Večeras u koncertnoj dvorani braće Bersa – Kneževa palača s početkom u 20 sati održat će se prvi javni ciklus španjolskog filma u Zadru. Prvi po redu je Luis Buñuel – Viridiana, 1961.

Krajem tjedna, u petak, 8. ožujka na istom mjestu održat će Tango večer – Milonga.

Ciklus španjolskog filma koji zajedno organiziraju Odjel za hispanistiku i iberske studije/Sveučilište u Zadru, Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu i Koncertni ured Zadar namijenjen je studentima i široj javnosti i predstavlja prvi javni ciklus španjolskog filma u Zadru.

Kako na Sveučilištu u Zadru od 2018. godine samostalno djeluje Odjel za hispanistiku i iberske studije i kako na studijima koje izvodi Odjel gotovo 150 studenata studira španjolski jezik i književnost, činilo se sasvim razložno predstaviti i dio španjolske kulture kroz program pod nazivom Ciklus španjolskog filma.

Cilj programa je kroz pet termina i pet filmova upoznati javnost s klasicima španjolske kinematografije poput Luisa Buñuela, Luisa Garcíe Berlange i Juana Antonia Bardema. Filmovi iz ciklusa se s iznimkom Viridiane rijetko nalaze na programima kinoteka, a riječ je o vrlo važnim naslovima, ne samo za španjolsku kulturu već i za vrednovanje španjolske kulture za vrijeme frankističkog režima.

Kroz pet žanrova: dramu, melodramu, crnu komediju, psihološki film i animirani film, predstavljaju se i vodeće tendencije španjolskih autora/redatelja: neorealizam, novi val, nadrealizam, egzistencijalizam i magični realizam. Kako je riječ o filmovima koji posjeduju i povijesnu i estetsku važnost, a ne samo komercijalnu i zabavnu, cilj Ciklusa je i upoznavanje i poučavanje publike putem filmskih klasika, što se u vremenu općeg konzumerizma čini neophodnim za očuvanje kulturne i umjetničke vrijednosti filma kao medija. Ciklus je namijenjen i široj javnosti budući da svi filmovi osim Muerte de un ciclista imaju engleske titlove.

Osim filma, u petak će se održati i posebna Tango večer – Milonga kada je povodom Dana žena svim ženama ulaz slobodan.

Ulaz na Ciklus španjolskog filma je slobodan.

Cijene ulaznica za Tango večer – Milonga: 20 kn (ženama slobodan ulaz)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime