U sklopu novog programa udruge Znanost i Alka – Talamenat – u subotu 15. srpnja 2017. u 19:00 sati u Alkarskim dvorima u Sinju dr. sc. Domagoj Vučić će održati popularnoznanstveno predavanje „Regulacija smrti stanica u tumorima i upalnim bolestima“.

Dr. sc. Domagoj Vučić je znanstvenik i voditelj istraživačke grupe u biotehnološkoj kompaniji Genentech u San Franciscu (SAD). Diplomirao je molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu i doktorirao na molekularnoj genetici na Sveučilištu Georgia u SAD-u. Na postdoktorskom usavršavanju je bio kod Dr. Vishve Dixita u Genentechu. Dr. Vučić istražuje biološke signalne putove i njihovu ulogu u tumorima i upalnim bolestima. U sklopu svojih istraživanja Domagoj je objavio preko 70 radova i održao preko 100 predavanja na međunarodnim kongresima. Trenutno dr. Vučić predvodi tim od preko 50 znanstvenika u Genentechu koji razvijaju spojeve za sprječavanje upalnih procesa i poboljšanja preživljavanja stanica u oštećenim tkivima i organima.

Prema najvećoj svjetskoj bazi znanstvenih podataka Web of Science, Domagoj Vučić citiran je preko 5 000 puta i ima h-indeks preko 35, što ga svrstava na sami svjetski vrh u svome području, kao i među najbolje hrvatske znanstvenike u svijetu uopće.  Domagoj Vučić je uz to naše gore list, iz Glavica kraj Sinja – pa je isto tako najvjerojatnije najuspješniji znanstvenik iz Cetinske krajine danas.

Predavanje D. Vučića prva je epizoda novog programa „Talamenat – ugledni sinjski znanstvenici u Sinju“ u organizaciji udruge Znanost i Alka, koja inače organizira Festival znanosti – Sinj. Brojni vrhunski znanstvenici u svijetu koji potječu iz Cetinske krajine već godinama žele se odazvati na Festival znanosti – Sinj, ali ne uspijevaju doći u Sinj baš u vrijeme Festivala. Zbog toga pokrećemo Talamenat, projekt u kojem ćemo našem kraju i našim ljudima u pojedinačnim predavanjima tijekom cijele godine predstavljati vrhunske znanstvenike (starim sinjskim rječnikom, talamente) koji potječu iz Cetinske krajine. Ovakvi ljudi, koji su na svjetskoj razini uspjeli samo svojim znanjem i trudom, a potječu iz naše sredine, mogu mladim ljudima u našem kraju biti samo poticaj i dobar primjer, a sinjska publika je za njih već izrazila velik interes na Festivalima znanosti – Sinj.

–  Na kraju, goste ovoga programa, kao i Festivala, biramo isključivo prema svjetskim kriterijima znanstvene izvrsnosti. A budući da su najbolji redovito i najskromniji – pozivamo sve građane da nam pomognu otkriti ih! Dakle, ako znate za nekoga tko je istraživač i znanstvenik, vrhunski je u svom poslu na svjetskoj skali, molimo Vas da nam dojavite (na fzsinj@gmail.com) da upotpunimo svoju bazu ovakvih ljudi i pozovemo ih da gostuju u našim programima, te tako lokalnoj i nacionalnoj javnosti predstavimo najbolje!, kazao je Mislav Cvitković, mag. phys., voditelj projekta Talamenat.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime