U povodu Dana rumunjskog jezika, Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj s partnerima otvorila izložbu koja spaja kulturu i tehnologiju te odala počast rumunjskoj kulturnoj baštini

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika Split svečano je predstavljena interaktivna izložba pod nazivom „Najpoznatiji Rumunji“, završni događaj drugog izdanja projekta „Budućnost rumunjske kulturne baštine“. Izložbu je organizirala Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj u povodu Dana rumunjskog jezika, u partnerstvu s Veleposlanstvom Rumunjske u Republici Hrvatskoj, udrugom #AFostOData, Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Udrugom Hrvata iz Rumunjske i rumunjskom informativnom agencijom Agerpres, te uz potporu Vijeća nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske i Odjela za održavanje odnosa s iseljenim Rumunjima.

Izložba „Najpoznatiji Rumunji“ prikazuje zbirke priča i edukativne materijale, a prilagođena je svim uzrastima – djeci, mladima i odraslima. Posjetitelji skeniranjem QR koda pomoću svog mobilnog telefona imaju priliku saznati manje poznate živopisne priče o Rumunjima koji su svojim iznimnim postignućima u glazbi, književnosti, slikarstvu, sportu i povijesti zaslužili svoje mjesto među najznačajnijim osobama rumunjske nacionalnosti. Samo neki od njih su izumitelj Aurel Vlaicu, gimnastičarka Nadia Comăneci, književnica i aktivistica za prava žena Sofia Nădejde, slikar Nicolae Grigorescu, povjesničar Nicolae Iorga, filozof Lucian Blaga, skladatelj George Enescu, vojnikinja Ecaterina Teodoroiu te mnogi drugi.

Uz to što u sklopu izložbe posjetitelji mogu saznati više o uspješnim Rumunjima, cilj izložbe jest i potaknuti na raznolikost i suradnju između Rumunja i Hrvata. „Pri osmišljavanju projekta, vodili smo se time da stvorimo inspirativnu, interaktivnu i inkluzivnu izložbu koja kroz priču, likovnu umjetnost i tehnologiju otkriva fascinantne životne priče i događaje. Vjerujemo kako ove priče imaju moć potaknuti na dublje upoznavanje Rumunjske i njezinih vrijednosti“, izjavila je u ovom povodu inicijatorica projekta Măriuca Mihăilescu. Važan aspekt ove izložbe jest povezanost s Danom rumunjskog jezika (31. kolovoza) koji se, u organizaciji Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj, tradicionalno obilježava i u Hrvatskoj. Predsjednica Udruge Alina Dobrescu tim je povodom istaknula: „Dan rumunjskog jezika predstavlja posebnu prigodu za slavlje naše kulture, identiteta te bogatstva koje nosi naša tradicija. Današnje događanje je idealna prilika da odamo počast jeziku koji nas povezuje s našim korijenima i vrijednostima te istovremeno prikažemo koliko smo doprinijeli svjetskim uspjesima radom naših inspirativnih pojedinaca“.

Nakon svečanog predstavljanja u Splitu, izložba će 3. rujna biti predstavljena i posjetiteljima u Zagrebu, u sjedištu Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime