Već je izvjesno da se novi invazivni organizam proširio na oba kraja Jadranskog mora: blizu plaže u Baćini otkriven je ubojica ribljeg fonda, Mnemiopsis leidyi.

Mnemiopsis leidyi

Riječ je o rebrašu čije je izvorno stanište uz istočne obale Sjeverne i Južne Amerike, a prije tridesetak godina brodskim je balastnim vodama uvezen iz Meksičkog zaljeva u Crno more, gdje je napravio enormne štete u ribljem fondu. Brzo se razmnožava, samooplodnjom, jedinka može izbaciti prosječno 2000 oplođenih jajašaca, a hrani se zooplanktonom koji je hrana sitne plave ribe, prvenstveno inćuna i srdela. Uz to su i mesojedi, pa će bez problema pojesti i riblja jaja i ličinke. Iz Crnog mora širila se dalje po Sredozemlju, a problematična je i u slatkovodnom Kaspijskom jezeru, što najbolje svjedoči o njezinoj mogućnosti prilagodbe.

Prava najezda

U Jadranskom moru prvi put je uočena u pojedinačnim primjercima u Tršćanskom zaljevu 2005. godine, a od ljeta 2016. zamijećena je u velikim količinama na cijelom području sjevernog Jadrana, od Pule do Ravene, gustoće naseljenosti čak do 500 primjeraka po četvornome metru. Prema riječima dr. Paola Paliaga iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković”, tamošnji su ribari ovog ljeta u plivaricama lovili oko 30 posto ribe, a ostatak je bio Mnemiopsis! U pločanskome akvatoriju pronašla ih jeJasmina Cehić iz Baćine i o tome je hitno izvijestila Institut za more i priobalje iz Dubrovnika, čiji su se stručnjaci dr. Marijana Hure i dr. Davor Lučić na terenu uvjerili kako je riječ upravo o ubojici ribljega fonda. – Zabilježeno je pet jedinki po kubičnome metru, što znači da je riječ o prilično velikoj brojnosti. Mnemiopsisi u moru pokraj Baćine veličine su od tri do sedam centimetara i pretpostavlja se da su na ovo područje došli s balastnim vodama brodova u luci Ploče. Ovo je prvi nalaz opasne životinje uz istočnu obalu Jadrana južnije od Kvarnerskog zaljeva. Odgovaraju im više temperature, a kad se razmnože, ribarske se mreže potpuno zalijepe njihovom sluzi – objasnili su nam dr. Hure i dr. Lučić, napominjući kako im je prirodni neprijatelj rebraš Beroe ovata, strana vrsta koja je u sjevernom Jadranu otkrivena u neznatnim količinama. Iz Instituta naglašavaju da su spremni pratiti kretanje Mnemiopsisa i bilježiti njihovo eventualno razmnožavanje, ali za to su potrebna sredstva, pa bi gradske i županijske vlasti trebale reagirati kako ionako opustošeni riblji fond u Neretvi ne bi bio desetkovan. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime