Član Predsjedništva HDZ-a Božidar Kalmeta izjavio je svojedobno da MOST nema nikakvog razloga surađivati sa SDP-om jer i MOST kao i HDZ-ova Domoljubna koalicija žele reforme, dok je SDP  u protekle četiri godine pokazao da nije za njih.

Posljednjih mjeseci HDZ je zatrpan zahtjevima mladih ljudio koji se žele politički aktivirati
Posljednjih mjeseci HDZ je zatrpan zahtjevima mladih ljudio koji se žele politički aktivirati

Nakon lošijih rezultata nego što su očekivali, u HDZ-u su nakon parlamentarnih izbora prošle godine detaljno analizirali u čemu se pogriješilo te su rađene usporedbe s izvanrednim uspojehom  Mosta koji je osvojio čak 19 saborskih mandata.
Most je zauzeo strateške pozicije, postavio kvalitetne temelje za predstojeće lokalne izbore. Nedavno su nadležna tijela HDZ-a donijela odluke o provođenju unutarstranačkih izbora.

Nažalost, pojedinci u HDZ-u ne želi blizu ni utemeljitelje te stranke
Nažalost, pojedinci u HDZ-u ne želi blizu ni utemeljitelje te stranke

Teze lidera HDZ-a da su potrebne reforme, nailaze na prepreke lokalnih šerifa. Saborski zastupnik iz Solina, izvjesni Blaženko Boban povjerenik je HDZ-a za Dalmaciju za sve raspuštene temeljne, općinske i gradske organizacije. Njegova konkretna strategija nema veze s reformama unutar HDZ-a. On i njegovi simpatizeri bi raspuštali, a ne bi ništa mijenjali. Članovi HDZ-a Solina , rezoniraju na način da zašto bi nešto mjenjali kada njima sve štima, a narodu ništa ne štima. Činjenica je da je izbore u X izbornoj jedinici dobio lider HDZ-a Damir Krstičević, to je čovjek koji je preko braniteljskih udruga digao HDZ i osigurao dobar rezultat. Danas je HDZ na prelomnoj odluci da li će biti u članstvu svježe krvi ili ne? Središnjica je donijela odluke da će biti i da će se omogućiti svim članovima da biraju i budu birani po načelu jedan čovjek- jedan glas. Na nižim razinama sve drugačije izgleda. Primjeri koji su za analizu rada HDZ a na lokalnim razinama svakako plijene pažnju; HDZ lokalnih organizacija ne posjeduje arhivsku građu, pojedini lokalni šerifi koji su dolazili na čelne pozicije uklanjali su baze podataka o članstvu (sklonili sebi privatno) . Tako da primjerice u makarskom HDZ u imamo tajnika koji nema zapisnika sa sjednica gradske organizacije HDZ-a, nema pospis utemeljitelja itd. Temeljne organizacije nikada nisu zabilježile nikakav skup, osim izborni, zadnjih petnaest godina.

Marina Vestić (u sredini) hrvatska je braniteljica u društvu dvojice generala Vukasovića i Damira Krstičevića koja je aktivno sudjelovala  u izbornoj kampanji, a  danas nije na popisu članstva makarskog HDZ- a
Marina Vestić (u sredini) hrvatska je braniteljica u društvu dvojice generala Vukasovića i Damira Krstičevića koja je aktivno sudjelovala u izbornoj kampanji, a danas nije na popisu članstva makarskog HDZ- a

Takvim organizacijama HDZ- a ne odgovara priljev članstva, branitelja i utemeljitelja, koji su iznijeli teret zadnjih parlamentarnih izbora. Utemeljitelji HDZ-a Makarska 90 % su brisani iz evidencije, evidencija ne postoji, po informacijama ŽO HDZ-a SD Županije. To je jedan od razloga zašto makarski HDZ godinama ne može proslaviti rođendan. Tomislav Karamarko sa svojim užim suradnicima odlučuje da li će HDZ ili Most prihvatiti odbačene članove HDZ-a, koji su temeljem odluka HDZ-a podnijeli zahtjev za članstvo do 8.ožujka 2016. godine, koje im osporavaju lokalni šerifi na nižim razinama prijeteći ostavkama. Svakako strateška odluka HDZ-a je Propisnik o provođenju unutarstranačkih izbora i izboru tijela i dužnosnika HDZ-a  koji je donesen 8.ožujka 2016. godine od Nacionalnog vijeća HDZ-a, koji se na lokalnim razinama tumači kako komu odgovara od lokalnih šerifa koji usput prijete i ostavkama. S obzirom na svijetonazor HDZ-a i Mosta upitno je čiji će članovi postati branitelji i utemeljitelji HDZ-a, koji su raznim revizijama članstva, marginalizirani iz politike zadnjih 15 godina. Na predsjedništvu HDZ-a je da odluče komu će udovoljiti, lokalnim šerifima ili članstvu HDZ-a?!

1 KOMENTAR

  1. Do kada će utemeljitelji i ini simpatizeri koji pokušavaju već 10.god.se učlaniti ili su već bili čl.HDZ-a.koji su brisani iz (partijskih redova brisani-Klapirić,Bebek,Mendeš,Rajčević,Bekan,Eljuga i drugi)njima nepoznatih razloga.
    Dakle danas kada se ponovno pokušavaju učlaniti,stupaju na snagu ponovno komunistički sinovi koje je sdp uhljebo u HDZ i po tko zna koji put im se priječi učlanjenje u HDZ.
    Očito je došlo vrijeme da se te iste spodobe maknu milom ili silom i da prepuste mladim snagama reformu HDZ-e.koju ponovno moramo iznjedriti i u nadolazećim izborima za godinu dana ponovno se vrratiti gdje i pripadamo.Naravno na čelo grada za boljitak Hrvatskog naroda i građana Makarske.
    Sa ovakvim ljevim i desnim vođma samo još više grad a i građani gube nepovratno!!!

  2. hdz i sdp ce vazda biti zlocinacke organizacije ma tko bio u na tronu tih partija kako lokalno tako i parlamentarno jer njima je komunizam inspiracija ..samo je šteta sto su hrvati glup narod ,a cini mi se da su izdali sami sebe pa tako boga i gospu..

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime