Iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije danas su obavijestili o napadu na svog djelatnika koji se dogodio u nedjelju u Zadru

Do napada je došlo u jutarnjim satima u nedjelju, 5. svibnja, na povratku s intervencije, prenosi Index.

Kako su rekli, djelatnici Hitne zaustavili su se u pekarni Stanovi gdje je nepoznata osoba počela verbalno napadati vozača tima.

Udarao ga u glavu, bacio na pod i više puta udario. Pobjegao je

Liječnik je stao u obranu kolege, na što je napadač počeo s fizičkim napadom na liječnika. Zadao mu je više udaraca rukom u glavu, bacio ga na pod i više puta udario.

Uz pomoć svih prisutnih, napadača su tek nakon nekoliko minuta uspjeli obuzdati. Odmah je obaviještena zadarska policija, no do dolaska djelatnika MUP-a napadač je napustio mjesto događaja, a policija je napravila zapisnik.

Liječnik Zavoda za hitnu medicinu nalazi se na bolovanju te su mu utvrđene lakše tjelesne ozljede, priopćili su iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Najnoviji u nizu napada na zdravstvene djelatnike

Ovo je tek posljednji u nizu slučajeva napada na zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj. 

U siječnju je tako došlo do napada u KB Dubrava u Zagrebu. Kako je objavljeno, 24-godišnjak je prvo verbalno, a zatim i fizički nasrnuo na liječnike i medicinsko osoblje. Vatrogasnim aparatom je razbijao po bolnici. To je bio drugi napad u samo nekoliko dana.

Nekoliko dana prije više je osoba napalo liječnike i medicinsko osoblje u bolnici na Jordanovcu.

Tada su iz Ministarstva zdravstva naglasili da je novim zakonom, koji je na snazi od 5. siječnja, za takve napade predviđena kazna zatvora u trajanju do pet godina. 

Kazna do 5 godina zatvora

Novim Izmjenama i dopunama Kaznenog Zakona na snazi od 5. siječnja 2019. godine propisano je novo kazneno djelo Prisile prema zdravstvenom radniku ( članak 315. a), slijedom kojeg se počinitelj tog kaznenog djela koji doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kažnjava zatvorom do tri godine.

Ako je kaznenim djelom doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime