“Prvi je uvijek prvak, prvak je uvijek prvi” s tim riječima prof.dr.sc.Gordan Radić, pozvao je publiku da odgleda  dokumentirano športsku priču u slikonizu!

To je film koji je u medijskoj utrci pobijedio i zauzeo prvo mjesto u povijesti HŠK-ZRINJSKI! Do narednih 8 titula, kako je navedeno u zadnjem kadru!
Usprkos, primitivnom pokušaja podmetanja, ZNA SE s kojeg kornera je nabačeno, kako se premijera otkazuje, veliki broj onih najiskrenijih navijača Zrinjskog, zainteresirane javnosti, građana Mostara, ne trepnuvši uživali su gledajući-slušajući poznate nogometne znalce, trenere, medijske komentatore, koji su svaki na svoj način, pružili objašnjenje tako velikog nogometnog i športskog uspjeha!


Zvuči nevjerojatno, no, vodeći ljudi Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, nisu pronašli primjerene riječi hvale, pa se to može objasniti njihovim izostankom iz filma! Isto tako, ni Sportski savez grada Mostara, ni gradonačelnik Mostara, nisu pronašli riječi ili vrijeme ili pak želju, da govore o uspjehu Zrinjskog, koji je dio njihove športske obitelji! Naime, posramile ih titule Zrinjskog, stoga je namjera i želja autora bila, da film ima i više nego 8razloga da zauzme vrlo važno mjesto u dokumentarističkoj povijesti! Film Zrinjski ostaje u nasljeđe nadolazečim naraštajima mladih nogometaša i zaljubljenicima u najvažniju sporednu stvar, koja to više nije! Svi oni koji su gledali film, nisu očekivali da vide Hollywoodski dvojac: Tango&Cash, no  ostali si zatečeni, ne vidjevši dvojac Šulenta&Lasić, kojima se prepisuje većina od 8 titula!


Naime, kako je autor Darko Dodig istaknuo, film posjeduje iznimnu dokumentarnu vrijednost-zabilježeno je nogometno doba Zrinjskog, onda i radi odabira stručnih sugovornika, a i stvorena je povijest! Kako vrijeme protiče film će dobivati na značaju! Neće biti samo: prvak jer je prvi, nego će biti sve veći i veći! Potrebno je istaknuti kako je već, postao na svoj način, dio popularne kulture, šire urbane zajednice, nego što je Mostar! Film Zrinjski autora Darke Dodiga, neizostavni je dio nacionalno kulturno športskog identiteta hrvatskog naroda u BiH! Predvodnik za ostale, koji imaju ambiciju krenuti snimati, ne samo djelovanje Zrinjskog, nego zabilježiti i ostale iznimne rezultate koje ostvaruju športaši u natjecanjima BiH!
“Ustanite s klupe za rezerve, upadajte u igru, jer mi smo šampioni, mi smo pobjednici, mi se poistovjećujemo s pobjedama i titulama Zrinjskog” kako je to na najbolji način objasnila u svom izlaganju prof.dr.sc.Ivona Čarapina Zovko! 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime