U napetoj atmosferi i punih osam godina nakon podizanja optužnice, na zadarskom Općinskom sudu u petak je počelo suđenje Jozi Grgiću zvanom Jablan za gospodarski kriminal, koji je u Zadru počinio 1999. godine. Grgić, povratnik iz Australije, tada je bio vrlo blizak s generalom Antom Gotovinom, a samo šest godina poslije on i Gotovina zajedno su sjedili u hotelskom restoranu na Tenerifima, kada im je pristupila španjolska policija i uhitila generala.

Uhićen je tada i Grgić, ispitivan je šest dana, a onda je “otpušten” u Australiju. – Časni sude, smatram se ne-krivim – rekao je u petak Grgić sucu Domagoju Kurobasi, nakon što mu je pročitana optužnica o tome kako je iz zadarske tvrtke “Elektronika” izvukao 1,9 milijuna kuna. Grgić je, prema optužnici, 1999. najprije nezakonito preuzeo većinski paket dionica “Elektronike”, potom je založio nekretnine ove tvrtke i tako dobio kredit, a tim je novcem “riješio” dugove u svojim zagrebačkim tvrtkama “Sono” i “Sonosat”, dok je zadarska “Elektronika” otišla u stečaj. Prije privatizacije, “Elektronika” je bila uspješna tvrtka sa 162 zaposlenika, u stečaju su preostala 42 radnika završila na ulici, a tvorničke nekretnine – 16.000 kvadrata zemljišta, tvorničke hale i radionice – prodane su na javnoj dražbi. Prodane su tada zadarskom “Tankerkomercu” u vlasništvu Bože Jusupa, koji je za vrijeme bijega generala Gotovine slovio kao jedan od glavnih generalovih financijera. Jozu Grgića optužnica tereti za još jedno kazneno djelo, krivotvorenje službenih isprava, za koje je s Grgićem optužen i Marko Matić, tadašnji direktor “Elektronike”. I Matić je rekao da nije kriv, a obojica su na pitanje suca o imovnom stanju odgovorila da im je “imovno stanje srednje”. Upalo je u oči i da Jozo Grgić ima vrlo mala primanja. – U Hrvatskoj nemam nikakvih primanja. A sva moja primanja iznose oko 3000 kuna mjesečno – rekao je Jozo Grgić, odjeven u kvalitetno odijelo. Dodao je i da je nezaposlen. Grgić je dospio i u pritvor zbog nedolazaka na zadarski sud, zbog čega je suđenje počelo tek ovoga petka. – Pa koliko vi to imate adresa?! – zdvojno je zastupnik optužbe Dragan Bogatić upitao Jozu Grgića, nakon što je Jozo izjavio da živi u Gotalovečkoj ulici u Zagrebu. – A što je s prebivalištem u Trakošćanskoj ulici? A Medvedgradska ulica? I tamo ste živjeli? – nabrajao je zastupnik optužbe. – Jesam, odvratio je Grgić, ali sada su to stare adrese – zaključio je. Suđenje Grgiću i Matiću na zadarskom Općinskom sudu nastavit će se u svibnju. Za razliku od Joze Grgića, koji je na kraju ročišta u petak djelovao smireno i s nama ispred zgrade suda izmijenio nekoliko riječi, Marko Matić je bio iznimno nervozan i “iskalio” se na našem fotoreporteru nizom uvreda.

Nakon uhićenja Gotovine strahovao od likvidacije

‘Misteriozni’ Jozo Grgić, svojedobno čovjek od najvećeg povjerenja Ante Gotovine, sudu je kazao da je rođen u Banjoj Luci 1957. godine. Jozo Laurie Grgić zvani Jablan, nositelj australskog i hrvatskog državljanstva, iz rodnog je Obrovca pokraj Banje Luke s ocem Markom i majkom Ružom kao trinaestogodišnjak otišao u Australiju. U banjolučkim medijima nazivaju ga “neuspješnim biznismenom i jatakom Ante Gotovine”. S generalom Gotovinom se Jozo zbližio u Hrvatskoj 1996. godine kada je Jozo kao australski povratnik u Zagrebu osnovao svoju tvrtku i htio napraviti biznis u Hrvatskoj. Prijatelji su ga prozvali “Jablan” jer je nizak. Za vrijeme generalova bijega Jozo je bio jedna od osoba preko koje se generalu slao novac, kako je bilo i za njihova susreta na Tenerifima početkom prosinca 2007. godine. Prilikom uhićenja 7. prosinca je kod Gotovine pronađeno 12.000 eura, a hotelske sobe je od 5. do 9. prosinca za obojicu rezervirao Jozo. Uhićeni su na večeri, a pojedinci su svjedočili u kakvom je smrtnom strahu tada bio Jozo. On je šest sati nakon uhićenja pušten, no nije smio izlaziti iz svoje hotelske sobe i tamo je strahovao od likvidacije budući da je u tim trenucima bio percipiran kao čovjek koji je izdao generala Gotovinu i otkrio gdje se nalaze. To je poslije demantirano iz najbližih generalovih krugova.

Matićev odvjetnik: Razriješite me da ne opterećujem proračun

Drugooptuženi Marko Matić se u sudnici najviše meškoljio i htio je odmah iznijeti obranu, za razliku od Joze Grgića koji je rekao da će to učiniti na kraju sudskog postupka. – To je njegov problem, ja ću se braniti odmah – odrezao je Matić sucu. Iako su u sudnici sjedili jedan pokraj drugoga, Matić i Grgić se nisu ni pogledali, a komunikacije između njih nije bilo ni na sudskom hodniku. Matić se brani sam, jer ga je u petak, doslovno u sudnici, napustio njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Augustin Sudinja. Sudinja je samo iskoristio odredbu novog zakona, prema kojoj Matić za kazneno djelo krivotvorenja službenih isprava ne može dobiti više od pet godina zatvora pa mu sud ne treba dodjeljivati odvjetnika po službenoj dužnosti. – Razriješite me i otpustite, da ne opterećujem državni proračun – tražio je Sudinja. Nervozan je bio i Sudinja i svjedoci koji su se naredali u hodniku: Leopold Brucker, Anka Burcar, Jadran Brkić, Franko Kotlar… Matić je u svojoj obrani tvrdio da je obmanut i da nije ni znao da je na sjednici NO ‘Elektronike’ imenovan direktorom ove tvrtke. To mu je telefonski, kazao je Matić, javio Jozo Grgić. (Slobodna Dalmacija)