Off-u, finale HR demo kluba 2012. i treće mjesto na WHF-u 2013. godine.

Koncerti se održavaju u parku Sfinga, a u slučaju kiše koncertni program seli u Polivalentnu dvoranu Providurove palače.

Sva tri dana družimo se i kroz organiziranu tematsku šetnju Brodaricom, a svi koji posjete KvART na Sfingi mogu na Božićnom sajmu pronaći i božićne poklone. Tijekom cijelog trajanja KvART s nama su i Rukotvorci pojedinci, Udruga Zapis, Foto-grupa 5.xex, Dumbo bus Food truck, Brlog Pivovara, Varoška pivovara i Udruga Barmena B2B.

Vidimo se na Sfingi!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime